KAKO NOVAK DOBIJA VELIKE MEČEVE? Tajna je u disanju!
Foto: Adria Media TV

espreso na licu mesta

KAKO NOVAK DOBIJA VELIKE MEČEVE? Tajna je u disanju!

- Ćao Nole. Prvo da ti čestitam na Australijan openu

Objavljeno:
Uroš Marjanović

Novak Đoković se obraća srpskoj javnosti. On na konferenciji u Teniskom centru odgovoara na pitanja olimpijaca.

Krenimo redom!

Velimir Stjepanović

Ćao Nole. Prvo da ti čestitam na Australijan openu. Bilo je odlično gledati te, mada me je malo trema uhvatila kada sam pratio mečeve. Bilo je baš super. Kako ti prevazilaziš to što si gubio 2:1 u setovima i to što si pobedio prvi, izgubio drugi, pa onda vratio? Kako ti psihički to vratiš? Koji savet imaš za ostale sportiste da mogu da budu tako psihički psihički jaki u glavi, kao što si ti? I kada ćemo da se trkamo u vodi?

- Imate priliku da učestvujete na jednom sportskom događaju i da postavljate ovakva pitanja drugim sportistima i naučite nešto što može da pomogne vašem razvoju. Očigledno je da je svaki sport drugačiji, ali postoje neke univerzalne stvari u kojima svaki sportista može da se prepozna. Kada se lomi rezultat, kada je nervoza, kada se ne osećate najbolje, kada gubite. U tim trenucima se trudim iako zvuči kao kliše, da ostanem smiren koliko god mogu. Teže je to ostvariti nego reći, to se stiče iskustvom, razumevanjem sebe. Svi smo različiti, svima prijaju drugačije stvari.

- Nijedna od najednostavnijih tehnika je disanje. To je nešto što radimo stavlno, nesvesno radimo. Kada imate previše misli i emocija ono što možete je da se vratite u sebe. Zatvroim oči i smirim puls i sve te struje koje se motaju po glavi kako bi se usresredio na naredni udarac, nardni poen. To je u našoj moći, imate neki viši cilj u glavi. Motiviše nekog pehar na kraju ili samo da pobedi prepreku ili pomisao na familiju. Sve to imam u određenim periodima. Kada oživim sliku u svojoj glavi to mi da snagu i motivaciju i osposobi me da pružim najbolju partiju u daljem toku meča. Tu je iskustvo takođe presudno. Poznajete sebe, situaciju, protivnika - rekao je Đoković.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.