ZOVE SE SRBIĆ, A HRVAT JE I SPORTISTA SVETSKE KLASE: Postao je prvak planete, a prvo su mu rekli da je premali!
Tin Srbić sa srebrnom medaljom, Foto: EPA/Ronald Wittek

NEVEROVATNA PRIČA

ZOVE SE SRBIĆ, A HRVAT JE I SPORTISTA SVETSKE KLASE: Postao je prvak planete, a prvo su mu rekli da je premali!

Roditelji su mu se bavili akrobatskim rokenrolom, a sestra se bavi istim sportom kao i on

Objavljeno:

Tin Srbić višestruko je nagrađivani hrvatski gimnastičar. Član je kluba Hrvatski soko, a nastupima na svetskim gimnastičkim takmičenjima ostvaruje ogromne uspehe. Tako je, kada je osvojio titulu svetskog prvaka na na prvenstvu u Montrealu, ostvario ujedno i najveći uspeh u istoriji hrvatske, a bogami i cele eks-ju gimnastike.

Tin je rođen 11.9.1996. godine. Njegovi su se roditelji Saša i Karin Srbić, bavili akrobatskim rokenrolom, a upravo taj sportski duh preneli su na Tina i njegovu sestru Tenu. Tin i Tena nisu pokazivali zanimanje za ples, ali su se zato oboje pronašli u gimnastici.

Pre gimnastike, Tin se okušao u fudbalu, ali kada je došao na trening rekli su mu da je premalen. Isto se dogodilo kada je došao na trening hokeja na ledu. Nakon toga, konačno je došao red na gimnastiku budući da je njegov otac poznavao trenera u Hrvatskom sokolu.

Za svoje roditelje i Tin i njegova sestra Tena ističu da su vrlo ponosni na njihovu ustrajnost da oboje uspiju. Neumorno su se žrtvovali i vozili ih u centar Zagreba na treninge i u školu, a potom kući u Dubravu.

U vezi je s Anom Đerek, poznatom hrvatskom gimnastičarkom i olimpijkom, koja mu je ujedno, uz roditelje i sestru najveća podrška na takmičenjima.

Gimnastikom je počeo da se bavi kada je imao četiri godine, kada ga je otac, Saša Srbić, odveo ka poznaniku, treneru Ratku Jovanoviću. Tako je prve dve godine bavljenja gimnastikom Tin trenirao u podrumu, u maloj dvorani Sokola. Potom, kada su treneri uvideli potencijal koji ovaj mladi sportista poseduje, prebacili su mu treninge u glavnu dvoranu.

Tin Srbić
Tin Srbić foto: AP

U početku je trenirao višeboj, a kasnije su njegovi treninzi bili usredsređeni na vratilo. Od 2000. godine član je ZDT Hrvatskog sokola, a od 2006. godine učestvuje na takmičenjima na kojima konstantno osvaja medalje.

Najtalentovanijim mladim hrvatskim gimnastičarem proglašen je 2015. godine. Te je godine bio i četvrti junior Evrope. Iduće godine, u Bakuu osvojio je bronzu na vratilu, a iste je godine, u Ljubljani, na Svetskom kupu takođe osvojio treće mesto. Istu je medalju osvojio i na takmičenju u Osijeku i u Šombateliju, a zlato je osvojio već iduće godine na takmičenju u Kopru, takođe na Svetskom prvenstvo.

2016. godine osvojio je zlato u Osijeku, ali i srebro u Dohi. U oktobru 2017. godine u Montrealu osvojio je titulu Svetskog prvaka, a to je ujedno i najveći uspeh u istoriji hrvatske, ali i eks-Ju gimnastike još od Borisa Gregorke, Slovenca koji je bio i olimpijski šampion.

2018. godine Srbić je pobijedio na Svjetskom kupu u Dohi.

Zbog ogromnih sportskih postignuća, 2017. godine je Srbića Međunarodna gimnastička federacija proglasila gimnastičarom svetske klase.

Inače, poreklo ovog prezimena nije srpsko, već su se kroz istoriju tako prezivali gotovo isključivo pripadnici hrvatskog naroda. U Hrvatskoj danas živi oko 160 Srbića u 80 domaćinstava. Sredinom prošlog veka bilo ih je približno 280, pa se njihov broj smanjio za 40 odsto. Prisutni su u većini hrvatskih "županija", u 16 gradova i 28 manjih naselja, najviše u Slatini (30), Zagrebu (20), Velikoj Gorici (20), Slavonskom Brodu (20), te u Zadru (manje od 10).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Biografija.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.