OLIMPIJSKE IGRE MALIH ZEMALJA: Otvoren je najveći sportski događaj koji je Crna Gora doživela!
Otvaranje igara malih zemalja, Foto: Aleksandar Jaredić

OLIMPIZAM NA NIVOU

OLIMPIJSKE IGRE MALIH ZEMALJA: Otvoren je najveći sportski događaj koji je Crna Gora doživela!

Njihova kraljevska visočanstva Princ Albert od Monaka, Princeze Luksemburga i Lihtenštajna i regent San Marina okupili su se u Budvi kako bi učestvovali u ispisivanju sportske istorije

Objavljeno: 15:13h

Crna Gora i Budva su po prvi put domaćini Olimpijskih igara malih zemalja u Evropi.

Njihova kraljevska visočanstva Princ Albert od Monaka, Princeze Luksemburga i Lihtenštajna i regent San Marina - uživali su u Budvi u svečanoj olimpijskoj ceremoniji otvaranja najvećeg sportskog dešavanja u Crnoj Gori.

foto: Aleksandar Jaredić

Svečanu ceremoniju, režirao je eminentni crnogorski reditelj Nikola Vukčević, na poziv Olimpijskog komiteta Crne Gore.

Oko 2200 zvanica imalo je priliku da 2 sata uživa u pravom spektakularnom programu koreografije i videa, o snazi pojedinca i njegove odlučnosti, bez obzira na povremenu kišu koja nije pokvarila ugodjaj gledaocima.

Čitav projekat, po zamisli reditelja Vukčevića, u autorskom smislu je Made in Montenegro i u kreativnom timu samo je jedna osoba sa strane - Mladen Hrvanović, na pozicijama scenografa i Art direktora.

Multimedijalni program, u kome je preko 250 ucesnika i preko 100 ljudi u tehnici, spreman je u proteklih godinu dana, na temu HOW BIG WE ARE, i u kojoj je, u deset slika, prikazana priča: od antičkih mitova osnivanja grada Budve, Kadmove portage za sestrom Evropom, preko štampanja prve ćirilične knjige Oktoih, topljenja slova obodske štamparije – u metke za odbranu slobode, preko mitskog junaka bitaka i pismenosti – Marka Miljanova, osmeha pred streljanje narodnog heroja Ljuba Čupića, sudbine crnogorske princeze i italijanske kraljice Jelene... do planetarne solidarnosti sa Crnom Gorom nakon razarajućeg zemljotresa 1979. godine.

foto: Aleksandar Jaredić

Bez obzira na kišu koja je padala tokom svečane ceremonije - svoje zadovoljstvo rezultatom onoga što su gledali, nisu krili ni visoki gosti na otvaranju:

Predsednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocjančić, predsednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, predsjednik Andore, u društvu svojih crnogorskih domaćina i brojnih predstavnika diplomatskog kora u Crnoj Gori, te brojnih javnih ličnosti Crne Gore i regiona. Olipijska sportska svečanost, Igre malih zemalja – okupiće preko 1000 sportista u 122 sportske discipline, po prvi put na ovom nivou u Crnoj Gori.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.