NOVAK, IVANA, JASNA... I oni su zlatnim slovima ispisani u istoriju srpskog sporta
Ivana Španović, jasna Šekarić i Novak Đoković - veliki šampioni, Foto: Reuters, Dragan Kadić, EPA/Valentin Flauraud

SRPSKI SPORT - RUDNIK ZLATA (2. DEO)

NOVAK, IVANA, JASNA... I oni su zlatnim slovima ispisani u istoriju srpskog sporta

Nema Svetskog i Evropskog prvenstva, postoji nešto što je podjednako vredno

Objavljeno: 12:06h

Zlato odbojkašica na Svetskom prvenstvu podstaklo nas je da se podsetimo svih nizova zlatnih medalja u srpskom sportu.

O objedinjenim titulama sa Evropskih, Svetskih prvenstava i Olimpijskih igara u kolektivnim sportovima već smo pisali, a sada ćemo se podsetiti zlatnih niski u individualnim sportovima koje su nastajale u jednoj ili više godina zaredom.

Za početak krenućemo od tenisa i Novaka Đokovića. Iako nema Svetskog i Evropskog prvenstva u belom sportu, postoji nešto što je podjednako vredno. To su karijerni Gren slem i "Zlatni slem". Srpski teniser je do sada uspeo da osvoji sva četiri najveća turnira u nizu i tako se upiše u istoriju tenisa kao treći igrač kome je to pošlo za rukom.

To je uradio 2015. i 2016. godine kada je osvojio Vimbldon i US open (2015) i Australijan open i Rolan Garos (2016). Nadamo se da će 2020. godine uspeti da u istoj kalendarskoj godini osvoji sva četiri Gren slema i zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju i postane vlasnik "Zlatnog slema" i u istoriji se pridruži Štefi Graf koja je svih pet titula osvojila 1988. godine. Treba napomenuti da je Đoković jedini teniser koji je uspeo da osvoji svih devet turnira iz Masters serije bar jednom i pet puta je osvajao Završni masters u Londonu od toga četiri u nizu (2012, 2013, 2014, 2015).

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović koja se takmiči u disciplini skok u dalj takođe je nizala zlata kad god je htela. Zlatni niz je počela na Evropskom prvenstvu u dvorani u Pragu 2015. godine. Nastavila je u istom stilu na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Amsterdamu 2016. godine.

Rekord karijere postavila je na Evropskom prvenstvu u Beogradu u dvorani 2017. godine kada je skočila 7.24 metara. Vrhunac je došao na dvoranskom Svetskom prvenstvu u Birmingemu 2018. godine kada se popela na krov sveta.

Možda najviše zlatnih medalja u individualnom sportu spojili su kajakaši imajući u vidu da se svake godine održava Evropsko i Svetsko prvenstvo. Starije generacije navijača pamte Olimpijske igre 1984. godine u Los Anđelesu kada su Matija Ljubek i Mirko Nišović bili zlatni u kanuu dvokleku na 500 metara. Godinu dana ranije, ovaj tandem je bio prvi na Svetskom prvenstvu u Tampereu.

Srpski četverac na 200 metara koji su činili Ognjen Filipović, Dragan Zorić, Milan Đenadić i Bora Sibinkić je bio najbolji na Svetskom prvenstvu u Segedinu 2006. godine, a godinu dana kasnije na Evropskom prvenstvu u španskoj Pontevedri doneli su evropsku titulu.

Još jedan zlatni tandem srpskog kajaka čine Marko Tomićević i Milenko Zorić. Na Svetskom prvenstvu u Račicama 2017. godine u disciplini dvosed na 1000 metara osvojili su zlato, a na domaćoj vodi u Beogradu 2018. godine su takođe su bili zlatni.

U jednosedu na 200 metara ne može da izostavi ime Marka Dragosavljevića. Momak iz Bačke Palanke je dva puta zaredom bio šampion Evrope - 2014. godine u Branderburgu i 2015. u Račicama.

O legendi srpskog sporta Jasni Šekarić, višegodišnjoj reprezentativki u streljaštvu, bespotrebno je trošiti reči. Rekorderka po broju učešća na Olimpijskim igrama, zlatni niz je započela 1986. godine zlatnom medaljom na Evropskom prvenstvu u disciplini vazdušni pištolj. Nastavilo se naredne godine na Svetskom prvenstvu, a kulminacija je bila na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Osvajala je medalje uvek, a još jednu zlatnu nisku ostvarila je na Svetskom prvenstvu 1990. godine i na Evropskim prvenstvima 1991. i 1992. godine.

Jasna Šekarić
Jasna Šekarić foto: Marina Lopičić

Srpski plivač Milorad Čavić još jedan je sportista koji je uspeo da ppoveže nekoliko zlatnih medalja. Sve je počelo 2006. godine kada je na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u Helsinkiju osvojio zlato u disciplini 100 metara delfin stilom. Titulu u malim bazenima je odbranio 2007. u Debrecinu i 2008. godine u Rijeci. Prvak Evrope postao je 2008. godine u Ajndhovenu u disciplini delfin na 50 metara, a svetsku krunu uzeo je 2009. godine u Rimu uz svetski rekord.

Ako smo nekoga izostavili izvinjavamo se čitaocima i želimo im da se i budućnosti raduju srpskim sportskim uspesima bilo u individualnom ili kolektivnom sportu.

BONUS VIDEO:

(Sofija Vrebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.