Kako je srpski sport izgledao u Španiji?
Foto: News1/Filip Plavčić, Beta/Dragan Gojić, Beta/Marcel Ter, Fonet/Rukometni savez Srbije

IZLOŽBA

Kako je srpski sport izgledao u Španiji?

O životu bivših igrača i trenera, uspesima koje su ostvarili, posetioci su mogli da saznaju na izložbi “Junaci sporta”

Objavljeno:

Da li ste se ikada zapitali šta spaja Radomira Antića, Aleksandra Đorđevića, Dejana Savića i Veselina Vujovića?

Osim što su bili selektori reprezentacije Srbije, kao Antić u fudbalu i Vujović u rukometu, ili sada obavljaju tu funkciju poput Đorđevića u košarci i Savića u vaterpolu, zajedničko im je i to što su deo profesionalnih karijera proveli u Španiji.

Poznato je da je Radomir Antić proveo dve sezone u Saragosi dok je bio igrač, a da je kao trener vodio tri najveća španska kluba - Real, Atletiko i Barselonu. U najboljim igračkim danima, Đorđević je osvajao titule i sa Realom i Barselonom. Dok je nastupao za gradske rivale Barselonu (1998-2000) i Barselonetu (2000-2001), Dejan Savić je osvojio sa oba kluba osvojio Kup Španije.

O životu pomenutih i drugih bivših igrača i trenera, među kojima su Vujadin Boškov, Miljan Miljanić, Predrag Mijatović, Vladimir Vujasinović, Igor Milanović, Savo Milošević, Aleksandar Šoštar, Dejan Bodiroga, Božidar Maljković i Svetislav Pešić i mnogi drugi, anegdotama koje su ih pratile, uspesima koje su ostvarili na španskom tlu, posetioci Instituta “Servantes” mogli su da saznaju na izložbi “Junaci sporta” koja je zatvorena ovog vikenda.

Projekat “Heroji sporta” započet je izložbom fotografija pod istim naziivom čiji su organizatori bili agencija EFE i Ministarstvo sporta koja je svoje međunarodno putovanje u Njujorku 2016. godine i koja je obišla nekoliko španskih gradova.

Kustos izložbe u “Sevantesu” u Beogradu je bio novinar Aleksandar Miletić koji je bio dopisnik na više od dvanaest velikih međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre u Pekingu 2008., Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine. Dobitnik je nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije za “Najboljeg novinara 2013.” Autor je šest knjiga, uključujući i “Džez basket”, koja je doživela svoju televizijsku verziju pod nazivom “Bili smo šampioni sveta” i o kojoj je snimljen dokumentarni film. Scenarista je u raznim sportskim dokumentarnim filmovima i televizijskim programima posvećenim srpskim sportistima koji su ostavili dubok trag u španskom sportu, poput Aleksandra Đorđevića, Željka Obradovića, Svetislava Pešića i drugih.

Osim uspeha srpskih sportista, posetioci su mogli da se upoznaju i sa rezultatima sjajnih španskih sportista kao što su Rafael Nadal, Fernardo Alonso i vozači Moto GP šampionata Mark Markez, Horhe Lorenco i Dani Pedrosa.

BONUS VIDEO:

(Sofija Vrebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.