Rukomet (ni)je domaćinski sport: Koju od dve teze će Srbi potvrditi na startu EP? (VIDEO) (GIF)

Borba za OI počinje u Poljskoj

Rukomet (ni)je domaćinski sport: Koju od dve teze će Srbi potvrditi na startu EP? (VIDEO) (GIF)

Izabranici Dejana Perića odmeriće snage sa domaćinom na početku Evropskog prvenstva koje se od 15. do 31. januara igra u Poljskoj
Objavljeno: 13:37h

Nakon fijaska na prethodnom šampionatu Starog kontinenta 2014. u Danskoj kada su ispali u prvom krugu, i izostanka sa Svetskog prvenstva koje je prošle godine bilo održano u Kataru, rukometna reprezentacija Srbije vraća se na najveću scenu učešćem na ovogodišnjem prvenstvu Evrope koje se od 15. do 31. januara igra u Poljskoj. Iz tabora srpskih rukometaša pred EP: Znamo da se mnogi hrane našim neuspehom! Žreb je hteo da se izabranici Dejana Perića nađu u izuzetno neugodnoj grupi A, zajedno sa domaćinima, Francuskom i Makedonijom. Prvi test Srbija će imati sa domaćinima u Krakovu (petak, 15. januar, 20:30 časova).

Dva dana kasnije igraće sa aktuelnim olimpijskim, svetskim i evropskim prvacima Francuzima (početak 18:15), dok je za utorak 19. januara zakazan verovatno presudan meč sa Makedonijom (20:30).
Tri najbolje ekipe prenose bodove i nastavljaju takmičenje u novoj grupi koju će činiti i tri najbolje plasirane iz grupe B u kojoj se takmiče Hrvatska, Island, Belorusija i Norveška.
Na startu nas, dakle, očekuju domaćini koje smo na prethodnom "Euru", takođe na premijeri, savladali 20:19, što na kraju nije bilo dovoljno za prolaz posle poraza od Rusije i Francuske.
Na prethodna dva kontinentalna prvenstva, domaćini su osvajali srebrne medalje (Danska 2014, Srbija 2012).
Domaćini su bili drugi u Evropi u još dva navrata - Španci 1996. na antologijskom prvenstvu na kome je tadašnja SR Jugoslavija bila treća, a šampion Rusija, odnosno Slovenija 2004. kada su prvaci bili Nemci.
Za sada jedini šampioni Starog kontinenta na domaćem terenu bili su Šveđani 2002, koji su sa tri naslova prvaka najuspešnija reprezentacija na večitoj listi 11 do sada odigranih prvenstava Evrope od prvog u Portugaliji održanog 1994. godine.
Tradicionalno evrocentričan timski sport, rukomet "bije glas" da je "domaćinski", mada rezultati sa nekoliko prethodnih Olimpijskih igara uopšte ne govore ovoj tezi u prilog.
Samo su Južnokorejci 1988. u Seulu uspeli da se u prethodnih nekoliko decenija okite srebrom i prirede jednu od većih senzacija u istoriji rukometa. Zaključno sa Londonom od pre četiri godine, to je bio i poslednji put da je domaća selekcija uzela olimpijsku medalju u muškom rukometu, što se gotovo stopostotno neće promeniti ni nakon Rija u avgustu ove godine.
Kada je reč o neevropskim selekcijama, uz pomenutu Južnu Koreju, samo je još legija stranaca pod zastavom Katara prošle godine na domaćem terenu uspela da osvoji medalju (srebro) na nekom velikom takmičenju.
Španci su 2013. bili zlatni kod kuće, Hrvati srebrni 2009, a Nemci prvaci sveta dve godine ranije.
Osim njih, samo su još Francuzi 2001. obradovali domaću publiku najsjajnijim svetskim odličjem u poslednjih nekoliko decenija.
(Marko Nikolić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.