Savić: Ovo prvenstvo će se pamtiti po tome što svi hoće da sruše Srbiju!
Foto: Dado Đilas

REALAN, KAO I UVEK

Savić: Ovo prvenstvo će se pamtiti po tome što svi hoće da sruše Srbiju!

Selektor najboljeg tima u istoriji vaterpola pričao je o stručnim stvarima vezanim za Svetsko prvenstvo u Mađarskoj, kao i o tome ko je najviše pokazao, ko je podbacio, sa čime se naša reprezentacija sve susreće...

Objavljeno:

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić ocenio je da je cilj svih selekcija da s vrha skinu njegovu ekipu, ali da njegovi igrači zbog toga nisu pod pritiskom i da se koncentrišu na svoju igru.

- Ovo je prvenstvo gde svi žele da nas sruše i po tome će ostati zapamćeno. Nije borba za medalju već borba za skidanje Srbije sa trona. Pritisak nije bio samo u Riju već protekle tri godine. Zato smo se dogovorili da ova sezona bude rasterećena. Zato smo sa jedne strane relaksirani, ali sa druge znamo naše ciljeve i koncentrisani smo na ono što Srbija treba da uradi - rekao je Savić.

Prvi od tri slobodna dana bez utakmica na Svetskom prvenstu, srpski igrači su iskoristili za odmor, a jedini trening su održali na bazenu Komjadi u 14 časova.

- Nisam siguran da smo pokazali najviše, ali najbitnije je da smo ostvarili prvi cilj, da budemo prvi u grupi. Takmičenje tek sada počinje. Četvrtfinale je uvek mač sa dve oštrice a posle dosta zavisi i od kostura - rekao je Savić.

Srbija će utorak umesto u 20.30 igrati u 16.10 sa pobednikom duela Australija - Brazil.

- Gledamo sve ekipe i sve ih respektujemo. Mi jesmo favoriti u tom meču i znamo zašto smo ovde. Do kraja turnira utakmice će biti na nož. Rival nije bitan, bitna je koncentracija na našu igru - rekao je selektor Srbije.

Na pitanje kako komentariše ostale reprezentacije na turniru, Savić je rekao da nema velikih iznenađenja.

- Nema iznenađenja. Grčka i Španija mogu mnogo bolje. Italija je pokazala najviše što se tiče priprema i nastavlja sa izuzetnim igrama. Mađari na domaćem terenu možda osećaju pritisak, a sa druge strane mislim da su možda najviše euforični. SAD je pokazala i u Svetskoj ligi vrhunski nivo vaterpola, ali su silom prilika ispali - rekao je Savić.

Na pitanje kako se igrači opuštaju, Savić je rekao da ne zna.

- Ne znam kako se igrači opuštaju, ja sam uvek u radnom odnosu. U suštini imamo pripreme kroz posmatranje snimaka. Gledaćemo zajedno na bazenu, ako ne bude televizijskog snimka. Napravićemo teži trening da bi uhvatili ritam sa ekipom koja je igrala osminu finala - kazao je on.

foto: EPA/Mario Ruiz

Kapiten Filip Filipović rekao je da je ekipe "arhivirala" grupnu fazu takmičenja, kao i da se sada koncentriše na četvrtfinale.

- Ako ponovimo odbranu koja je protiv Grčke i Španije bila na visokom nivou, možemo u polufinale i to je jedan od ciljeva. Trudićemo se da i posle toga sve bude u našim rukama. Imena rivala nisu bitna, videli ste to u dva susreta. Imamo u bazenu kvalitet i moć. Van bazena, nismo vešti da i njih prevladamo. Ne mislim na teorije zavere već na jasnu želju svih da nas pobede - istakao je Filipović On je kazao da ekipa mora biti mirna u četvrtfinalu.

- Moramo mirni da budemo u četvrtfinalu, iako ćemo verovatno želeti da ga što pre rešimo, pa su moguće i oscilacije. To je nekad i najvažnija utakmica na turniru. Ne razmišljam o rivalu, ko bude bio bolji u osmini finala igraće protiv nas. Ako Bog da i prođemo dalje onda ćemo nastaviti da težimo najvišim ciljevima ne birajući protivnika - rekao je kapiten selekcije Srbije.

On je kazao da je organizacija Svetskog prvenstva na zavidnom nivou.

- Čudna je odluka FIBA da nas drže 20 minuta napolju pred utakmicu. Sve urađeno u pripremi tada pada u vodu, a onda nas požuruju da što pre počne susret. Ovde je sport za nas i zanimljivije je gledaocima da se čuje naš razgovor u krugu za pozdravljanje. Ne planiramo da se žalimo, sve smo prihvatili kao druge ekipe - rekao je Filipović.

On je kazao da je jako lepo biti kapiten selekcije Srbije, kao i da u krugu pred početak meča uvek poruči saigračima da sve zavisi od njih.

- Samo da smo okrenuti sebi i da sve zavisi od nas. Da radimo ono što najbolje znamo, a igrači to sve znaju. Jako je lep posao biti kapiten - rekao je Filipović.

Mađari su Filipovića poredili sa fudbalerom Lionelom Mesijem, a on je kazao da ne voli poređenja.

- Svako ima pravo da pravi poređenja. Zaista ne volim da se sa nekim poredim, ali ako se nekome to sviđa šta ja da radim. I nemam takve pretenzije. Možda jeste to čast, ali imam svoj put - kazao je Filipović.

BONUS VIDEO: Boban Marjanović na okupljanju košarkaške reprezentacije Srbije za Eurobasket

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.