60 GODINA POD VELOM TAJNE: Klej pobedio, pa postao Muhamed - misteriozna SMRT i KONTROVERZA u koju se umešao FBI
Mohamed Ali i Soni Liston, Foto: AP

NA DANAŠNJI DAN

60 GODINA POD VELOM TAJNE: Klej pobedio, pa postao Muhamed - misteriozna SMRT i KONTROVERZA u koju se umešao FBI

Borba koja i dalje intrigira javnost

Objavljeno:

Na današnji dan 1964. godine je odigrana jedna najslavnijih, ali i nakontroverznijih borbi u istoriji, kada je mladi Muhamed Ali, tada poznat kao Kasijus Klej osvojio prvu titulu šampiona sveta u boksu pobedivši Sonija Listona.

Ovaj meč je proglašen za čevrti najveći sportski događaj u 20. veku u izboru prestižnog “Sport ilustrejteda”.

Klej je tada imao samo dvadeset godina, a Liston je bio veliki favorit pred borbu koju je u Majamiju uživo pratilo 8.300 navijača.

Liston je bio svetski šampion u teškoj kategoriji u vreme prve borbe Liston-Klej, pošto je demolirao bivšeg šampiona Flojda Pattersona nokautom u prvoj rundi u septembru 1962.

Njegovu karijeru su obeležile kontroverze, a skončao je na užasan način. On je naučio da boksuje u zatvoru države Misuri dok je služio kaznu zbog oružane pljačke. Kasnije je ponovo zatvoren zbog napada na policajca. Veći deo njegove karijere, njegov ugovor je bio u većinskom vlasništvu Frenki Karbo, nekadašnji mafijaški ubica koji je vodio bokserske interese za mafiju.

Uoči istorijskog meča, Klej je predvideo da će nokautirati Listona u osmoj rundi i da će "lebdeti kao leptir, bockati kao pčela".

Ali, ispostavilo se da je Kleju trebalo manje vremena da "reši" Listona, koji se požalio na povredu ramena koju je zadobio već u prvoj rundi.

Ovo je navodno dovelo do toga da Liston poklekne i dozvoli mlađem protivniku šanse koje je znao da iskoristi.

Morao je da preda meč već u 7. rundi posle jednog nokauta, a onda je Ali počeo da skače, maše rukama i viče: “Ja sam kralj sveta! Ja sam kralj sveta!”

Klej, rođen u Luisvilu, Kentaki, 1942. godine, prvi put je počeo da se bavi boksom sa 12 godina.

Do 18 godina, Klej je ostvario više od 100 pobeda u amaterskim takmičenjima.

Klej je osvojio titulu Međunarodne zlatne rukavice u teškoj kategoriji 1959. i zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine.

Posle Olimpijskih igara, Klej je ostao neporažen u svojih prvih 19 mečeva kao bokserski profesionalac, što ga je dovelo do čuvenog meča sa Listonom.

Dva dana nakon borbe, Klej je najavio da će se pridruži islamskoj veri, a potom je dobio čuveno ime Muhamed Ali

Revanš

Liston je želeo revanš, a Ali mu je to omogućio. Priča se da je to bio jedan veoma sumnjiv meč. Ali je srušio Listona u prvoj rundi i to sve za 20 sekundi. Većina se slaže da je udarac bio isceniran, ali prava priča se neće nikad saznati. Posle Listona dosta drugih boksera su pokušavali da uzmu pojas svetskog šampiona, ali nikome to nije pošlo za rukom. Odbranio je titulu osam puta, niko nije ni bio ni blizu da ugrozi Alija.

Meč je bio namešten?

Vašington post je objavio da poseduje tajna dokumenta FBI, koja ukazuju na ozbiljnu sumnju da je taj meč, uz saglasnost Listona, namestio Aš Reznik, kockar iz Las Vegasa povezan sa organizovanim kriminalom.

Vašington post navodi da bi ključni dokaz za nameštanje meča mogla da bude izjava kockara iz Hjustona Barneta Medžidsa, koji je agentima FBI prepričao razgovor s Reznikom.

Prema rečima Medžisa, Reznik mu je sedmicu dana pre meča rekao da će se kladiti na Listona, koji će pobediti nokautom u drugoj rundi.

Na dan borbe, međutim, Reznik je pozvao Medžisa i savetovao mu da se uopšte ne kladi, uz napomenu da ništa više od toga ne može da mu kaže, a biće mu jasno zbog čega kada odgleda meč.

Par dana kasnije, Medžis je u Las Vegasu, od ljudi "koji sve znaju", dobio informaciju da su se Reznik i Liston kladili na pobedu autsajdera Kleja i da su zaradili po milion dolara.

U dokumentima FBI ne postoji ništa što bi ukazivalo da je Klej učestvovao u nameštanju, ili da je sa tim bio upoznat.

Misteriozna smrt Listona

Bio je veliki šampion, ali njegove veze sa mafijom su mu verovatno skratile karijeru i život.

Pronašla ga je supruga u njihovom porodičnom domu nakon što od njega nije bilo ni traga ni glasa nekoliko dana.

Većina izveštaja o Listonovoj smrti navodi da su na njegovoj ruci pronađeni ubodi iglom, nikada nije utvrđen tačan uzrok smrti.

Datum smrti je januar 1971, a u zvaničnom izveštaju policije piše da je preminuo na prirodan način, u šta javnost nikada nije poverovala.

Muhamed Ali - jedinstvena ličnost u svetu sporta

Ali je bio jedan od vodećih boksera teške kategorije u 20. veku, i ostaje trostruki direktni šampion u toj kategoriji. Njegovi rekordi od pobeda nad 21 boksera za svetsku titulu u teškoj kategoriji i pobede u 14 ujedinjenih titula su bile neprevaziđene 35 godina. U vreme kada je većina boraca dozvoljavala svojim menadžerima da govore u njihovo ime, Ali je briljirao i zaista žudeo za reflektorima, gde je često bio provokativan i neobičan. On je bio poznat po uvredljivom provociranju, i često poezijom slobodnim stilom sa šemama rime i govornim rečima, za njegovo blaćenje protivnika u boksu, kao i u političkoj poeziji za njegov aktivizam, anticipirajući elemente rapa i hip hop muzike.

Ali je jedini bokser koga je časopis The Ring imenovao bokserom godine šest puta. Usled njegovog učešća u nekoliko istorijskih bokserskih mečeva i zavada i njegovog bokserskih rekorda, on je bio ragiran kao najveći bokser teške kategorije svih vremena, i najveći atleta 20. veka prema časopisu Sports Illustrated, Sportska ličnost veka prema BBC, i treći najveći atleta 20. veka prema ESPN SportsCentury.

Izvan ringa, Ali je ostvario uspeh kao muzičar, pri čemu je on primio dve Gremi nominacije. Takođe je bio glumac i pisac, objavivši dve autobiografije. Nakon što se 1981. povukao iz boksa, Ali se fokusirao na religiju i dobrotvorne ustanove. Godine 1984, on je bio dijagnoziran sa Parkinsonovim sindromom, što neki izveštaji pripisuju povredama vezanim za boks, mada su Ali i njegov lekar to osporavali. Kako se njegovo stanje pogoršavalo, Ali se sve manje pojavljivao u javnosti i o njemu je brinula njegova porodica do njegove smrti 3. juna 2016. godine.

Bonus video:

00:15

Nokaut Gasijeva o kojem se priča

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.