DIVAN GEST! Delegacija OKS na obeležavanju 40. godina od ZOI u Sarajevu!
Foto: Starsport©

SVAKA ČAST

DIVAN GEST! Delegacija OKS na obeležavanju 40. godina od ZOI u Sarajevu!

Fantastičan skup

Objavljeno:

Delegacija Olimpijskog komiteta Srbije prisustvovala je obeležavanju 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Delegaciju su činili predsednik Božidar Maljković, prvi potpredsednik Žarko Zečević, generalni sekretar Đorđe Višacki i izvršni direktor Damir Štajner

Pre 40 godina, 8. februara 1984. godine, paljenjem olimpijskog plamena na stadionu Koševo, svečano su otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Na obeležavanju 40. godišnjice ZOI Sarajevo 1984, ponovo se osetio olimpijski duh, a ova proslava je bogata kako sportskim, tako i kulturnim događajima.

Centralni događaj obeležavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu bila je svečana akademija koja je održana 8. februara u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Godišnjici obeležavanja ZOI prisustvovali su brojni dobitnici olimpijskih medalja iz 1984, zatim visoki zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta i Evropskih olimpijskih komiteta, predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta iz zemalja regije, predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, kao i drugi brojni gosti i turisti.

Među gostima su bili i prvi osvajač olimpijske medalje za Jugoslaviju Jure Franko, zlatna umetnička klizačica Katarina Vit, britanski par u klizanju Džejn Torvil i Kristofer Din, zatim skijaši Bojan Križaj, Mateja Svet, ski skakač Miran Tepeš, kao i umetnička klizačica Sanda Dubravčić, koja je upalila olimpijski plamen na stadionu Koševo.

U prelepom ambijentu Olimpijskog muzeja, održan je svečani prijem povodom obeležavanja jubileja – 40. godišnjice od održavanja ZOI Sarajevo 1984. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica, delegacija MOK-a i EOK-a, NOK-ova, predstavnika Grada Sarajeva, olimpijaca, vrhunskih sportista i sportskih radnika.

Jubilej je pozdravnim obraćanjem otvorio predsednik OK BiH, akademik prof. dr Izet Rađo, koji se ovim povodom zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj važan jubilej za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Evocirao je uspomene na ZOI Sarajevo 1984, EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019, te podsetio na ideju kandidature za YOG 2032, koji bi po treći put vratio olimpijski plamen u Bosnu i Hercegovinu.

U sklopu proslave 40. godišnjice ZOI Sarajevo 1984, prijatelji OK BiH, predstavnici MOK-a, EOK-a, predsednici i generalni sekretari olimpijskih komiteta zemalja regije posetili su bosansku dolinu piramida u Visokom, gde ih je ugostio domaćin, pronalazač bosanskih piramida dr Semir Osmanagić.

Povod posete je bio obilazak bosanske doline piramida i sadržaja u Arheološko-turističko-sportskom kompleksu "Ravne 2". Delegacija je imala priliku da čuje priču o otkrićima, da poseti Muzej Fondacije, praistorijski podzemni kompleks tunela Ravne i park "Ravne 2".

Od 8. do 19. februara na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini biće održana takmičenja u alpskom skijanju, biatlonu, nordijskom skijanju, snoubordingu, brzom klizanju i hokeju. Takođe, biće organizovano i nekoliko takmičenja revijalnog karaktera.

Bonus video:

03:03

Marina Maljković posle debakla košarkašica

(Espreso/B92/D.T)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.