SUROVA DOMINACIJA: Neprikosnoveni Maks stigao do 50. pobede!
Nema mu ravnog... Maks Ferstapen, pobednik VN SAD u Ostinu, Foto: Chris Graythen / Getty images / Profimedia

razbija konkurenciju

SUROVA DOMINACIJA: Neprikosnoveni Maks stigao do 50. pobede!

Nije mu smetalo ni što je krenuo kao šesti

Objavljeno:

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je večeras u trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD u Ostinu i ostvario 50. pobedu u karijeri.Trostruki uzastopni svetski šampion ostvario je 15. pobedu u sezoni, a 50. u karijeri i postao peti vozač koji je došao do 50 trijumfa. On je trku počeo sa šestog mesta.

Drugo mesto zauzeo je sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa, a treći je bio Lando Noris iz Meklarena.

Vozač Ferarija Šarl Lekler zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Serhio Peres iz Red Bula, a šesti Šarl Lekler iz Ferarija, koji je startovao sa pol pozicije.

Vozač Mercedesa Džordž Rasel trku je završio na sedmom mestu, Pjer Gasli iza Alpina bio je osmi, Lens Strol iz Aston Martina deveti, a Juki Cunoda iz Alfa Taurija zauzeo je 10. mesto i osvojio je dodatni bod za najbrži krug trke i to u poslednjem krugu.

U jednoj od najuzbudljivijih trka ove sezone, Noris je dobro startovao, obišao je Leklera koji je krenuo sa pol pozicije i preuzeo prvo mesto ispred Sainca, Hamiltona koji je pao za jedno mesto i Ferstapena koji je popravio plasman za jedno mesto.

Noris je u tim trenucima bio najbrži na stazi i do trećeg kruga stekao je 2,5 sekudni prednosti. Rasel i Peres su pretekli Okona, a Hamilton je u četvtom krugu pretekao Sainca i preuzeo treće mesto.

Sedmostruki svetski prvak se primakao Lekleru i pretekao ga je u šestom krugu za drugo mesto.

Ferstapen je u 11. krugu pretekao Leklera, a Hamilton je iz kruga u krug smanjivao zaostatak za Norisom. U 17. krugu Ferstapen je otišao na promenu guma, a krug kasnije isto je učinio i Noris.

Hamilton je u 20. krugu otišao u boks, zadržao se nešto duže i na stazu se vratio kao peti ispred Sainca, ali iza Ferstapena. On je u tim trenucima bio nezadovoljan strategijom ekipe. Lekler je vodio jer do tada nije išao u boks, ispred Norisa, Ferstapena, Hamiltona, Sainca i Peresa.

Lekler je u 24. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao šesti iza Peresa.

U 28. krugu Ferstapen je napao Norisa, pretekao ga je i preuzeo vođstvo, a vozaču Meklarena se iz kruga u krug približavao Hamilton i u 34. krugu prišao je na tri sekunde.

Noris je u 35. krugu drugi put otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao šesti iza Leklera, a ispred Rasela. Odmah za njim u boks je otišao i Ferstapen koji se vratio na stazu kao četvrti, a vođstvo je preuzeo Hamilton ispred Peresa i Leklera.

Peres je zatim otišao u boks i vratio se kao sedmi, a Sainc je obišao Rasela. Hamilton je u 39. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao četvrti sa šest sekundi iza Norisa. Odmah je Ferstapen napao Leklera i preuzeo prvo mesto, a Noris je zatim pretekao Leklera za drugo mesto.

Rasel je u 40. krugu otišao na zamenu guma i posle toga je pretekao Gaslija i smanjivao zaostatak za sedmoplasiranim Alonsom koji je otišao u boks.

Hamilton je u 43. krugu pretekao Leklera za treće mesto i u tim trenucima je bio najbrži na stazi. On se iz kruga u krug približavao Norisu i obišao ga je u 49. krugu. Njihov duel iskoristio je Verstapen koji je "pobegao" na više od pet sekundi.

Lekler je poslušao timsku naredbu i prepustio Saincu četvrto mesto, ali je zatražio razgovor sa ekipom zbog toga. Peres je pretekao Leklera za peto mesto, a Hamilton je do kraja trke smanjivao zaostatak za Ferstapenom, ali je na kraju ostao drugi sa dve sekunde zaostatka.

Noris i Rasel su večeras vozili 100. trku u Fromuli 1. Obojica su debitovali 2019. godine u Australiji, vozač Mercedesa ima pobedu, prošle godine u Sao Paolu, dok vozač Meklarena i dalje čeka na prvi trijumf.

Naredna trka u šampionatu vozi se 29. oktobra za Veliku nagradu Meksika.

Bonus video:

05:30

FORMULA 1 SPEKTAKL U BEOGRADU ZA SAMO 4 DANA: Šampionski bolid stigao u Srbiju!

(Espreso/BETA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.