RAZLIKA U KLASI: Šampion Ferstapen pokorio i Katar!
Maks Ferstapen, Foto: Xavi Bonilla/DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

dominacija

RAZLIKA U KLASI: Šampion Ferstapen pokorio i Katar!

Holandski vozač razneo konkurenciju još jednom ove sezone i na sjajan način proslavio novu šampionsku titulu

Objavljeno: 20:59h

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Xavi Bonilla/DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia.

Ferstapen, koji je u subotu posle sprint trke na Lusailu osvojio treću uzastopnu šampionsku titulu, ostvario je 14. pobedu u sezoni, a 49. u karijeri. On je večeras osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke.

Drugo mesto zauzeo je vozač Meklarena Oskar Pjastri, a treći je bio njegov timski kolega Lando Noris.

Vozač Mercedesa Džordž Rasel zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Šarl Lekler iz Ferarija, a šesti Fernando Alonso iz Aston Martina.

Vozač Alpina Esteban Okon bio je sedmo, Valteri Botas iz Alfa Romea osmi, deveto mesto zauzeo je Serhio Peres iz Red Bula, a 10. je bio Gvanju Džou iz Alfa Romea.

Zbog problema sa sistemom za gorivo trku je propustio vozač Ferarija Karlos Sainc. Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa trku je završio u prvom krugu posle sudara sa timskim kolegom Raselom.

Ferstapen je krenuo sa pol pozicije, odmah su ga napali Hamilton i Rasel, ali su se sudarili. Hamiltonu je otpao točak sa bolida i morao je da završi trku. Na stazu je izašlo vozilo bezbednosti, a Rasel je otišao u boks.

Trka je nastavljena u petom krugu, poveo je Verstapen, ispred Pjastrija, Alonsa, Leklera, Okona i Norisa.

Rasel je iz kruga u krug popravljao pozicije i do 10. se popeo na 10. mesto.

Alonso je u 12. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na 15. mesto, a krug kasnije isto je učinio i Pjastri i na stazu se vratio kao 13. ispred Leklera. Alonso je pretekao Leklera za 14. mesto, a posle toga Noris je u 14. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao 13.

Rasel je u tim trenucima vozio najbrži krug i bio je drugi ispred Albona, Džoua, Peresa i Botasa. U 15. krugu vozač Mercedesa otišao je u boks i vratio se kao 15. na stazu.

Ferstapen je vozio najbrži krug, a u 18. krugu otišao je u boks i vratio se na drugo mesto iza Aleksandra Albona, koji do tada nije išao na zamenu guma. Čim je vozač Vilijamsa otišao u boks, Verstapen se vratio na prvo mesto, a posle 20. kruga stekao je osam sekundi prednosti nad Pjastrijem.

Pozicije su popravljali Rasel, Peres i Noris, a vozači su od 26. kruga i drugi put počeli da odlaze na zamenu guma, od tri obavezna koliko je propisano u Kataru.

Najbrže krugove vozili su Rasel, Pjastri i Noris, dok je Alonso u 33. krugu na kratko izleteo sa staze i pao je na sedmo mesto.

Ferstapen je bio u sigurnom vođstvu, a u 35. krugu otišao je na zamenu guma i vratio se na stazu kao prvi sa osam sekundi prednosti nad Pjastrijem, a iza njih vozili su Noris i Rasel.

Vozač Vilijamsa Logan Sardžent požalio se da se oseća loše, iz ekipe su ga pozvali da završi trku, ali im je rekao da može da nastavi. Mladi Amerikanac je ipak u 41. krugu morao da odustane.

U tim trenucima Peres je dobio i drugu kaznu od pet sekundi zbog izlaska sa staze, a vozači su počeli da odlaze na zamenu guma i treći put.

Pjastri je u 44. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao četvrti, a posle njega u boks su otišli Lekler, Okon i Peres. Noris je krug kasnije otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza timskog kolege Pjastrija na četvrto mesto.

Alonso je zatim obavio stajanje i vratio se kao sedmi. Pjastri je stekao dve sekunde prednosti nad Norisom, koji je ubrzo bio najbrži na stazi.

U 51. krugu Rasel je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao četvrti iza Norisa i ispred Leklera. Posle toga u boks je otišao i Ferstapen i bez problema je zadržao prvo mesto po povratku na stazu ispred dvojca Meklarena i zabeležio 49. pobedu u karijeri.

Naredna trka u šampionatu vozi se 22. oktobra za Veliku nagradu SAD u Ostinu.

Bonus video:

05:30

FORMULA 1 SPEKTAKL U BEOGRADU ZA SAMO 4 DANA: Šampionski bolid stigao u Srbiju!

(Espreso/BETA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.