BIOGRAFIJA IVANE VULETE: Sportske uspehe svi znaju, ali detalje iz PRIVATNOG ŽIVOTA MALO KO! Ovo je njena PRIČA!
Ivana Vuleta, Foto: Starsport

KRALJICA

BIOGRAFIJA IVANE VULETE: Sportske uspehe svi znaju, ali detalje iz PRIVATNOG ŽIVOTA MALO KO! Ovo je njena PRIČA!

Sve je počelo 2013. godine. Ivana Vuleta je od tada kraljica srpskog sporta

Objavljeno:

Najbolja srpska atletičarka Ivana Vuleta je obradovala naciju i konačno osvojila dugo čekano svetsko zlato!

Skok 7,14 u Budimpešti je bio vredan nacionalnog rekorda na otvorenom, a Ivana je ovim podvigom kompletirala sve evropske i svetske titule.

U senorskoj konkurenciji je sve počelo na Svetskom prvenstvu 2013. godine u Moskvi osvojila je bronzanu medalju što je bila i prva medalja za Srbiju na svetskim prvenstvima u atletici. Bronzanu medalju je osvojila dve godine kasnije na Svetskom prvenstvu u Pekingu. Na Evropskom prvenstvu u dvorani 2015. u Pragu je osvojila zlatnu medalju uz rekord.

Vuleta je na Svetskim prvenstvima u dvorani 2018. i 2022. godine osvajala zlatne medalje, a 2016. godine srebrnu medalju u Portlandu.

Ivana Vuleta
Ivana Vuletafoto: EPA/Christian Bruna

U maju 2016. godine je bila na prvom mestu svetske rang liste u skoku u dalj.Pobednica je Dijamantske lige za 2016, 2017, 2021. i 2022. godinu. Najveći uspeh u karijeri je ostvarila na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru kada je uzela bronzanu medalju, rezultatom 7,08 m, što je bio novi nacionalni rekord Srbije na otvorenom.

Dana 5. marta 2017. godine osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u dvorani i postavila novi nacionalni rekord 7,24 m, kao i najbolji svetski rezultat u ovoj sezoni i treći svih vremena u dvorani.

Tri puta je izabrana za najbolju srpsku sportistkinju u izboru Olimpijskog komiteta Srbije, 2013, 2015 i 2022. godine, a nosilac je i Ordena Karađorđeve zvezde i Orden Njegoša.

Potom stižemo do ovog ogromnog uspeha i to u Ivaninoj 33. godini kada su već mnogi počeli da govore o kraju njene karijere. Prvo bronza u Istanbulu na Evropskom prvenstvu, a onda i svetsko zlato na otvorenom.

Svi njeni uspesi su deo maestralne saradnje sa Goranom Obradovićem, a do 2010. godine ju je trenirao Jani Hajdu.

Ivana Vuleta
Ivana Vuletafoto: Starsport©

Ono što nije mnogo poznato je da je završila je Srednju poljoprivrednu školu u Zrenjaninu.Ivanini roditelji su Ljubiša i Vesna Španović, koji su se takođe bavili sportom. Ima brata po imenu Nemanja koji je stariji tri godine od nje.

Ivana se udala za Marka Vuletu 26. septembra 2021. i promenila prezime, ali ne manjka joj medalja ni sa novim prezimenom.

Veliki je ljubitelj tetovaža i ima ih po celom telu, mada je neke od njih uklonila.

Egipatski simboli, karte i stihovi pesama deo su tetovaža na telu Ivane Španović.

Svaka od njih ima neku simboliku. Prvu je navodno posvetila vereniku Vladimiru sa kojim je kasnije raskinula vezu.

Ivana Vuleta
Ivana Vuletafoto: Printscreen/Instagram/ivanaspanovic

Na leđima i ispod grudi su ispisani stihovi pesama Đorđa Balaševića. Napred je stih iz Uspavanke za dečaka: Olujno je tamo gore, gde nas nije puno stiglo; a na leđima iz numere Luzer: Ali kad dođem kući tu si ti, e tu će tvrđavicu malo teže srušiti.

Ivana je takođe imala tetovažu mape sveta u crvenoj boji, karte as pik i dame i kralja, ali nije ih sve zadržala.

Bonus video:

01:04

Ivana Vuleta posle osvajanja medalje

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.