NEĆE SA NJIMA: Ukrajinci ODUSTALI od SP zbog Rusa i Belorusa!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

PRELOMILI

NEĆE SA NJIMA: Ukrajinci ODUSTALI od SP zbog Rusa i Belorusa!

Međutim, ukrajinski savez je danas saopštio da "većinu ruskog tima čine sportisti koji su aktivni vojnici u vojsci Ruske federacije koja je napala Ukrajinu 24. februara 2022"

Objavljeno: 17:52h

Ukrajinska džudo federacija saopštila je danas da neće poslati svoj tim na Svetsko prvenstvo u Kataru, pošto će na tom takmičenju učestvovati ruski i beloruski sportisti.

U ukrajinskom savezu tvrde da su neki od ovih džudista i aktivni vojnici.

Međunardona džudo federacija (IJF) dala je u nedelju zeleno svetlo za učešće Rusa i Belorusa na ovom Svetskom prvenstvu, koje je na programu od 7. do 14. maja, pod uslovom da se takmiče kao neutralni sportisti.

Međutim, ukrajinski savez je danas saopštio da "većinu ruskog tima čine sportisti koji su aktivni vojnici u vojsci Ruske federacije koja je napala Ukrajinu 24. februara 2022".

Ukrajinski savez smatra da je odluka IJF u suprotnosti sa najnovijim preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) od 28. marta u kojima se kaže da status neutralnog sportiste može biti dodeljen samo onima koji nisu vojnici.

Ukrajinska džudistkinja Darija Bilodid je odluku IJF-a nazvala "neprihvatljivom".

- Svi ovi ljudi koji će učestvovati su vojnici. To nema smisla, zar ne? Mislim da je neprihvatljivo dozvoliti vojnicima iz terorističke zemlje koja svakodnevno ubija Ukrajince da učestvuju na međunarodnim takmičenjima - rekla je ona.

Predsednik MOK-a Tomas Bah je krajem marta izjavio da će ruski i beloruski sportisti moći da se takmiče kao neutralni sportisti, pod uslovom da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini i da nisu "pod ugovorom" sa vojnim i bezbednosnim agencijama bilo koje zemlje.

MOK, međutim, tek treba da donese odluku o učešću predstavnika ove dve zemlje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

02:23

Golub (64) obara ruke i osvaja priznanja!

(Espreso/BETA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.