RUSKI SPORTISTA U LOŠEM STANJU: Olimpijski šampion doživeo moždani udar!
Roman Kostomarov, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

TEŠKI MOMENTI

RUSKI SPORTISTA U LOŠEM STANJU: Olimpijski šampion doživeo moždani udar!

Roman Kostomarov imao je tešku upalu pluća, a onda se pojavila i gangrena pa su doktori brzo reagovali kako bi mu dali šansu da preživi

Objavljeno: 08:03h

Roman Kostomarov, legendarni ruski klizač, prolazi kroz izuzetno teške životne momente, pošto su mu zbog zdravstvenih problema amputirana oba stopala, a zatim i obe ruke.

Nakon što je javnosti postalo poznato da je jedan od najpoznatijih ruskih umetničkih klizača završio u bolnici, te da je "zbog komplikacija usled pneumonije olimpijski šampion iz 2006. u plesu na ledu ostao bez dela noge", činilo se da oporavak ide u dobrom smeru, a onda se situacija drstično pogoršala.

Olimpijski, svetski i evropski šampion u umetničkom klizanju, nažalost je doživeo i dva moždana udara, kako prenose "Ria novosti" i sada je u teškom stanju u intenzivnoj nezi. Pre toga je početkom godine bio zaražen koronavirusom, a situacija se dodatno zakomplikovala sada. Imao je tešku upalu pluća, a onda se pojavila i gangrena pa su doktori brzo reagovali kako bi mu dali šansu da preživi.

Roman Kostomarov
foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

- Ako pretpostavimo da se radilo o virusnoj infekciji, koja je zahvatila pluća i stvorila probleme s krvim ugrušcima, onda nije zahvaćena samo mikrocirkulacija u udovima. Isti kapilari su i na srcu i plućima, ali i na mozgu. Udari su puno izjesniji u slučaju nedostatka kiseonika. Tada je poremećena cirkulacija, nema dovoljno kiseonika i tkivo u svim organima odumire. Kod srčanog udara dolazi do pucanja u blizini srca, a kod moždanog udara blizu vrha mozga. Ako je to slučaj, doktorima sigurno nije lako - rekao je sportski lekar Aleksandar Jablunovski za ruske medije.

Kostomarov je svojio zlato na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine kada je nastupao u paru sa Tatjanom Navkom, sadašnjom suprugom portparola Kremlja Dimitra Peskova. Njih dvoje su kasnije bili svetsi i trostruki evropski prvaci, a tokom karijere je nastupao i sa Anom Semenovič i Jekaterinom Davidovom.

(Espreso/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.