NAJJAČI JUGOSLOVEN U ISTORIJI, IMAO JE VEĆE MIŠIĆE OD ŠVARCENEGERA: Ovaj čovek je ZAUVEK LEGENDA (VIDEO)
Naser El Sonbati, Foto: Youtube/Printscreen

VELIKO IME

NAJJAČI JUGOSLOVEN U ISTORIJI, IMAO JE VEĆE MIŠIĆE OD ŠVARCENEGERA: Ovaj čovek je ZAUVEK LEGENDA (VIDEO)

Bio je veoma obrazovan i blage naravi

Objavljeno: 12:47h

Otac Egipćanin, majka iz Novog Pazara, a sin je imao veće mišiće od Arnolda Švarcenegera, legenda svetskog bodibildinga. Nepravda mu je oduzela najveće priznanje u svetu ovog sporta - titulu Mr.Olympia, njegovo ime je Naser El Sonbati.

GOVORIO SEDAM JEZIKA

Jugosloven, poznat "kao profesor" zbog naočara sa kojima je pozirao i pokazivao impresivne mišiće proslavio je našu zastavu za skoro tri decenije.

Tečno je govorio sedam jezika, imao zvanje profesora istorije, političkih nauka i sociologije stečeno u Nemačkoj.

Kada je bio u životnom zenitu, preminuo je u 47. godini od infekcije povezane sa prestankom rada bubrega.

Karijeru je počeo 1983. godine, završio je kao sedmi na Mr. Olympia, svom prvom takmičenju 11 godina kasnije pod zastavom Jugoslavije za sanckije.

Na drugom mestu je završio 1997. godine iza šampiona Dorijana Jejtsa i to mu je bila najveća nepravda u karijeri pošto je dominirao u svakoj mišićnoj grupi i nastupu, osim u donjem delu leđa.

- Ovo nije takmičenje za donji deo leđa. Nepravda - govorio je dugo posle Naser.

"SUDIJE MI NEĆE DATI"...

Ceo svet znao je da je Naser šampion i ovaj događaj pratio ga je kroz karijeru i život, a prekinuo je ćutanje i kako je kasnije pričao motivaciju.

Iako je ceo svet znao da je Naser šampion, sudije nisu mislile tako, i ovaj događaj je sudbinski uticao na karijeru i život jugoslovenskog šampiona.

- Mogu da budem savršen, ali sudije mi neće dati da pobedim - glasno je izražavao svoje nezadovoljstvo.

33 PODIJUMA

Zbog toga je postao persona non grata u svetu bodibildinga, o njemu se danas malo priča iako se smatra najvećim i najsimetričnijim svih vremena.

Ima i onih koji govore da mu jednostavno nije dozvoljeno da bude u zvanično najbolji zbog zastave pod kojom je nastupao.

Za 16 godina karijere, Naser je bio na podijumu na 33 od 66 takmičenja, a trenirao je fudbal kada je sa 17 prvi put uhvatio tegove u ruke.

- Mrzeo sam tegove. I danas više volim da gledam dobru fudbalsku utakmicu nego bodibilding. Bili su mi odvratni ti veliki tipovi sa ogromnim mišićima. Ali desilo se - bio je iskren Naser u jednom od poslednjih intervjua koje je dao.

KRITIKOVANJE ŠVARCENEGERA

Naser je bio jedan od retkih koji se usudio da kritikuje i najveću legendu bodibildinga - Arnolda Švarcenegera.

- Nisam imao idola. Nisam želeo da izgledam kao Arnold. On je imao slabe noge, spištena ramena i ogroman struk. Ja sam analitična osoba. Odmah vam kažem koje su vam mane. Moj "prekidač" je bio kad su me u teretani upitali da li se takmičim. Nisam se takmičio tada, ali rešio sam da vidim kako mogu da se nosim sa onima koji pokazuju svoje telo na takmičenjima.

Arnold Švarceneger i Kavaj Lenard
Arnold Švarceneger i Kavaj Lenardfoto: Printscreen/Youtube/Paramount Pictures

Za Švarcenegera je zatim rekao da on nije osoba na koju bi se ugledao.

- On je bio neko ko je postigao fantastične uspehe, ali ja sam bio na Univerzitetu toliko godina, i ja sam kao osoba mnogo više od bodibildinga. Postoje ljudi kojima se divim, koji su mentalno razvijeni - govorio je Naser.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.