TUŽNA VEST: Preminula svetska rekorderka Irena Kaločai!
Irena Kaločai, Foto: ilovezrenjanin.com

legenda

TUŽNA VEST: Preminula svetska rekorderka Irena Kaločai!

Tri puta bila je prvakinja Jugoslavije i osam puta Srbije, ali i svetska rekorderka

Objavljeno: 10:19h

U Zrenjaninu je, u 84. godini, preminula Irena Kaločai, istaknuta sportistkinja, nekadašnja državna reprezentativka i rekorderka u kuglanju, saopštio je juče njen matični klub, Kuglaški klub „Kristal“.

Irena Kaločai u kuglanu Kristala u Zrenjaninu, prvi put je ušla 1956. godine kao sedamnaestogodišnjakinja i od tada je pisala najlepše stranice istorije zrenjaninskog, ali i srpskog i jugoslovenskog kuglanja. Tri puta bila je prvakinja Jugoslavije i osam puta Srbije.

Kao članica reprezentacije od 1959. do 1972. godine, učestvovala je na pet svetskih prvenstava, a 1960. i na Evropskom šampionatu. Za reprezentaciju je nastupila 30 puta.

Na Svetskom prvenstvu u Italiji 1970. godine, u paru sa Slovenkom Ludvig, za reprezentaciju Jugoslavije osvojila je bronzanu medalju, a četiri godine ranije, na meču protiv Rumunije, postavila je jugoslovenski i nezvanični svetski rekord, pošto su se zvanični rekordi verifikovali samo na svetskim prvenstvima.

Irena Kaločai je u dva mandata bila predsednica Kuglaškog saveza Jugoslavije, sudija, trener, sportski pedagog i veliki prijatelj KK „Kristal“ do poslednjeg dana. Ženska ekipa KK „Kristal“, njoj u čast, pet puta je organizovala Turnir „Irena Kaločai“, u periodu od 2015-2019. godine.

Bila je udata takođe za istaknutog sportskog radnika Tibora, dugogodišnjeg sekretara KK „Kristal“, trenera i selektora državne reprezentacije osamdesetih godina.

(Espreso/ilovezrenjanin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.