BILO, NE PONOVILO SE! Kolaps kolektivnih sportova - gde su "zemlja košarke", vaterpolo velesila i Piksijevo "čudo"?
Loši rezultati kolektivnim sportovima u 2022., Foto: ap ricardo mazalan AP, FIBA, ap kamran jebreili, EPA MARTIN DIVISEK

Najveća razočarenja u srpskom sportu u 2022. godini

BILO, NE PONOVILO SE! Kolaps kolektivnih sportova - gde su "zemlja košarke", vaterpolo velesila i Piksijevo "čudo"?

Odbojkašice, džudisti i strelci nam spasili godinu u grupnim sportovima - Novak Đoković i Ivana Španović potvrdili dominaciju

Objavljeno:

Koliko ste puta u 2022. godini "digli ruke" od sporta i "zakleli" se da je to poslednji put kada ste se nadali velikom uspehu dok ste sa prijateljima ispijali pivo?

I, bilo nam je potrebno posle nekoliko razočarenja koji su nam priredili nacionalni timovi. Uz nadu da je kriza kratkotrajna i da će označiti prekretnicu i upozorenje da treba nešto da se menja u kolektivnim sportovima, podsetićemo se neuspeha koji će dugo boleti navijače u Srbiji, makar dok se ne vratimo na pobedničke staze.

Bilo je ovo 12 turbulentnih meseci u kojima smo ispustili epitet "zemlja košarke", "potencijalno čudo na Svetskom prvenstvu", "vaterpolo velesila", ali bilo je i "ukradene istorije" koja nam je mogla doneti najboljeg sportistu planete.

Sve u svemu, u 2023. ćemo imati priliku da popravimo utisak i da se kao zemlja od samo 7 miliona stanovnika (što stalno naglašavamo prilikom velikih uspeha) ponovo nametnemo kao takmac sportskim velikanima.

Evropsko prvenstvo u košarci

Imali smo u timu dvostrukog MVP-ja NBA lige Nikolu Jokića, imali smo selektora koji je našoj košarci doneo najveće uspehe, ali, šta je falilo? Mišljenje dela košarkaške javnosti je da je nedostajao lider na parketu, uprkos ogromnom doprinosu upravo Jokića koji je, čini se pomalo bojažljivo pristupao ulozi koja mu nesumnjivo pripada.

Košarkaška reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

U odsustvu Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice i na kraju krajeva Miloša Teodosića koji je završio reprezentativnu karijeru, Vladimir Lučić je preuzeo kapitensku traku. Dosta poteškoća je kumovalo neuspehu "orlova" na proteklom Evropskom prvenstvu, pre svega povrede koje su se množile iz dana u dan. Pokazali smo talenat, kreativnost, raskošnu igru, ali su Italijani po drugi put bili kobni za naše košarkaše. Posle pet pobeda u grupi, "azuri" su nas potpuno nadigrali i izbacili već u osmini finala evropske smotre. Naravno, Svetislav Pešić je bio na najvećem udaru, ali on je ovo takmičenje okarakterisao kao kratkotrajan neuspeh i nastavio da govori optimističnim tonom koji je itekako potreban pred nastavak kvalifikacija za Mundobasket.

- Apsolutno sam svestan odgovornosti i razočarenja koje smo priredili našim navijačima. Uvek ću isticati atmosferu, drugarstvo i zajedništvo koje su igrači izgradili između sebe kako za vreme priprema a posebno za vreme takmičenja. Ističem ovo uprkos tome što smo se suočavali sa povredama i bolestima, a neki igrači nisu ni otputovali na Evropsko prvenstvo. Turnir su propustili Bjelica, Avramović, Bogdanović koji je morao da se podvrgne operaciji… Milutinov i Marinković nisu nastupali na nekoliko utakmica zbog bolesti, a Nedović je zbog povrede prerano završio svoje učešće na EP. - Međutim i pored svih poteškoća, ekipa je rasla iz utakmice u utakmicu, pokazala karakter, postojanost i preuzela apsolutnu odgovornost ne tražeći bilo kakave izgovore i opravdanja. Ponosan sam i bilo mi je veliko zadovoljstvo da sam učestvovao zajedno sa njima u ovom procesu. Mi smo svi zajedno učinili sve što je u našoj moći da na najbolji način repezentujemo našu zemlju, našu košarku i našu košarkašku kulturu.

Košarkaška reprezentacija Srbije, Svetislav Pešić, Košarka
foto: Starsport©

- I za kraj da bude jasno, nikada neću odustati od svojih principa, načina selektiranja, izbora igrača i svojih saradnika. Analiziraću i biću uvek spreman da prihvatim i različita mišljenja i predloge, ali ću ostati veran ljudima čiji je cilj isključivo košarka - poručio je Pešić posle neuspeha.

Pešić je po preuzimanju reprezentacije govorio o problemima u srpskoj košarci, a kada je izostavio sa spiska višegodišnjeg kapitena, govorilo se o smeni generacija. Međutim, ispostavilo se da mlađi igrači nisu uvedeni u čitav sistem. Možda u tome i jeste problem, što se selektiranje mlađih igrača ne vrši na pravi način, pa u nekim momentima ostajemo bez rešenja na određenim pozicijama.

Treba dodati da su košarkašice na Svetskom prvenstvi dogurale do četvrtfinala, ali tamo nisu imale ni najmanju šansu protiv favorizovanih Amerikanki.

Na reprezentativnom planu nam u ovoj godini nije išlo, ali su Crvena zvezda i Partizan u Evroligi popravili raspoloženje košarkaškoj publici. U 2023. nas očekuju važni mečevi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci, a izabranici Svetislava Pešića se nalaze u dobroj poziciji za plasman na veliko takmičenje.

Svetsko prvenstvo u fudbalu

Od velikih snova i velikih reči smo uspeli da izborimo 29. poziciju od ukupno 32 zemlje na šampionatu.

Posle direktnog plasmana fudbalske reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Kataru senzacionalnom pobedom nad Portugalom i obezbeđivanja višeg ranga Lige nacija, apetiti "orlova" su očekivano porasli. Srbija je uspela da se nosi sa mnogo jačim reprezentacijama, ali minuli Svetski šampionat će nam ostati još jedno gorko sećanje. Nisu nam legli ni Brazilci, ni Kamerunci, a onda u ponovljenom košmaru sa Švajcarcima nismo bili na očekivanom nivou. Istina je da smo bili u velikom problemu sa povredama, ali, utisak je da nismo pokazali ni delić onoga kako je Srbija izgledala od Piksijevog dolaska.

Dragan Stojković Piksi, Fudbalska reprezentacija Švajcarske, Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: Starsport

- Mora da se poštuje što su ginuli za dres Srbije i ja izražavam zadovoljstvo što imam ovakvu grupu momaka. Ovo je bio maksimum u stanju u kojem smo bili. Nismo i ne bismo imali snage za dalje, to je moja opservacija kada smo se okupili - rekao je razočarani Piksi posle ispadanja sa SP.

- Što se tiče fizičke spremnosti, nismo bili na niovu ovog takmičenja. Ako se utakmice računaju 65 minuta, bili bismo prvi u grupi. Nažalost utakmice se igraju 90, a primetio sam da je u drugim reprezantacijama slično stanje. Igrači nisu na tom fizičkom niovu da odgovore izazovu kakvo je Svetsko prvenstvo.

- Svi igrači su došli iz takmičenja. Očigledno je da smo oko 60-70. minuta polako padali što se tiče te svežine u igri. Trčali smo iznad očekivanja, nismo imali svežinu, tu vrstu pripremljenosti koje nosi Svetsko prvenstvo.

Australijan Open i nepravda veka

Objavio je Novak Đoković fotografiju sa aerodroma i informaciju da je dobio medicinsko izuzeće i kako kreće u pohod na 10. titulu na Australijan Openu, ali, izgleda da mu je upravo ta fotografija "došla glave". Srpskom asu onemogućeno da uđe u zemlju, proživeo je deset dana agonije u emigracionom hotelu, da bi ga potom Australijanci sramno deportovali iz zemlje.

Bio je to skandal i događaj godine već u januaru, a ono što je još veći paradoks je to što se Novak godinu dana kasnije potpuno opušteno i bez ikakvih ograničenja prošetao Australijom. Svima je bilo jasno da se ovde ne radi o sportu već o igri moćnika, a Novak je samo bio kolateralna šteta. Australijanci su mesecima trpeli represivnu politiku vlasti koja je umela da iskoristi korona krizu. Milioni ljudi su gledali kako Đokovića vode kao poslednjeg kriminalca, a sada je svima jasno u kakav besmisao su svi bili uvučeni.

Novak Đoković, Melburn, Tenis
foto: Profimedia

Onemogućeno je potom Novaku da nastupi i na američkoj turneji, a US Open je svakako bio najveći turnir koji je propustio u 2022. godini posle Australijan Opena. Uspeo je Novak da se izdigne iz čitave situacije i osvoji turnire u Astani, Tel Avivu, Rimu, a ono što je najvažnije da se popne na tron Vimbldona i Završnog mastersa.

Vaterpolo u potpunom nokdaunu

Trujumfalna 2021. godina i odbrana olimpijskog zlata je trenutak kada je sve krenulo nizbrdo za naše delfine. Smena generacija je uzela danak i upali smo u niz loših rezultata koji su iznudili i smenu dugogodišnjeg selektora Dejana Savića.

Podbacili smo u Svetskoj ligi, na Evropskom i Svetskom prvenstvu i ni na jednom od ova tri takmičenja nismo bili ni blizu medalja. Eliminacija u osmini finala Evropskog prvenstva od Francuza je upalio alarm, pa je smena Savića bila neminovna.

Vaterpolo reprezentacija Srbije
foto: VSS/Aleksandra Krupanič

Uroš Stevanović ima veliki posao pred sobom, a čini se da javnost sve nemilosrdnija što su uspesi u prošlosti veći. Srbija svakako ima sjajne vaterpoliste što dokazujemo i na klupskom novou, ali, biće potrebno vremena i strpljenja za povratak u pobednički kolosek.

Odbojkaši završili učešće na SP već u osmini finala

"Orlovi" su u grupnoj fazi bili maksimalni, pobedili su sva tri rivala sa 3:0, ali protiv Argentine nisu uspeli da osvoje ni set ako su tokom svakog seta imali šansu i čak vodili.

Javnost je dosta očekivala od tima Igora Kolakovića, ali usledila je neočekivano rana eliminacija.

Svima je postalo jasno da u muškom timu već duže vreme nešto nije kako treba. Međutim, odbojkašice su uspele ono što nikome nije pošlo za rukom, stigle su do odbrane svetskog trona bez ijednog poraza.

Bile su i bronzane u Ligi nacija pod vođstvom Danijelea Santarelija koji je ove zime odlučio da preuzme selekciju Turske i samo napravio rokadu sa Đovanijem Gvidetijem koji je preuzeo naše šampionke.

Već odavno se u krizi nalaze rukomet i tenis gde već par godina čekamo neki iskorak, ali je činjenica da su u ovim sportovima uvek bili dominantni pojedinici i da nije bilo kontinuiteta rezultata na velikim takmičenjima.

Međutim, džudisti i strelci iz godine u godine beleže sjajne rezultate.

Džudisti su osvojili čak 52 trofeja osvojena na evropskim, svetskim prvenstvima, Gran slem, Gran pri takmičenjima.

Džudisti Crvene zvezde već osam godina na međunarodnoj klupskoj sceni postižu vrhunske rezultate, 2021 i 2022 okitili su se zvanjem viceprvaka Lige šampiona a trenutno zauzimaju prvo mesto na EJU rang listi. strelci

Damir Mikec i Zorana Arunović su zablistali u 2022. godini.

Damir Mikec
foto: serbianshooting.rs

Damir Mikec završio je ovu godinu kao prvoplasirani na završnoj godišnjoj listi Svetske streljačke federacije u disciplini vazdušni pištolj, čime je poneo titulu najboljeg strelca na planeti u ovoj disciplini za 2022. godinu. Mikec je bodove skupljao osvajanjem medalja i visokim plasmanima na Svetskim kupovima, Grand prix turnirima i Evropskom prvenstvu. Najznačajniji Mikecovi rezultati vazdušnim pištoljem u 2022. godini su zlatne medalje na Svetskim kupovima u Bakuu i Čangvonu, kao i najsjajnije odličje na Mediteranskim igrama u Oranu.

ISSF pravi samo liste za pojedinačne olimpijske discipline. Međutim, sem u pojedinačnoj konkurenciji, velike uspehe je postigao i mnogo medalja ove godine osvojio u miks paru sa Zoranom Arunović. U neolimpijskoj disciplini – malokalibarski pištolj je osvojio zlato na Svetskom šampionatu i bronzu na Evropskom prvenstvu.

Pored Damira Mikeca, među deset najboljih na svetskim rang listama nalazi se još troje naših strelaca. Zorana Arunović je završila 2022. godinu kao drugoplasirana u disciplini vazdušni pištolj za žene. Teodora Vukojević je zauzela sedmo mesto u gađanju vazdušnom puškom, dok se Lazar Kovačević našao na desetom mestu istim oružjem u muškoj konkurenciji.

Ivana Španović i Novak Đoković potvrdili dominaciju

Ivana Španović
Ivana Španovićfoto: Starsport©

Titulu najuspešnije sportiskinje Srbije za 2022. godinu po treći put osvojila je naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta, dok je za najboljeg sportistu proglašen rvač Zurabi Datunašvili. Ivana je ove godine po drugi put postala šampionka sveta u dvorani na takmičenju koje je održano u Beogradu. Isti rezultat ponovila je na Evropskom prvenstvu u Minhenu, osvojivši najsjajnije odličje.

Rvači su takođe u kontinuitetu rezultata, a vrhunac se očekuje sledeće godine kada će Beograd biti domaćin Svetskog prvenstva, i to po drugi put.

Novak Đoković je nakon preživljene golgote u Australiji uspeo da osvoji turnire u Tel Avivu, Astani, Rimu, a naravno oni najznačajniji su svakako Vimbldon i Zavšni masters kojim je dokazao svima da je uprkos zabranama uspeo da pokaže da je najbolji u istoriji belog sporta.

Činjenica je da su kolektivni sportovi zapali u krizu i da smo na kratko izgubili status jedne od najtrofejnijih nacija u kolektivnim sportovima, ali ono što je značajno je šampionsko iskustvo koje će sportistima biti zvezda vodilja u budućnosti. Naši sportski stručnjaci su čuveni širom sveta, a sportska filozofija nekadašnje Jugoslavije je implementirana u mnogim zemljama širom sveta. Svakako nam ne manjka želje, patriotizma...

Često se poslednje vreme spominjala priča o strancima u srpskoj košarci, što je naša javnost dočekala sa negodovanjem. Možda je i to recept koji bi promenio tradicionalne principe i uneo potrebne promene u kolektivne sportove... Ako ništa, jedan Zurabi Datunašvili nam je itekako pokazao šta znači osvajati medalje za Srbiju, iako je rođen daleko odavde.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.