"SKINULA SAM OPREMU I SHVATILA"... Jovana Preković završila BOGATU I TROFEJNU KARIJERU (FOTO)
Jovana Preković, Foto: Beta, Profimedia, Privatna arhiva

naklon do poda!

"SKINULA SAM OPREMU I SHVATILA"... Jovana Preković završila BOGATU I TROFEJNU KARIJERU (FOTO)

U 26. godini u penziju otišla dvostruka svetska i evropska i olimpijska šampionka iz Tokija i najbolja sportiskinja Srbije za 2021. godinu

Objavljeno:

Dvostruka svetska i evropska i olimpijska šampionka iz Tokija Jovana Preković završila je profesionalnu karate karijeru u 26. godini.

U SRC "Šumadija" u Aranđelovcu okupio se veliki broj sportista koji su ispratili poslednji meč u karijeri trofejne sportiskinje.

Jovana Preković
Jovana Prekovićfoto: oks.org.rs

Jovana, njen trener Roksanda Atanasov i tim saradnika iz Karate kluba "Knjaz" prezentovao je nekoliko borilačkih sportova.

Prisutni su gledali mečeve u džudou, rvanju, tekvondu i karateu.

Jovana Preković i Roksanda Atanasov
Jovana Preković i Roksanda Atanasovfoto: oks.org.rs

Zvanice je predvodio predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković, a tu su bili Đorđe Višacki, sekretar OKS, kao i ministar sporta Zoran Gajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i predsednik Opštine Aranđelovca Bojan Radović.

Svečanu manifestaciju uveličali su i mnogi šampioni poput Milice Mandić, Zorane Arunović, Marice Perišić, Aleksandra Kukolja, Zuraba Datunašvilija, japanske karatistkinje Mjaumi Someje, Kajo Someje i mnogi drugi.

Prekovićeva je u poslednjem meču za rivala imala Ivet Goranovu, a dok su se borile u pozadini su na video-bimu pokazivani Jovanini potezi iz Tokija.

Novopečena penzionerka na tatamiju izrecitovala svoju pesmu u kimonu i poslednji put se poklonila pred publikom.

Jovana Preković
Jovana Prekovićfoto: Profimedia

Posle ceremonije je o Jovani govorio i Božidar Maljković.

- Smatram da je činjenica da karatea neće biti ni u Parizu 2024, ali ni u Los Anđelesu 2028, motivisala Jovanu Preković da prestane da se bavi karateom, i smatram da je sport time mnogo izgubio. U Tokiju je briljirala i bila je veliki šampion. Ispratio sam sve njene mečeve, dok ni na jedan meč moje ćerke Marine u košarci nisam išao. Od početka sam bio siguran da je dobrom pripremom najboljeg trenera, Prekovićeva siguran šampion. Ako bi postojao izbor za junaka trenera Olimpijskih igara, onda bi tu titulu ponela Roksanda Atanasov, jer joj je bila više od trenera. Pokazala je veliku posvećenost i požrtvovanost. Očekujem da Jovana Preković ostane u sportu u Srbiji na nekoj drugoj funkciji i mislim da bi srpski sport mnogo dobio. To što sam došao na njen oproštaj od profesionalne karijere je najmanje što mogu da učinim i da joj se zahvalim u ime Olimpijskog komiteta Srbije na svemu što je dominantno osvajala - rekao je Maljković.

Jovana Preković
Jovana Prekovićfoto: Privatna arhiva

Na kraju, oglasila se i zvezda večeri, inače najbolja sportiskinja Srbije za 2021. u izboru Olimpijskog komiteta naše zemlje, a te godine nije imala poraz.

Najbolji u izboru OKS 2021. godine - Filip Filipović i Jovana Preković
Najbolji u izboru OKS 2021. godine - Filip Filipović i Jovana Prekovićfoto: Starsport©

- Sada kako sam skinula svoju opremu, shvatila sam da je ovo najbitniji dan za jednog sportistu. Odluka da se sve ovo jednog dana završi, smatram da je morala da ima ovakav završetak. Ceo moj rad i trud zaslužuju ovaj jedan minut, hvala Vam što ste deo toga. Hvala mojoj porodici, trenerima i prijateljima - zaključila je možemo slobodno reči legendarna Jovana Preković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.