ZA NJIH ALIBI NE POSTOJI! Žene, majke, kraljice - Srpkinje gaze sve pred sobom i zato im se POKLONITE
Odbojkašice Srbije, Foto: Ivica Veselinov, EPA/HOW HWEE YOUNG, Sedat Suna

14 veličanstvenih

ZA NJIH ALIBI NE POSTOJI! Žene, majke, kraljice - Srpkinje gaze sve pred sobom i zato im se POKLONITE

Odbojkašice Srbije na pragu ostvarenja novog sna

Objavljeno:

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije je ostvarila veliki uspeh na Svetskom prvenstvu koje se igra u Poljskoj i Holandiji i stigla na korak od odbrane titule.

Jezgro Terzićevog tima je očuvao Danijele Santareli, većina devojaka je poznata našoj sportskoj javnosti, ali uvek su tu diskretni heroji o kojima saznamo po nešto tek onda kada se dogodi veliki uspeh.

Dobro nam je poznata priča kada igračice odluče da se ostvare u ulozi majke, pa karijera mora da trpi. Sećamo se neverovatne Jelene Bruks koja se posle samo nekoliko meseci posle porađaja vratila na teren, a ništa manja žrtva nije nijedna od ovih devojaka.

Još jedno leto su posvetile reprezentaciji i zbog toga su zaslužile duboki naklon.

Odbojkašice popravljaju utisak ove 2022. godine, mada ništa manje od njih nismo ni očekivali.

Neverovatan niz pokazuje da se konstantan rad i posvećenost uvek isplate i da alibija nema.

Odbojkašice Srbije
Odbojkašice Srbijefoto: Profimedia

Od 2015. godine i Evropskog prvenstva, reprezentacija je igrala barem polufinale na svakom velikom takmičenju.

Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojile su srebro, godinu dana kasnije postale su evropske prvakinje, a 2018. i svetske šampionke.

Naslov evropskih šampionki odbranile su 2019, a onda je pandemija korona virusa pomerila Igre u Tokiju.

To je značilo da će u 2021. imati dva takmičenja - Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo.

Na Igrama u Tokiju osvojile su bronzu, a na Evropskom šampionatu srebrnu medalju.

Sada je došlo vreme za odbranu titule...

Dizači: Bojana Drča i Slađana Mirković

Korektori: Tijana Bošković i Ana Bjelica

Primači servisa: Brankica Mihajlović, Bojana Milenković, Sara Lozo, Bianka Buša i Katarina Lazović

Libera: Teodora Pušić i Aleksandra Jegdić

Srednji blokeri: Jovana Stevanović, Mina Popović i Maja Aleksić

Podsetićemo se doprinosu koji godinama ove devojke daju reprezentaciji...

Bojana Drča

Bojana Drča, devojačko Živković, poznato je ime u svetu ženske odbojke, a ovog leta ima "vraški" težak zadatak, a to je da opravda ulogu naslednice Maje Ognjenović.

Dugi niz godina nosila je dres reprezentacije Srbije, a trenutno nosi dres Crvene zvezde u koju se vratila posle epizode u inostranstvu. Osvajačica je čak deset odličja sa nacionalnim timom, a takođe je mama malog dečaka Relje.

Bojana je za reprezentaciju Srbije debitovala je 2009. Igrala je na Olimpijskim igrama u Londonu, Svetskom prvenstvu u Italiji, na Evropskim prvenstvima 2013. i 2015.

Veliki uspeh sa reprezentacijom je ostvarila na Olimpijadi u Riju kad je osvojena srebrna medalja. Na Evropskom prvenstvu 2017. održanom u Azerbejdžanu i Gruziji sa reprezentacijom Srbije osvojila je zlatnu medalju. Osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Japanu, prvu u istoriji srpske odbojke, a potom se ove godine vratila u reprezentaciju na poziv Danijelea Sanatarelija i osvojila je bronzanu medalju sa Srbijom u Ligi nacija 2022. godine.

Da bi sada sa svojim saigračicama stigla na korak do odbrane svetskog trona.

Slađana Mirković

Slađana je bila je najbolji tehničar u Evropi i na svetu u juniorskoj konkurenciji, a potom je nastavila da igra na sjajnom nivou i u seniorskoj konkurenciji.

Učestvovala je u osvajanju zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2017. godine, koje su zajednički organizovali Azerbejdžan i Gruzija. Učestvovala je u osvajanju zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2019. godine.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, osvojila je bronzanu medalju, a Srbija je pobedila Južnu Koreju u borbi za bronzu. Na Evropskom prvenstvu 2021. godine čija je završnica održana u Beogradu, osvojila je srebrnu medalju.

Potom je upisala i bronzanu medalju sa Srbijom u Ligi nacija 2022. godine.

Pre nekoliko dana je proslavila 27. rođendan, a najlepši poklon bi joj predstavljalo svetsko zlato.

Trenutno nosi dres jednog od najboljih svetkih klubova, kao i saigračica iz reprezentacije Tijana Bošković - turskog Ezačibašija.

- Mnogo mi znači što je Tijana tu. Nas dve smo igrale zajedno još u Vizuri. U to vreme smo živele u istom stanu i postale smo najbolje drugarice. Pored toga, moći će da me uputi u sve. Ona je dugo tamo i zna kako sve funkcioniše, šta se od koga očekuje.

Tijana Bošković

Prva zvezda srpske reprezentacije je pokupila sva moguća individualna priznanja i medalje sa reprezentacijom Srbije, kao i sa klubovima u kojima ja nestupala.

Rodom je iz Republike Srpske, rođena je u Trebinju, a odrasla u Bileći, a trenutno i ona igra za turski Ezačibaši.

Standardna je članica seniorske reprezentacije Srbije, jedna je od vodećih igračica i sa reprezentacijom je osvajala medalje na takmičenjima u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Bila je proglašena od strane FIVB i CEV za najkorisniju odbojkašicu Svetskog prvenstva i Evropskog prvenstva.

Držala je jedno vreme svjetski rekord po brzini smeča od 110,3 kilometara na čas, na meču polufinala Evropskog prvenstva protiv Turske 2021. godine.

Tijana Bošković
Tijana Boškovićfoto: Starsport

Ono što je malo poznato je da je imala ponudu da igra za selekciju Turske.

- Nudili su nam super uslove u Turskoj, ali ja to ne bih podneo. Ne bih podneo da igra za bilo koju drugu reprezentaciju osim srpske. Ponosan sam što je moja Tijana Srpkinja. Ma, ponosan sam nju u svakom smislu. Došla je iz male sredine i uspela da se dokaže - rekao je Tijajnin otac Ljupko.

Otac Ljupko bio je fudbaler, a majka Vesna nije se bavila sportom. Ima mlađeg brata Vuka i stariju sestru Dajanu koja je takođe odbojkašica i igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Ana Bjelica

Potiče iz sportske poznate porodice, a rođeni brat i sestra, Milko i Milka Bjelica su nastupali za reprezentaciju Crne Gore u košarci.

Na Evropskom prvenstvu 2017. održanom u Azerbejdžanu i Gruziji sa reprezentacijom Srbije osvojila je zlatnu medalju, kao i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Japanu.

Bila je najbolji poenter Svetskog kupa 2019. gde je bila i kapiten reprezentacije.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, osvojila je bronzanu medalju, dok je na Evropskom prvenstvu 2021. godine čija je završnica održana u Beogradu, osvojila srebro.

Bila je tu i letos u Ligi nacija, pa sakupila još jedno bronzano odličje.

Brankica Mihajlović Brankica Mihajlović je rođena u Brčkom, pa je u mlađim kategorijama nastupala je za reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine, a potom se odlučila da nastupa za selekciju Srbije.

U dresu Srbije zaigrala je u Evropskoj ligi 2012, a potom i na Olimpijskim igrama u Londonu koje su održane iste godine. Sa reprezentacijom Srbije je osvojila drugo mjesto u Svetskom kupu u odbojci 2015, i treća mesta u Evropskoj ligi 2012, Svetskom gran priju 2013, Evropskim igrama 2015 i Evropskom prvenstvu 2015. Kao član reprezentacije Srbije je dva puta proglašavana za najboljeg primača servisa.

Brankica Mihajlović
Brankica Mihajlovićfoto: AP

Sa reprezentacijom Srbije je na Olimpijadi u Riju osvojila srebrnu medalju i izabrana u idealni tim turnira. Osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Japanu, a bila je i deo tima u Tokiju.

Da je Brankica bila u formi na Olimpijskim igrama ni zlato ne bi bilo nedostižno, a potom je propustila Evropsko prvenstvo zbog povrede gde su odbojkašice Srbije osvojile srebro.

Sa svojim klubovima je osvajala prvenstva u čak četiri različite države i tri kupa.

Bojana Milenković

Bivša primačica Crvene zvezde je rođena u Beogradu 1997, a svi pamte njene suze sa Svetskog prvenstva kada je doživela tešku povredu i nije mogla da nastavi turnir. Sada će moći da da maksimalan doprinos svom timu i okiti se novom medaljom.

Osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2017. godine, kao i odličje na spomenutom Svetskom prvenstvu 2018. godine u Japanu kada joj je medalja uručena naknadno.

Bojana Milenković
Bojana Milenkovićfoto: Promo/OSSRB

Potom je osvojila bronzu u Tokiju, srebro na Evropskom prvenstvu i bronzu u Ligi nacija koja je bila istorijska za naš tim.

Bianka Buša Sa mlađim selekcijama Srbije je osvojila četiri medalje na Evropskim prvenstvima, i to sa reprezentacijom do 18 godina 2009. srebrnu, a 2011. bronzanu medalju i reprezentacijom do 19 godina 2010. i 2012. srebrnu medalju.

Priključuje se seniorskoj reprezentaciji 2015. sa kojom je iste godine osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Belgiji, bronzanu medalju na Evropskim igrama u Bakuu i srebrnu medalju na Svetskom kupu u Japanu.

Veliki uspeh sa reprezentacijom je ostvarila na Olimpijadi u Riju kad je osvojena srebrna medalja Na Evropskom prvenstvu 2017. održanom u Azerbejdžanu i Gruziji sa reprezentacijom Srbije osvojila je zlatnu medalju.

Osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Japanu, bronzu u Tokiju, srebro na Evropskom prvenstvu 2021. i bronzu u Ligi nacija ovog leta.

Katarina Lazović

Rođena u Beogradu 12. septembar 1999 i važi za jednu od naših najlepših sportistkinja.

Nastupala je u mlađim kategorijama za državni tim. Uvrštena je u sastav Srbije za seniorsko Evropsko prvenstvo 2019. godine. Sa reprezentacijom je osvojila zlatnu medalju na tom takmičenju, a Srbija je u finalu pobedila domaćina prvenstva Tursku pobedom u pet setova.

Katarina Lazović
Katarina Lazovićfoto: Printscreen/Instagram/lazaaa7

Na Evropskom prvenstvu 2021. godine čija je završnica održana u Beogradu, osvojila je srebrnu medalju sa reprezentacijom Srbije, i potom bronzu u Ligi nacija 2022.

Teodora Pušić

Igra na poziciji libera, učestvovala je u osvajanju zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2017, zatim zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Japanu, kao i bronzanu medalju sa Srbijom u Ligi nacija 2022. godine.

Libero je obično "srce tima" a to je pokazala Teodora u dosadašnjem toku prvenstva, pogotovo u odlučujućem setu protiv Amerikanki kada je spasila nezamislivo.

Aleksandra Jegdić

Rođena je u Beogradu 9. oktobar 1994, a na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu debituje.

Srpska odbojkašica je prekinula je medeni mesec kako bi se pripremala sa reprezentacijom za Svetsko prvenstvo.

Malo je danas devojaka koje su spremne za takvu žrtvu, ali Aleksandra je pokazala koliko joj je stalo da brani boje države u koju je rođena.

Ona je karijeru počela u novobeogradskom Radničkom, igrala za Kolubaru, Železničar i Spartak, a od 2018. godine član je nemačkog Potsdama. Aleksandra Jegdić se ovog leta udala, ali je zbog poziva za reprezentaciju prekinula medeni mesec.

Jovana Stevanović

Za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovala je 2015. godine kada je osvojila tri medalje, na Evropskim igrama, u Svetskom kupu i na Evropskom prvenstvu. Bila je član mlađe juniorske reprezentacije Srbije koja je 2009. osvojila srebrne medalje na Evropskom i Svetskom prvenstvu. Naredne godine sa juniorskom reprezentacijom osvojila je takođe srebro na Evropskom prvenstvu.

Najveći uspeh sa reprezentacijom je ostvarila na Olimpijadi u Riju kad je osvojena srebrna medalja. Učestvovala je u osvajanju zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2017. godine, zlatne medalje na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Japanu, kao i bronze u Ligi nacija 2022.

Jovana Stevanović
Jovana Stevanovićfoto: ossrb.org

Jovana je ćerka poznatog srpskog fudbalera i trenera Gorana Stevanovića, a njen pobednički mentalitet je u više navrata došao do izražaja na ovom prvenstvu. Praktično je rešila meč protiv Poljakinja, a njeno iskustvo je neprocenjivo reprezentaciji Srbije.

Prethodno je nije bilo u timu neko vreme zbog nesuglasica sa bivšim trenerom Zoranom Terziće, ali Santareli je znao da mora da je ima u timu.

Mina Popović

Mina Popović je rođena u Kraljevu 16. septembar 1994, a ova harizmatična Srpkinja je jedna od omiljenih u srpskoj javnosti.

Sa kadetskom reprezentacijom osvojila je bronzane medalje na Evropskom i Svetskom prvenstvu 2011. Sa juniorskom reprezentacijom došla je do srebra na Evropskom prvenstvu 2012.

Mina Popović i Bošković
Mina Popović i Boškovićfoto: Profimedia

Na sva tri takmičenja proglašena je za najboljeg blokera. Sa seniorskom reprezentacijom osvojila je bronzanu medalju na Evropskim igrama 2015, zatim srebro na Svetskom kupu i bronzu na Evropskom prvenstvu iste godine.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, osvojila je bronzanu medalju, na Evropskom prvenstvu 2021. srebro i na kraju bronzu u Ligi nacija ove godine.

Maja Aleksić

Maja je rođena u Užicu 6. jun 1997. i velika je uzdanica srpske odbojke. Baš na prvenstvu je proslavila jubilej - 100 nastupa za reprezentaciju Srbije.

Učestvovala je na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Japanu gde je sa reprezentacijom osvojila zlatnu medalju, 2019. srebro na EP.

Maja Aleksić
foto: Odbojkaški savez Srbije

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, osvojila je bronzanu medalju, na kao i isto odličje ovog leta u Ligi nacija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.