KAKO SU SAVIĆ I TUCAK POMIRILI SRBE I HRVATE! Pamte se nokauti, Filipovićeva masnica i Kranj 2003! (VIDEO)
Dejan Savić i Iciva Tucak, Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOT​OU, EPA​/Balazs Czagany, EPA-EFE/JEON HEON-KYUN, EPA-EFE/ANTONIO BAT

neka nova srbija i hrvatska!

KAKO SU SAVIĆ I TUCAK POMIRILI SRBE I HRVATE! Pamte se nokauti, Filipovićeva masnica i Kranj 2003! (VIDEO)

Srbi i Hrvati ponovo u pohodu na medalju na velikom takmičenju, ovog puta u potpuno drugačijem sastavu i raspoloženju

Objavljeno:

Vreme je za novi vaterpolo klasik na koji su navijači Srbije i Hrvatske već navikli!

Dok se na nekim drugim sportskim borilištima ne mogu ni zamisliti okršaji ove dve evropske selekcije, Srbija - Hrvatska u vaterpolu je uvek jedva dočekani spektakl.

Na Svetskom prvenstvu u Budimpešti će se susreti nešto ranije, u četvrtfinalu, a obe reprezentacije nastupaju u podmlađenom sastavu.

Veliko rivalstvo je počelo da se rađa davne 1996. kada su se još uvek osećale posledice rata. Na Olimpijskim igrama u Atlanti su Hrvati izvojevali pobedu, dok je Jugoslavija završila tek na osmom mestu.

Vaterpolisti Srbije
Vaterpolisti Srbijefoto: VSS/Ivica Veselinov

Uvek su mečevi Srbije i Hrvatske bile pod posebnom lupom javnosti, ali po dolasku Dejana Savića i Ivice Tucaka na čelo timova, ovo rivalstvo je uplovilo i mirnije vode.

Međutim, postoji nekoliko incidenata koji su obeležili mečeve koji su većinom bili istorijski.

Hrvatski vaterpolo reprezentativac Loren Fatović udario je pesnicom u glavu kapitena Srbije Filipa Filipović tokom polufinalnog meča na Evropskom prvenstvu u Barseloni 2018. godine.

Sudije za takav potez nisu svirale ni faul Fatovića, a kamoli isključenje, ali je kasnije nastavio sukob sa Milošem Ćukom, pa su obojica dobila crveni karton.

On se kasnije izvinio za ovaj potez, snimak je tu da pokaže brutalnosti ovog poteza.

Fatovićev potez sličan je onom Nikše Dobuda, takođe udarcem na Filipovića, pre šest godina na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu.

Vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore je 15. juna 2003. godine osvojila titulu šampiona Evrope u Kranju, pošto je posle lavovske borbe i dva produžetka, savladala nacionalni tim Hrvatske rezultatom 9:8 (2:3, 1:0, 3:4, 2:1, 1:0, 0:0). Nasuprot fer i sportskoj atmosferi u bazenu, na tribinama je bila potpuno drugačija slika. Pripadnici fudbalskih navijačkih grupa iz Hrvatske, “Torcide”, “Bed blu bojsa” i “Armade”, tokom čitavog meča su vređali i gađali naše igrače. U jednom trenutku pogođen je tvrdim predmetom u glavu i slovački sudija Kratohvil, ali je nakon ukazane lekarske intervencije, nastavio da vodi susret.

Nezadovoljni ishodom susreta navijači hrvatske selekcije počeli su da bacaju stolice i kamenice u bazen i prema našim igračima. Nakon toga, sukobili su se sa slovenačkim specijalcima i uspeli da uđu na tribinu gde su se nalazili novinari i naši malobrojni navijači. Nakon kratke razmene udaraca, intervenisala je policija i razdvojila zaraćene strane. Zbog pretemperamentnih gostiju iz Hrvatske, ceremonija proglašenja pobednika nije ni održana. Organizatori su pali na ispitu, jer su ignorisali najave da će u slučaju poraza njihove reprezentacije, hrvatski navijači izazvati nerede na tribinama. S obzirom da se radilo o utakmici “visokog rizika”, bio je prisutan nedopustivo mali broj policajaca.

Ako gledamo samo Svetska prvenstva odnos je 2:2. Hrvati su bili bolji u Melburnu 2007. godine ubedljivo i Budimpešti 2017. godine. Srbi su slavili u dramatičnom polufinalu u Rimu 2009. godine, kada je Filipović postigao četiri gola i nezaboravnom finalu u Kazanju 2015. godine.

Selektori Savić i Tucak su debitovali iste 2013. godine, nasledili su Dejana Udovičića i Ratka Rudića.

- Deki i ja najveći smo sportski rivali, na bazenu bismo jedan drugoga uništili, ali izvan bazena smo prijatelji i to ništa neće i ne može promeniti. Sličan je odnos i među igračima. Ako je to naše prijateljstvo pomoglo boljim odnosima, onda i Dejan i ja možemo biti zadovoljni- rekao je jednom prilikom Tucak.

Dejan Savić
Dejan Savićfoto: Profimedia

Pre skoro godinu dana su vodili borbu u Tokiju, Tucak je bio u uspešniji u meču grupne faze 14:12, ali je rat, osvojenim zlatom, dobio Savić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.