VATERPOLO JE LJUBAV: Klub iz Zemuna pokrenuo drugarsku priču, koja mnogo obećava! (FOTO)
Vaterpolosti Taurunuma, Foto: Vanja Aleksić

jak projekat taurunuma

VATERPOLO JE LJUBAV: Klub iz Zemuna pokrenuo drugarsku priču, koja mnogo obećava! (FOTO)

Grupa momaka koja je ponikla u vaterpolo klubu Zemun, pojačana nekim lokalnim legendama ovog sporta počela je svoju priču ispočetka

Objavljeno:

Poslednjih godina vaterpolo je počeo da se probija u svetu po popularnosti. Mnoge zemlje ulažu u ovaj sport i žele da u budućnosti naprave dobre rezultate kako na reprezentativnom nivou, tako i na klupskom.

Ipak, za sve to je potreban sistem, koji, da budemo iskreni, najbolji su imali stručnjaci na tlu nekadašnje Jugoslavije. Nakon raspada države, tri zemlje na balkanskom poluostrvu su nastavile taj trend, što su pokazali i rezultati u poslednjih 30 i kusur godina. Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru nisu ometale ni smene vanserijskih generacija koje su uzele sve što se uzeti može, ali sve to zbog zbog dobre, stare škole, ovog olimpijskog sporta.

Mada budimo iskreni, i te zemlje na svoj način, kako infrastrukturni, tako finansijski kubure sa svojim problemima. Sve tri države, gore nabrojane, mogu se pohvaliti nekolicinom klubova koji drže klupski vaterpolo na nekom evropskom nivou, dok je situacija sa drugim ekipama dosta drugačija. Ovaj put ćemo se baviti klupskim vaterpolom u Srbiji.

1 / 5 Foto: Vanja Aleksić

Pored aktuelnog učesnika final eight-a Novog Beograda i ovogodišnjih učesnika Lige šampipiona, Radničkog iz Kragujevca i Crvene zvezde, Srbija se može još pohvaliti i klubovima kao što su Partizan, Šabac, donekle i Vojvodina. Ostali su na marginama preživljavanja.

Međutim, iz godine u godinu raste broj novih klubova, koji kreću od amaterskog nivoa. Prevashodni cilj ovih ekipa je druženje i želja da nastave da se bave sportom koji vole. Jedan od novajlija koji se pojavio na vaterpolo mapi Srbije je Taurunum iz Zemuna. Grupa momaka koja je ponikla u vaterpolo klubu Zemun, pojačana nekim lokalnim legendama ovog sporta počela je svoju priču ispočetka.

"Dosta mi je bilo da gledam, kako mladi momci koji imaju kvalitet i želju da igraju za prvi tim, ne mogu to da ostvare zbog nekih čudnih okolnosti. Mnogo omladine zbog finansijskog jaza u klubovima u zenitu karijere odustaju od vaterpola. Taurunm je osnovan samo od bivših članova VK Zemun. za nas se može reći da smo lokal-patriotski nastrojen klub, ali uz nas su i momci koji nisu iz ovog kraja, ali su bili deo ekipe nekadašnjeg kluba. Rezultat nam nije u prvom planu, već ljudski deo, zdravlje, kao ljubav i poštovanje", počeo je svoju priču Žarko Nikolić, jedan od osnivača Taurunuma.

VK Zemun
foto: Vanja Aleksić

Kako je došlo do te ideje?

"Još dok sam bio trener Zemuna, pogotovo u poslednjih godinu, dve gde sam bio pomoćni trener prvog tima i radio sa izlaznim generacijama, plus sa momcima koji su lutali oko prvog tima i nisu mogli da dobiju svoje minute i šansu da nešto pokažu. Ja sam tada hteo da Zemun napravi drugu ekipu, gde će priliku da se usavršavaju i da rastu kao igrači dobiti i ti momci, koji su u šesnaestoj, sedamnaestoj godini, masovno odustajali od ovog sporta, što zbog škole, što zbog drugih razloga. Oni su u osetljivim godinama, gde, ako osete da nisu u planovima za prvi tim mogu brzo da se okrenu noćnom životu i ulici i da izgube sav fokus. Ja sam zato hteo da pružimo priliku i njima kroz drugu ekipu, ali to nije dobro prošlo kod ljudi iz kluba. Nakon toga, ja sam faktički zbog otkazivanja igrača koji su bili iz pogona Zemuna, rešio da izađem iz priče i da pokrenem svoj klub sa grupom bivših igrača. Ideja je bila zaista na energiji tih momaka koji su od 2002., a do 1991. godišta, započnemo jednu priču koja bi bila bazirana na prijateljstvu, gde smo rešili da igramo ono što volimo bez ikakvih pritisaka, velikih rezultata. Taj osećaj kada se završi trening, utakmica, to je ono što nas pokreće ceo život i zbog toga, jer se to izgubilo kod mladih, mi smo rešili da im pružimo još jednu opciju, gde bi mogli da nađu zadovoljstvo".

VK Zemun
foto: Vanja Aleksić

Početak kao i svaki bio je težak, ali zbog dobrih kontakata Taurunum je uspeo da se snađe za termine na bazenima, kao i za sparing partnere.

"Zemun nam je izašao u susret, gde su nam dali jedan termin nedeljno da sparingujemo sa njima, ta je nama značilo mnogo. Jer našu ekipu uglavnom čine oženjeni, zaposleni ljudi, pa i srednjoškolci, kojima takve stvari mnogo znače. Nismo imali naš termin nego smo sat i po sparingovali sa njima, sada imamo prijateljske utakmice sa Košutnjakom i Obrenovcem i te saradnje traju već šest meseci. Tako da nam je to, kako god zvučalo, ogromna pomoć, jer mi bez bazena ne možemo ništa, sem da igramo fudbal (kroz smeh). Nadamo se da ćemo to proširiti na još neki veći nivo, jer u takvoj smo situaciji dok ne dobijemo i zvaničan dopis od Saveza da možemo da se takmičimo u Drugoj ligi".

Kako se klub finansira i koji su najveći troškovi? "

"Najveći trošak je zakup bazena, koji bez nečije pomoći teško možemo sami da izguramo. Ostali troškovi nisu veliki, pa ih iznosimo bez problema. Mi opstajemo od članarina, gde skupljamo pare za gaće, kapice i po koji termin da možemo u normalnim uslovima da treniramo".

Ono što je specifično za ovu ekipu to je njihov odabir dizajna za gaće. Naime, Taurunum pored zanimljive skice koja u neku ruku predstavlja njihov kraj, Zemun, podiže i ekološku svest, pogotovo oko problema zagađivanja reka. Ako se dobro obrati pažnja neki detalji su povezani sa dešavanjima koja su digla ljude na noge i o kojima su govorili mnogi poznati sportisti sa ovih prosotra.

VK Zemun
foto: Vanja Aleksić

"Miloš Timotić dugogodišnji kapiten Zemuna i nosilac najvećih uspeha tog tima je sa mnom osnovao klub. Prošle sezone igrao je za Dorćol, ekipu koja je pokrenula marketinšku revoluciju u Srbiji sa dizajnom gaćica. A cela ta priča oko Rio Tinta i ekologije nam je stvar logike i najosnovnija stvar življenja, jer treba prvo disati, popiti vodu i hraniti se i tim redosledom, zdrav razum nam je govorio da moramo da reagujemo bar na neki način protiv uništavanja okoline i samog čovečanstva. Svidela nam se ta energija koju je nosio bunt protiv tog magnata koji je hteo da vadi litijum iz doline Jadra, tako da smo iskreni pobornici toga - prvo zdravlje, pa sve ostalo".

Klub će ove godine debitovati u Letnjoj ligi Srbije, cilj je plasman u viši rang, ali pre svega je prisutna želja za nadmetanjem.

"Mi želimo kroz Letnju ligu, za koju smo dobili dozvolu od Vaterpolo saveza Srbije da igramo, kvalifikujemo za Prvu B ligu i da tu trajemo bar četiri godine, to nam je plan. A u međuvremenu želimo da počnemo da stvaramo igrače koji će imati volju da nas dižu dalje. Do tada ne razmišljamo dalje od razvojne lige. Ponovo isitčem da je suština Taurunuma rekreacija poslovnih, oženjenih ljudi, studenata koji žele da rade na dobroj priči. Takođe, daćemo sve od sebe da pokrenemo i Školu vaterpola za najmlađe jer u našem taboru ima momaka koji imaju iskustva u radu sa klincima", zaključio je Žarko Nikolić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.