TUGA: Umrla legenda Ferarija i Formule 1!
Toni Bruks (1932-2022), Foto: Facebook/Motor Sport Magazine

ikona slavnog doba f1

TUGA: Umrla legenda Ferarija i Formule 1!

Poznat kao "leteći zubar" postao je jedan od vodećih vozača Formule 1 svog vremena

Objavljeno:

Toni Bruks, vicešampion Formule 1 iz 1950-ih, preminuo je u Londonu u 91. godini života.

Bruks, poznat kao "leteći zubar" (bio je sin stomatološkog hirurga, a i sam zubar) postao je jedan od vodećih vozača Formule 1 svog vremena.

Tokom svoje karijere toliko je izbegavao publicitet da ga je ser Stirling Mos, Tonijev suvozač u Formuli 1 i trkama sportskih automobila, opisao kao "najvećeg 'malo poznatog' vozača svih vremena".

Zahvaljujući savršenoj kombinaciji brzine i uglađenosti vožnje, Bruks je na 39 trka ostvario šest pobeda, 10 puta zauzeo podijum, sakupio 75 poena, imao po tri pol pozicije i najbrža kruga.

Samo legende Huan Manuel Fanđo, Mos i Alberto Askari su osvojili više Grand Prija tokom decenije 1950/60. Od smrti Mosa 2020. Bruks je bio jedini živi pobednik neke F1 trke iz te decenije.

Tokom svoje karijere, Bruks je vozio za Aston Martin, Vanvol i za Ferari u sezoni 1959. kada je osvojio drugo mesto u šampionatu.

Pobeđivao je kako u jednosedima na Gran priju, tako i u sportskim automobilima na mnogim stazama, uključujući tri najzahtevnije u Evropi: Spa-Frankoršan, Nirburgring i Moncu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.