NEČUVENO! Srbija UCENJENA zbog tzv. Kosova!
Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici, Foto: EPA/Adam Warzawa

ultimatum!

NEČUVENO! Srbija UCENJENA zbog tzv. Kosova!

Predsednik Atletskog Saveza Srbije otkrio da je MOK vršio pristisak uoči Svetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu

Objavljeno: 19:44h

Srbija je bila domaćin Balkanskog prvenstva za juniore i Svetskog prvenstva za seniore u dvorani, na kojima su nastupili i atletičari tzv. Kosova, a organizacija je iz tog razloga bila znatno teža.

Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović objasnio je sa kakvim se pritiscima suočila srpska atletika prilikom organizacije dva velika događaja.

Jevrosimović je istakao da je u slučaju njihove zabrane postojala mogućnost da cena bude previsoka za celokupan srpski sport.

Veselin Jevrosimović
Veselin Jevrosimovićfoto: Starsport©

- Suočili smo se sa ozbiljnim pritiscima na naš sport. Olimpijski komitet Srbije je u januaru dobio upozorenje od predsednika MOK gospodina Baha da, ukoliko zabranimo sportistima tzv. Kosova učešće na međunarodnim takmičenjima u organizaciji Srbije, postoji mogućnost da se ceo srpski sport suoči sa ozbiljnim sankcijama. Sledeća dva međunarodna takmičenja, posle ovog upozorenja, bila su Balkansko juniorsko i Svetsko seniorsko prvenstvo u atletici. Tako da smo došli u situaciju, ničim izazvano, da se koplja lome preko atletike: ako ih pustiš - ti si izdajnik, ako ih ne pustiš - odgovaraš za sudbinu srpskog sporta. Više odgovora na ovu temu možete dobiti i od Olimpijskog komiteta Srbije, koji je i obavestio nadležne institucije, sportske saveze, kao i Srpski atletski savez o potencijalnoj opasnosti koja dolazi iz MOK-a - rekao je Jevrosimović za "Telegraf".

On je istakao da su atletičari tzv. Kosova ispoštovali zakone Republike Srbije prilikom dolaska.

Svetsko dvoransko prvenstovo u atletici
Svetsko dvoransko prvenstovo u atleticifoto: Starsport©

- Srpski atletski savez kao domaćin nije mogao, niti je imao legitimitet da dozvoli ili da zabrani učešće atletičara tzv. Kosova, jer Balkansko juniorsko prvenstvo je organizovala Balkanska atletska federacija - BAF, a Svetsko atletsko prvenstvo je organizovala Svetska atletika. Kao domaćini, tražili smo i od BAF-a i od Svetske atletike da atletičari tzv. Kosova nastupe uz poštovanje zakona Republike Srbije i poštovanje nacionalnih obeležja Republike Srbije, što je od strane organizatora i ispoštovano.

Na pitanje o transparentu koji su navijači Crvene zvezde istakli posle Balkanskog juniorskog prvenstva, Jevrosimović je rekao:

- Nadležni sportski savezi trebalo je blagovremeno da upozore javnost o tome kakve opasnosti prete našem sportu. Navijači nisu znali pozadinu cele priče, gde je postojala pretnja suspenzije celog srpskog sporta, uključujući i fudbal, kao i učešće reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru - poručio je Jevrosimović.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.