TRN U OKU HRVATIMA! Srbija ponovo na TAPETU u komšiluku!
Otvaranje SP u Beogradu, Foto: Starsport©

pucaju od ljubomore!

TRN U OKU HRVATIMA! Srbija ponovo na TAPETU u komšiluku!

Hrvatski mediji se bave organizacijom Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici koje se održava u Beogradu

Objavljeno: 13:03h

Beograd je svetska prestonica atletike ovog vikenda! Najbolji sportisti su se okupili na atletskoj smotri i poslali sjajnu sliku o Srbiji u svet.

Međutim, uspesi naše zemlje se očigledno ne dopadaju svima u regionu, a najviše smeta Hrvatima, koji se žale zbog toga što je Srbija posle domaćinstva Evropskog dobila i Svetsko prvenstvo.

Prethodnog dana smo čitali o srpskom fudbalu u tamošnjim medijima, a sada je došla na red i atletika.

SP u atletici Beograd
SP u atletici Beogradfoto: Starsport©

- U samo pet godina Srbija je dobila domaćinstvo dva velika takmičenja. Prvo su 2017. dobili domaćinstvo Evropskog, a ove godine i Svetskog prvenstva. I tu neće stati. Kandidovaće će se 2025. godine za domaćinstvo Evropskog prvenstva na otvorenom. Sa druge strane Hrvatska se od samostalnosti nije kandidovala ni za jedno veliko takmičenje – navodi novinar “Večernjeg lista”, Damir Mrvec.

- Što se tiče atletskih takmičenja u dvorani, mogli smo se kandidovati tek od 2009. godine kada su sagrađene arene u Zagrebu i Splitu. Te arene zadovoljavaju sve kriterijume, ali ono što nam nedostaje za dobijanje organizacije su finansijska sredstva. Naime, za dobijanje domaćinstva Evropskog, a pogotovo Svetskog dvoranskog prvenstva treba jako mnogo novca i bez pomoći države to ne ide - rekao je Ivan Veštić, predsednik Hrvatskog atletskog saveza za Večernji list.

Hrvati kasnije u tekstu pišu o tome kako je za organizaciju ovako nečega potrebna izuzetna svota novca, te da nijedan sponzor nije stao iza organizacije turnira već država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić, što je još jedna stvar za kojom oni žale jer političari u Hrvatskoj ne mare za sport.

- Bez pomoći države ni mi ne bismo mogli dobiti ta dva domaćinstva. Na stranu što imamo uslove, volju, želju, veliki broj iskusnih ljudi koji znaju da rade u organizaciji. Ali, oko novca se sve vrti. To je tako, nije to ništa neuobičajeno. Naravno, još je sve bolje ako imate atletičara ili atletičarku koji mogu da osvoje medalju. A mi trenutno imamo Ivanu Vuletu koja će u nedelju braniti svetsko zlato u skoku udalj - rekao je Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza.

Dvoransko atletsko prvenstvo u Beogradu
Dvoransko atletsko prvenstvo u Beogradufoto: Starsport©

Pored toga hrvatski autor u tekstu kritikuje činjenicu da Hrvati obožavaju atletiku, ali da nemaju uslova gde bi održali neko veće takmičenja poput prvenstva Evrope, a kamoli sveta.

Ponovo se tu porede sa Srbijom za koju kažu da napreduje u svim sferama i da će uskoro izgraditi atletski stadion.

- Nema ni Srbija atletski stadion, ali… Počela je gradnja. Biće završen za godinu dana tako da se bez problema možemo kandidovati za 2025. godinu. Biće to sportski kompleks u Beogradu s atletskom dvoranom i fudbalskim stadionom. Atletski stadion primaće 25.000 gledalaca i zadovoljiće apsolutno sve uslove, a dobijanje jednog Evropskog, a možda kasnije i Svetskog prvenstva u atletici - zaključio je Jevrosimović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.