VIŠE SE NEĆE PONOVITI ABU DABI IZ PROŠLE GODINE: FIA promenila pravila pred početak sezone Formule 1!
Foto: EPA/Ali Haider

tek sad

VIŠE SE NEĆE PONOVITI ABU DABI IZ PROŠLE GODINE: FIA promenila pravila pred početak sezone Formule 1!

Nova sezona formule 1 počinje ovog vikenda u Bahreinu

Objavljeno:

Formula 1 uvela je nova pravila u vezi sa bezbednosnim vozilom kako bi se sprečilo ponavljanje drame iz Adu Dabija prošle sezone.

U poslednjoj trci sezone, direktor trke Majkl Masi, koji je zamenjen prošlog meseca, promenio je proceduru u poslednjim krugovima na Jas Marini koja je omogućila Maksu Ferstapenu da prestigne Luisa Hamiltona i osvoji titulu šampiona F1.

Kako se slična situacija ne bi ponovila, posle rasprave sa svim timovima, FIA je promenila pravilo koje se odnosilo na konkretnu situaciju.

Po do sada važećem slovu pravila važilo je da sva vozila koja imaju krug zaostatka mogu da preteknu sigurnosno vozilo, kako bi se uspostavio realan poredak.

Formula 1
foto: Profimedia

Novo pravilo glasi: ako službeno lice trke smatra da je bezbedno to da se uradi i svim vozačima bude poslata poruka, onda mogu sva vozila koja imaju krug zaostatka da preteknu sigurnosno vozilo.

Ovim se praktično uspostavlja kao pravilo ono što je Majkl Masi uradio na poslednjoj trci prošle sezone, iako je on tada jasno odstupio od važećeg pravila.

On je dozvolio bolidima između tada vodećeg Hamiltona i Ferstapena da obiđu bezbednosno vozilo, dok su svi iza Ferstapena morali da čekaju, uključujući i vozila između Holanđanina i tada trećeplasiranog Karlosa Sajnsa.

Nova sezona formule 1 počinje ovog vikenda u Bahreinu.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.