BED BLU BOJS SE IZVUKLI SA BLAGIM KAZNAMA: Dinamovci transparentom vređali srpsku decu i žene! (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

sramno

BED BLU BOJS SE IZVUKLI SA BLAGIM KAZNAMA: Dinamovci transparentom vređali srpsku decu i žene! (FOTO)

Navijači su dobili blaže kazne zbog pomaganja unesrećenima u zemljotresu u Baniji

Objavljeno: 22:11h

Sud u Zagrebu osudio je danas petoricu mladića prvostepeno na uslovne zatvorske kazne zbog transparenta kojim se poziva na nasilje nad srpskim ženama i decom, objavili su večeras hrvatski mediji.

Reč je o pripadnicima navijačke grupe fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, Bed Blu Bojs (BBB), koje je zagrebački Opštinski sud proglasio krivim zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje.

Terete se da su s još nekoliko nepoznatih osoba 11. juna 2020. godine u kvartu Kustošija u Zagrebu razvili transparent kojim se poziva na nasilje nad srpskim ženama i decom.

Četvorica su osuđena na po šest meseci zatvora uslovno na dve godine, a jedan na pet meseci zatvora i njemu će kazna biti zamenjena radom za opšte dobro u trajanju od 450 sati. Moraće da plate i po 500 kuna (66 evra) sudskih troškova. List je naveo da su svi osuđeni priznali krivicu i izrazili žaljenje, a uglavnom su se pravdali da su nedelo počinili pod uticajem alkohola.

Bed Blu Bojsi, Bad Blue Boys
foto: Espreso.co.rs

Prema pisanju lista, sud im je uz neosuđivanost, mladost i kajanje, kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir to što su nedavno zajedno s navijačkom grupom BBB, pomagali unesrećenima u potresom pogodjenoj Baniji, medju njima i Srbima.

- Ovaj sud je posebno cenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljeni kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banije, uključujući i pripadnicima srpske nacionalnosti, što ukazuje da delo predstavlja nepromišljeni incident, a ne obrazac njihovog ponašanja - navodi se u obrazloženju presude koju je preneo list.

Osuđena petorka fotografisana je letos zajedno s još desetak mladića obučenih u crne majice kako drže uvredljiv transparent s natpisom "Je**t ćemo srpske žene i decu". Slovo "u" u reči "decu" stilizovano je kao ustaško.

Mladići su takođe razvili zastave HOS s ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Na zidiću na kome su stajali bio je ispisan veliki natpis "Dinamo-svetinja", a pod nogama su se videle i klupska majica Partizana i šal Crvene zvezde.

Hrvatski državni vrh oštro je osudio čin, a predsednik Zoran Milanović izjavio je da je reč o govoru mržnje i da takav sadržaj nema podršku ni jedan odsto građana.

On je upozorio da treba izmeniti zakonsku regulativu i takve stvari kriminalizovati, jer će se u protivnom slične situacije i dalje događati.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.