TAURUNUM BOJSI VS DELIJE - VIŠE OD NAVIJAČKOG RIVALSTVA! Okršaj transparentima se još prepričava, a tek ona tuča... (FOTO) (VIDEO)
Navijači Zemuna, Foto: Print Screen Youtube

opet dolaze na Marakanu

TAURUNUM BOJSI VS DELIJE - VIŠE OD NAVIJAČKOG RIVALSTVA! Okršaj transparentima se još prepričava, a tek ona tuča... (FOTO) (VIDEO)

Takmičenje u nižim ligama zadržalo je ultrase koji nisu pomišljali da odustanu od svojih zeleno-plavih, već su nastavili da koračaju kroz blato beogradskih udžerica i gradova poput Pirota, Vranja, Čelareva

Objavljeno:

"Svi u kavez", "Svi na Marakanu", "Invazija na Rajka", samo su neki od poziva navijača Zemuna popularnih Taurunuma da posle više od 10 godina ponovo posete naš najveći stadion i vrate onaj stari rivalitet koji je krasio navijačku scenu u njenim "najboljim vremenima".

U četvrtak od 17 časova Zemunci će zauzeti svoj kavez i očekuje se da ga napune kao niko u zadnjih nekoliko godina, pošto se da primetiti da navijanje u Srbiji polako izumire, čast izuzecima.

Priča o Taurunumima je svakako zanimljiva, pošto se njihov put može uporediti npr. sa fudbalerom koji je blistao, pa potom doživeo tešku povredu, ali iz nje je izašao jači i opet se vratio na staze stare slave.

A i istorijat sukoba i prepucavanja Delija i Zemunaca je itekako bogat već decenijama unazad.

Za početak, podsetimo se ko su i šta su Taurunum bojsi. Grupa osnovana sada već daleke 1987. godine je poznata po tome što gaji klasičan "italijanski" stil navijanja. Dakle, cakum-pakum koreografije, "tifo izdanja" i pesme koje su većinom originalne, a ne plagijati kakav je slučaj mnogobrojnih navijačkih ekipa u zemlji i svetu.

Klub je zadesila katastrofa 2007. godine, i iz Superlige su prešli u drugi razred takmičenja, a zatim i u Srpsku ligu gde su proveli nekoliko godina. Najsvetliji trenutak ovog tamnog perioda je svakako bilo finale Kupa protiv Partizana u Humskoj gde su bili poraženi, i pre toga polufinale istog u Gornjoj varoši gde je čitav sever bio ispunjen Zemuncima dok je klub proživljavao najteže trenutke svog postojanja.

Takmičenje u nižim ligama zadržalo je ultrase koji nisu pomišljali da odustanu od svojih zeleno-plavih, već su nastavili da koračaju kroz blato beogradskih udžerica i gradova poput Pirota, Vranja, Čelareva...

Navijačko rivalstvo sa Delijama je prisutno već dugo godina, i uvek je zanimljivo kada se sastanu ova dva tima.

Pre meča u Zemunu u novembru prošle godine, poslednji put ovi beogradski timovi sastali su se u martu 2007. godine, kada je tim poznat po Dunavu i Gardoš kuli bio najgore plasirani tim tadašnje Superlige i već bio u Drugoj ligi.

foto: Print Screen Youtube

A utakmice na stadionu zeleno-plavih uvek su bile posebno zanimljive, pogotovo 2006. godine, zbog mita koji kruži među navijačima da su Delije saznale sa parolu Taurunuma, i tako "navijački ponizili" svoje rivale.

Naime, Zemunci su izbacili transparent sa tekstom "Ovaj grb i ove boje, u našem gradu ne postoje" sa precrtanim grbom Crvene zvezde, na šta su Delije odgovorile "Naš grb i naše boje, malim grupama kao veliki kompleks stoje", a priča se da je jedan mlađi navijač crveno-belih video šta spremaju Zemunci i brže bolje dojavio svojim saborcima, kako bi imali spreman odgovor i time "spustili" Taurunume na svom terenu.

Pre nekoliko godina, navijačkim miljeom počeo je da kruži video klip tuče mlađih Delija i Zemunaca na beogradskoj poljani. Taurunumi su tu odneli pobedu i tako dokazali da nisu otpisani i da su itekako prisutni na navijačkoj sceni Srbije.

Na stranu svi sukobi, ubistva, kriminalna dešavanja među navijačima, ali stvarno je lepo imati navijačku grupu koja je ostala dosledna i posle teških godina i loše klupske situacije.

Kakvi bi to stadioni bili kada bi zvrjali prazni, bez pesme navijača ma kakvih god bili, i kada bi samo sudijski zvižduk i simuliranje faulova paralo uši ovih nekoliko stotina ljudi koji i dalje prate srpski fudbal.

"Sve što radimo i nema neku poentu, barem ne onako na prvi pogled"

BONUS VIDEO:

Delije besne na sudije meča Zvezda - Mornar

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.