KRAJ REPREZENTATIVNE KARIJERE: Kalnijetis okačio patike o klin!
Foto: Profimedia

legenda litvanske košarke

KRAJ REPREZENTATIVNE KARIJERE: Kalnijetis okačio patike o klin!

Poznati reprezentativac Litvanije oprostio se od reprezentacije

Objavljeno: 13:52h

Sa reprezentacijom Litvanije osvojio je dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (2013 i 2015) i bronzu na Svetskom prvenstvu 2010. godine. Upisao je 95 nastupa u državnom timu, koji je kao kapiten predvodio od 2017. godine. Posle 16 godina Mantas Kalnijetis je rešio da stavi tačku na reprezentativnu karijeru, jednu od najistaknutijih u istoriji litvanske košarke.

On je odluku o kačenju reprezentativnog dresa o klin saopštio u eksluzivnom intervjuu za portal Basketnews.

"Nisam ovu odluku doneo u danu. Proveo sam sjajno vreme u državnom timu i nikada nisam imao sumnje po pitanju igranja za svoju zemlju. Imao sam puno sreće jer su supruga i deca želeli da igram za reprezentaciju. Drugima su predlagali da naprave pauzu i provedu odmor u toplijim sredinama, ali kod mene je bilo suprotno - porodica je podržavala moju odluku da igram za Litvaniju", rekao je Kalnijetis.

Mantas Kalnietis
foto: Profimedia

Debi u seniorskoj reprezentaciji upisao je 2006. godine na Svetskom prvenstvu u Japanu. Sve do 2011. godine nosio je zvanje najmlađeg debitanta u istoriji državnog tima. Bez odmora je branio boje Litvanije od 2009. do leta 2021. godine, izuzev 2014, kada je pretrpeo povredu ramena pred početak Mundobasketa u Španiji.

Sa 95 zvaničnih nastupa u državnom timu nalazi se na četvrtom mestu večne liste, a poslednji put je dres reprezentacije nosio jula prošle godine, u porazu od Slovenije u finalu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. Susret je okončao sa 14 poena, uz po četiri skoka i asistencije.

Na zalasku profesionalne karijere vratio su u matični Žalgiris. Odluku da se oprosti od nacionalne selekcije doneo je zbog teške sezone, povreda i želje da otvori prostor za mlade igrače.

"Teška sezona i povrede su promenile smer moje karijere. Na kraju krajeva, tu su sada ljudi koji će me zameniti. Situacija nije kao ranijih godina kada nismo imali plejmejkera. Sada imamo ljude i talentovane mlade igrače. To je normalna stvar. Došli je vreme da se povučem i to sam mirno prihvatio", zaključio je Kalnijetis.

Osim Žalgirisa (trenutno odrađuje treći mandat), tokom klupske karijere branio je i boje Lokomotive Kubanj (dva puta), Olimpije Milano i Asvela. Osvojio je titulu u Evrokupu sa sastavom iz Krasnodara (2013), četiri titule u Litvaniji, a bio je i šampion Francuske i Italije. Minule sezone je proglašen i najkorisnijim igračem VTB lige, a bio je i najbolji asistent takmičenja.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.