DVE GODINE OD PRERANOG ODLASKA KOBIJA BRAJANTA...
Foto: EPA/Etienne Laurent

tuga

DVE GODINE OD PRERANOG ODLASKA KOBIJA BRAJANTA...

Dan kada su Kobi i Đijana zauvek otišli u legendu...

Objavljeno: 09:40h

Na današnji dan pre dve godine kao grom iz vedra neba odjeknula je vest - u helikopterskoj nesreći u Kaliforniji poginuo je Kobi Brajant.

Tuga, neverica, suze… U trentuku košarka je i bukvalno stala. Sport je stao, otišao je jedan od najvećih, ikona Los Anđeles Lejkersa i najjače lige sveta.

Kobi je poginuo u 42. godini, a u nesreći u Kalabasasu stradala je i njegova 13-godišnja ćerka Đijana i još sedam osoba.

Kobi Brajant
foto: EPA/Larry W Smith

Kompletnu karijeru Brajant je proveo u Lejkersima (1996-2016), sa kojima je osvojio pet šampionskih prstenova. Jednom je izabran za najkorisnijeg igrača NBA lige, a dva puta velikog finala i 18 puta je učestvovao na Ol-star mečevima.

Lejkersi su mu povukli dva dresa i jedini je igrač koji je u istoriji NBA dobio takvu počast. Rekord karijere ostvario je 2006. kada je protiv Toronta postigao 81 poen. Ispred njega je samo Vilt Čemberlen sa 100 poena. „Crna mamba“ je i četvrti najbolji strelac u istoriji NBA (33.643) ispred Majkla Džordana.

Brajant je jedna od najprepoznatljivijih sportskih figura 21. veka, legendarni su njegovi timovi Lejkersa koje je predvodio zajedno sa Šakilom O‘Nilom, sa kojim je imao i mnogih nesuglasica, ali i druga „dinastija“ Lejkersa sa kojom je osvojio titule 2009. i 2010. godine, a saigrači su mu između ostalih bili Pau Gasol i Lamar Odom.

Kobi Brajant
foto: EPA/Andrew Gombert

U karijeri je prosečno beležio 25 poena, 5.2 skoka i 4.7 asistencija.

Sa reprezentacijom Sjedinjenih Država osvojio je zlatne olimpijske medalje 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, a bio je i šampion Amerike 2007.

Bio je poznat i po interesovanju za film, a 2018. godine dobio je filmsku nagradu Oskar za najbolji kratki animirani film godine za svoje ostvarenje „Draga košarko“.

Posthumno je 2021. primljen u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu.

(Espreso/Sport klub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.