NBA KLUBOVI STALI U RED ZA GASOLA: Moguć i povratak u Evropu?
Foto: EPA/Robin Townsand

veteran bira novu sredinu

NBA KLUBOVI STALI U RED ZA GASOLA: Moguć i povratak u Evropu?

Konačnu odluku bi trebalo da donese uskoro

Objavljeno: 14:41h

Trebalo je to da bude posao koji će dodatno osigurati da šampionski prsten ostane u Los Anđelesu bar još jednu godinu, međutim saradnja Marka Gasola i Lejkersa nije donela rezultat kakav se očekivao.

Niti su Lejkersi bili blizu odbrane titule osvojene prošle godine, niti je Gasol uspeo da opravda očekivanja. Odigrao je najslabiju NBA sezonu po svim parametrima, a kako je sportski sektor Jezerdžija rešio da ovog leta potpuno izmeni prošlosezonski sastav, višak je postao i šampion sveta sa Španijom.

Gasol ne namerava više da se vraća u Lejkerse iako je ugovorom i dalje vezan za klub. Njegova zamena stiže u liku Deandrea Džordana koji će zajedno sa Dvajtom Hauardom da čini konkurenciju pod koševima.

Nikola Jokić, Mark Gasol
foto: AP

Zbog toga je nedavno penzionisani reprezentativac Španije da izašao na tržište u potrazi za novim klubom i već ima tri poziva. Kratko su trajale priče o njegovom odlasku u Minesotu, ali zato je mnogo konkretnija ona koja ga vezuje za Golden Stejt Voriorse. Američki mediji tvrde da su Ratnici više nego zainteresovani da mlađeg od braće Gasol potpiše s nadom da bi zajedno sa Stefom Karijem, Drejmondom Grinom i ostalima mogao da bude konkurentan u plej-ofu. Na parket se vraća i Klej Tompson koji godinama ima velikih problema sa povredama i tek preostaje da se vidi koliko je u njemu ostalo one prepoznatljive šuterske forme. Svakako Voriorsi bi trebalo da budu drugi tim u odnosu na onaj koji gledamo poslednje dve sezone. Tim iz San Franciska je ovog leta doveo Nemanju Bjelicu i Ota Portera Džuniora, te vratio prekaljenog Andrea Iguodalu.

Za Gasolove usluge interesuju se još dva kluba – Juta Džez i Portland Trejlblejzers. Oba kluba žele Gasola iz istih razloga – da pojačaju konkurenciju na centarskoj liniji i rasterete noseće “petice“. U Juti je to Rudi Gober, u Portlandu Jusuf Nurkić. Trostruki defanzivni igrač godine ima zamenu u Hasanu Vajtsajdu, ali trener Kvin Snajder smatra da bi Gasolovo iskustvo prijalo ekipi i približilo je borbi za titulu. Podsetimo, Džezeri su trejdovali rezervnog centra Derika Fejvorsa u Oklahomu, dok je Hasan Vajtsajd potpisan kao zamena. U Portlandu Nurkić gotovo i da nema zamenu pod košem. Klub je pokušao da dovede Vajtsajda, ali je on izabrao Jutu, dok prisustvo Kodija Zelera ne garantuje preterani kvalitet.

Na kraju ostaje mogućnost i Gasolovog povratka u Španiju. Za razliku od njegovog brata Paua koji je poslednju sezonu odigrao u Barseloni, Mark bi se vratio u Đironu za koju je vean emotivno i sportski, a navodno je u španskim sportskim krugovima već poručio da bi voleo svoju poslednju sezonu karijere da odigra baš u svom klubu.

Podsetimo, u Đironu je stigao 2006. godine na poziv tadašnjeg trenera Svetislava Pešića i košarkaški eksplodirao. Kada je klub pre nekoliko godina bankorotirao, rešio je da ga digne iz finansijskog pepela. Potom je preuzeo ulogu predsednika, stabilizovao Đironu koja je za četiri sezone stigla od četvrtog do drugog ranga španske košarke.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.