KAKAV LEBRON, KAKAV JOKIĆ, KAKAV JANIS, SAMO JE JEDAN KRALJ KOŠARKE: Pogledajte i VEROVAĆETE! (VIDEO)
Foto: Printscreen/YouTube

to se zove nadmoć

KAKAV LEBRON, KAKAV JOKIĆ, KAKAV JANIS, SAMO JE JEDAN KRALJ KOŠARKE: Pogledajte i VEROVAĆETE! (VIDEO)

Vilt je jedini igrač koji je postigao okruglo 100 poena na jednoj utakmici, a u proseku je postizao i preko 50 poena u sezoni

Objavljeno: 16:22h

Kako se regularni deo NBA sezone bliži kraju, tako se sve više zahuktava priča o tome ko bi trebalo da bude MVP.

Statistika, ali i većina stručnjaka prednost daju Nikoli Jokiću, a još četvorica igrača figuriraju kao potencijalni MVP: Žoel Embid, Stef Kari, Lebron Džejms i Janis Adetokumbo.

Ova imena se porede međusobno, ali i sa legendam košarke koji su prestižno priznanje dobijali u prošlosti.

Neki su bili toliko dominantni da su nagradu osvajali više puta - Abdul-Džabar (6), Rasel i Džordan (po 5), ali se jedan od njih izdvaja po neverovatnoj izraženoj dominaciji u praktično svakom meču koji je igrao. Njegove brojke su nezamislive...

U pitanju je slavni Vilt Čejmbrlen. Visok 2.16 metara, sa strašnim rasponom ruku, počeo je kao "Harlem Globtroter", a harajući pre 50 godina NBA terenima osvojio je dva prstena (jedan sa Filadelfijom, drugi sa Lejkersima), bio MVP finala plej-ofa, ali i četvorostruki MVP sezone, 13 puta član Ol-stara, ali i postavio brojne individualne rekorde.

Vilt je jedini igrač koji je postigao okruglo 100 poena na jednoj utakmici, a u proseku je postizao i preko 50 poena u sezoni! Bez obzira na to, jedne sezone je bio i najbolji asistent lige, a drži rekorde i u brojnim kategorijama poena, skokova i minuta provedenih na terenu.

Jedini je igrač u istoriji koji je u proseku imao bar 30 poena i 20 skokova po utakmici - čitave karijere!

Međutim, njegova nadmoć se najbolje videla u samim nastupima i potezima. Sa lakoćom je napadao koš sa obe strane, i okrenut leđima, i pik-en-rolom, i alijupom, i zakucavanjima - često posle sjajnog skoka u napadu. Sve se to može videti na priloženom videu koji do detalja ispituje Čejmbrlenovu neponovljivu veštinu u reketu.

Iako je izgubio brojna finala, "Golijat" je stigao i do dve titule i mesta u Kući slavnih, a nalazi se i u svakom izboru najboljih igrača svih vremena.

Vilt nije bio vešt samo tu. Objavio je nekoliko knjiga, postao uspešan biznismen, glumio u filmu "Konan uništitelj", a nikad se nije ženio iako je u svojoj knjizi tvrdio da je spavao sa 20.000 žena!

Preminuo je 1999. u 64. godini života.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.