OD 14. GODINE ŽIVIM SAM, BRINUO SAM O MLAĐEM BRATU: MVP ABA lige progovorio o stvarima o kojima nije do sada!
Foto: aba-liga.com

Intervju sa filipom petruševom

OD 14. GODINE ŽIVIM SAM, BRINUO SAM O MLAĐEM BRATU: MVP ABA lige progovorio o stvarima o kojima nije do sada!

Petrušev: Igram sa samopouzdanjem, ne razmišljam o greškama

Objavljeno: 13:17h

Mladi košarkaš Filip Petrušev izjavio je da se u tim Mege uklopio i bolje nego što je očekivao i da mu prija rad u sistemu trenera Vladimira Jovanovića.

Reprezentativac Srbije je ovog leta stigao u Megu sa američkog univerziteta Gonzaga i u dosadašnjem delu ABA lige pokazaju kakav je potencijal - trenutno ubedljivo najkorisniji igrač (prosečna valorizacija 26,7), najbolji je strelac (23,1 poen po meču) i četvrti na listi najuspešnijih skakača (7,3 skokova u proseku).

- Za sada sve to ide bolje nego što sam očekivao i uopšte mogao da zamislim. Imam slobodu na terenu, radim sve ono što će mi pomoći da postanem bolji igrač. Imam veliku podršku trenera, koji su zaista izvanredni i moja je igra je podignuta na viši nivo. Imam dobru minutažu, u potpunosti sam se pronašao u Meginom sistemu i sistemu trenera Vlade Jovanovića, koga znam od ranije i sa kojim sam sjajno sarađivao u juniorskoj reprezentaciji sa kojom smo na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj osvojili zlato - rekao je Petrušev za klupski sajt.

Mladi centar ističe i da mu odgovara postavka igre sa dva visoka igrača u tandemu sa Markom Simonovićem, sa kojim se odlično dopunjuje, kao i Megina igra sa mnogo trčanja i igre u tranziciji.

foto: aba-liga.com

- U takvom sistemu mogu da budem produktivan, što brojevi i potvrđuju. Igram sa mnogo samopouzdanja, ne razmišljam o greškama, fokusiran sam samo na teren, a tada možeš da pružiš ono najbolje - istakao je Petrušev.

Ono što je primetno ove sezone jeste da sve što radi pod obručima, čini to sa lakoćom i posebnom elegancijom, a svojim ponašanjem na terenu i van njega odaje utisak i da je mnogo zreliji u odnosu na svoje godine.

- Moguće je da sam ranije sazreo, a na to su uticale neke životne okolnosti i odluka da veoma rano odem u inostranstvo. Od 14. godine sam živeo sam, prvo u Španiji, potom u Americi i morao sam da radim neke stvari o kojima, da sam ostao kod kuće sa roditeljima, ne bih ni razmišljao. Takođe, u Americi mi se pridružio moj mlađi brat, o kome sam brinuo. Imao sam osećaj velike odgovornosti, da daleko od kuće moram da se na najbolji mogući način staram o njemu - rekao je Petrušev i dodao:

- Bilo je neophodno da vodim računa o mnogim stvarima, da sam donosim odluke uz konstantno onaj osećaj da li ćeš raditi sve kako treba ili neće ići dobro. Sve to je verovatno uticalo da ranije sazrim, a moja mama ima običaj da kaže da sam od kuće otišao kao dete, a posle samo nekoliko godina vratio se kao odrastao čovek - jedna od najupečatljivijih osobina Petruševa koja se ističe jeste posvećenost košarci.

foto: aba-liga.com

- Košarka je predivna igra verovatno i zbog toga što se sastoji iz mnogo elemenata, na igru može da se utiče sa mnogo detalja, a ja se trudim da na sve to obraćam pažnju. Uživam dok košarku igram, ali i dok je gledam. I iz gledanja drugih igrača može dosta toga da se nauči i tako napreduje. Jednostavno je, kada sam sa loptom na terenu osećam se najlepše i to me ispunjava, a kada je ne igram uživam da košarku gledam i o njoj razmišljam. Posvećenost je reč bez koje mislim da nema uspeha u modernom sportu, a ja sam imao sreću da sam zbog nekih životnih okolnosti toliko bio okrenut košarci - kaže Petrušev.

Dobre igre ove sezone nisu promakle selektoru Igoru Kokoškovu, ali mladi centar Mege ipak nije debitovao za senioski nacionalni tim u novembarskim FIBA prozorima.

- Na moju veliku žalost virus korona me je sprečio u tome. Dobio sam negativan test i odradio sve neophodne lekarske preglede kada je ekipa već uveliko bila u Finskoj. Strpljivo čekam drugu šansu, jer dres sa državnim grbom i debi u reprezentaciji je moja velika želja - konstatovao je Petrušev, a objasnio je zašto je u poslednjem trenutku odustao od drafta.

- Sa mojim agentom i ljudima iz kluba sam procenio da je to najbolja odluka za mene u ovom trenutku. Dobro sam počeo sezonu i jednostavno nigde ne žurim. Imam 20 godina i uz ovakve uslove u Megi mogu da se razvijam i zato sam uveren da oko mog drafta u budućnosti neće biti problema - nakon rekorda karijere u od 32 poena u meču protiv Splita, Petruševu i saigračima ovog vikenda predstoji veliki ispit duel sa Partizanom.

- Očekujemo veoma tešku utakmicu, iz više razloga. Oni nisu u sjajnoj situaciji, neočekivano su u devet kola upisali pet poraza. Iz tog razloga siguran sam da će biti veoma motivisani, a to će sigurno podići nivo njihove već čvrste odbrane. Pod imperativom su pobede i to će biti jako dobar test za nas da vidimo gde smo u ovom trenutku i da li možemo da odgovorimo potrebnom agresivnošću na njihovu čvrstinu. Mislim da je ta čvrstina segment u kome možemo da napredujemo. Oni su veoma kvalitetna i iskusnija ekipa, ali mi ćemo se potruditi da kao i protiv Crvene zvezde pokažemo da sa svima u ligi možemo ravnopravno da se nosimo, a ako nam se ukaže prilika, da pokušamo i da trijumfujemo - zaključio je Petrušev.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.