JOKIĆ GUBI PET MILIONA DOLARA: Poznato kada počinje NBA liga i zašto Srbin gubi ogroman novac!
Lebron i Jokić, Foto: Profimedia

evo o čemu se radi

JOKIĆ GUBI PET MILIONA DOLARA: Poznato kada počinje NBA liga i zašto Srbin gubi ogroman novac!

Zaradiće 24,2 miliona dolara

Objavljeno:

Upravni odbor NBA lige, u dogovoru sa Unijom košarkaša (NBPA), doneo je odluku da će nova sezona krenuti 22. decembra.

U regularnoj sezoni će svaka ekipa odigrati 72 utakmice, a doigravanje bi trebalo da se završi sredinom juna, pre početka Olimpijskih igara u Tokiju.

Igrači su u početku pregovora sa NBA ligom oko datuma početka sezone bili bliži opciji da liga krene oko 18. januara, kada u SAD-u slave Dan Martina Lutera Kinga. Igrač Los Anđeles Lejkersa Deni Grin je otišao toliko daleko i izjavio kako bi većina veterana u ekipi, uključujući LeBrona Džejmsa, mogla da pauzira do januara ako sezona počne prerano.

Ipak, liga je uspela da nagovori igrače na početak sezone pre Božića, jer bi u protivnom bili suočeni sa finansijskim gubicima u visini između 500 miliona i milijardu dolara. Liga je prošle sezone već izgubila približno milijardu dolara, dok su klubovi zbog neodigravanja utakmicama u njihovim arenama izgubili gotovo četiri milijarde dolara.

Poznato je da liga pred svaku sezonu uzme 10 odsto od igračevih plata kao depozit. Isti novac im vrate na kraju sezone ukoliko liga ostvari dobit koju je projektovala.

Košarkaši u 99 odsto slučajeva dobiju novac nazad, ali ovoga puta je pitanje da li će to biti slučaj jer čak 40 odsto prihoda dolazi od strane navijača. Njima neće biti dozvoljen ulazak, barem ne u prvom delu sezone, te će NBA, verovatno, podići depozit na 18 odsto.

To znači da, na primer, plata Nikole Jokića neće biti 29,5 miliona dolara, već 5,3 manja – 24,2 miliona dolara. Srpski košarkaš će imati punu platu ako NBA ostvari prihod koji zacrta, ali to je malo verovatno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.