NOVI IGRAČ PARTIZANA JE MORMON: Dve godine je služio u crkvi Isusa Hrista! Ima mnogo zajedničkog sa Krešom Ćosićem!
Erik Mika i Krešimir Ćosić, Foto: Printscreen

NEVEROVATNA PRIČA

NOVI IGRAČ PARTIZANA JE MORMON: Dve godine je služio u crkvi Isusa Hrista! Ima mnogo zajedničkog sa Krešom Ćosićem!

Više nego interesantna priča krije se iza novog centra crno-belih Erika Mike

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Kao što smo vam već objavili prvi, Erik Mika je novi centar košarkaša Partizana. Posle duge potrage za igračem koji bi mogao da se uklopi u "smol-bol" košarku koju će potencirati Vlado Šćepanović, konačno je takav pronađen u filijali Sakramento Kingsa Stoktonu, za koju je ovaj momak igrao čak u tri navrata.

No, ovde nećemo pisati o njegovim košarkaškim dostignućima, već ćemo se bazirati na jednu krajnje intrigantnu stvar iz njegovog privatnog života, a koja ima i malo veze sa košarkom.

Naime, Mika je studirao na univerzitetu Brigam Jang, poznatom po tome što svaki njegov "polaznik" mora da promeni veru i postane mormon.

I tako, Mika je preuzeo ovaj vid verovanja, čiji su pripadnici napravili hram Isusu Hristu, a po uzoru na originalni hram koji je napravio sam utemeljitelj hrišćanstva.

Erik Mika i Frenk Kaminski
Erik Mika i Frenk Kaminski foto: Profimedia

Ova crkva postala je poznata širom sveta, ima preko 60.000.000 vernika i oko 65.000 volontera koji pokušavaju da propagiraju ono u šta veruju.

Interesantno, Mika je toliko zavoleo mormone, da je tokom dve sezone koje je proveo u Italiji, u Breši i Pezaru, čak učestvovao u radu nove crkve Isusa Hrista u Rimu, posle čega se preko Nemačke vratio u SAD.

U rodnoj zemlji je nastavio da praktikuje svoja verovanja, a ni u Beogradu ne bi trebalo da ima problem da to nastavi, s obzirom na to da u našem glavnom gradu takođe postoji mormonski hram, a u njemu se, bar kako se može načuti, u jednom momentu nalazio i koš.

Da, dobro ste pročitali - koš. Zašto? Priča je vrlo jednostavna.

Jedan od najboljih košarkaša u istoriji Jugoslavije, proslavljeni Zadranin Krešimir Ćosić je takođe bio mormon, a dolazio je u posetu toj crkvi u našem glavnom gradu.

Priča o tome kako je on postao mormon, jer je rođen kao katolik, ali je bio ateista, što su bili mnogi u Titovoj Jugoslaviji, veoma je interesantna i ima mnogo veze sa novim pojačanjem Partizana.

Krešimir Ćosić
Krešimir Ćosić foto: Printscreen/Twitter

Ćosić je vrlo brzo nakon dolaska u Provo u američkoj državi Juta, središtu mormonske vere u svetu, otkrio tu njemu dosad nepoznatu religiju i nije trebalo dugo da i sam postane mormon, potpuno posvećen novom životu.

Nakon povratka iz Amerike imao je dugu i uspešnu karijeru, poslao je legenda jugoslovenske i svetske košarke, još je žustrije želeo da proširi mormonsku reč i podeli sa Hrvatima ono što je naučio, ali u Titovom režimu nijedna religija nije bila poželjna, a pogotovo neka zapadnjačka novotarija.

Inače, to mu nije jedina sličnost sa Mikom.

Mika je završio već pomenuti Brigam Jang univerzitet, na kome je studirao i sam Ćosić...

- Dvoumio se između UCLA i Brigam Janga, ali kad je krenuo, jednostavno je uzeo kartu za BYU. Nije znao da je to mormonski univerzitet, samo da ima dobrog košarkaškog trenera. Nije znao da na kampusu ne sme da pije, niti da puši, morao je da obrije bradu, sve mu je to bio šok. Ali otkad je postao mormon, bio je mormon 100 odsto. Nikad nisam upoznala nekog toliko posvećenog veri - rekla je svojevremeno njegova poznanica, takođe mormonka gđa. Madsen.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.