VELIKA AKCIJA NBA LIGE ZA RAVNOPRAVNOST U DRUŠTVU: Sistemski rasizam i brutalnost policije moraju da se okončaju!
Adam Silver i Barak Obama, Foto: EPA/Larry W Smith

REALNO

VELIKA AKCIJA NBA LIGE ZA RAVNOPRAVNOST U DRUŠTVU: Sistemski rasizam i brutalnost policije moraju da se okončaju!

- Kao udruženje NBA igrača i kao liga, imamo zadatak da koristimo našu kolektivnu platformu za fokusiranje na ta pitanja i da istovremeno radimo na ostvarenju promena.

Objavljeno:

NBA komesar Adam Silver, zamenik komesara i prvi NBA operativac Mark Tejtum, vodeći NBA zvaničnik za raznolikost i inkluziju Oris Stjuart i drugi funkcioneri lige sastali su se juče sa izvršnom direktorkom asocijacije NBA igrača NBPA Mišel Roberts, predsednikom NBPA Krisom Polom, prvim potpredsednikom NBPA Andreom Igodalom i sa nekoliko igrača sa ciljem daljeg unapređenja kolektivnog odgovora lige na pitanja socijalne pravde u SAD. Ovaj sastanak je bio deo tekućih razgovora između NBA i Asocijacije igrača za usmerenu uloge košarke radi omogućavanja rešavanja upornih nejednakosti koje muče Crnu zajednicu.

NBA i NBPA su posvećeni negovanju okruženja koje podstiče iskrene razgovore između igrača i rukovodstva lige, kao i pronalaženja opipljivih i održivih načina za rešavanje rasne nejednakosti širom zemlje. Grupa koja se juče sastala principijelno se složila da će cilj ponovog pokretanja sezone u Orlandu biti preduzimanje kolektivnih akcija u borbi protiv sistemskog rasizma i promovisanje društvene pravde. Razgovorom su obuhvaćene i strategije za povećanje zastupljenosti biznisa u okviru NBA i njenih timova koje poseduju i kojima upravljaju osobe iz crnačke zajednice, osiguranje veće uključenosti preduzeća u vlasništvu te zajednice, i formiranje NBA fondacije za proširenje prilika za obrazovni i ekonomski razvoj širom afro-američke zajednice.

Iako posebni planovi nisu dovršeni, ustanovljena je duboka saglasnost po pitanju pravca i prioriteta ovih zalaganja, posebno u pogledu podrške aktivizmu i liderstvu igrača. Priznajući da dugoročna promena može proizaći samo iz informisane i stalne posvećenosti, razgovori o tim zalaganjima biće vođeni i nadalje, a dodatni detalji će biti objavljeni kasnije.

- Problemi sistemskog rasizma i brutalnosti policije u našoj zemlji moraju se okončati - rekao je Pol.

- Kao udruženje NBA igrača i kao liga, imamo zadatak da koristimo našu kolektivnu platformu za fokusiranje na ta pitanja i da istovremeno radimo na ostvarenju promena. Kao igrači, preuzeli smo lidersku ulogu kada je reč o upotrebi našeg uticaja i primeni praktičnih rešenja, ali pred nama je još mnogo posla kako u Orlandu, tako i dugoročno da bi se nastavio zamah i ostvarila stvarna, dugoročna i trajna promena u našem društvu.

- Liga i igrači su u jedinstvenom položaju koji im omogućuje direktan uticaj na borbu protiv sistemskog rasizma u našoj zemlji, i mi smo posvećeni kolektivnim akcijama za izgradnju ravnopravnijeg i pravednijeg društva - rekao je Silver.

- Zajednički cilj ponovog pokretanja sezone biće upotreba naše platforme u Orlandu za skretanje pažnje na ova važna pitanja iz domena društvene pravde. Radujemo se razgovorima sa igračima i njihovim Udruženjem o našoj zajedničkoj inicijativi i zahvaljujemo se Mišel, Krisu i igračima na njihovom liderstvu u stvaranju smislene, dugoročne promene.

Osim Silvera, Tejtuma, Stjuarta, Robertsove, Pola i Igodale, sastanku su prisustvovali NBA predsednica za društvenu odgovornost&programe igre Keti Berens, prvi potpredsednik NBA za razvoj igrača Greg Tajlor, prva potpredsednica NBA za sadržaje poslovanja Kori Dejvis Porter, izvršna direktorka fondacije NBPA Šeri Dins, Malkolm Brogdon iz Indiana Pacersa, Si Džej Mek Kolum iz Portland Treil Blejzersa, Donovan Mičel iz Juta Džeza i Trej Jang iz Atlanta Houksa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.