SAMO BOGATI IGRAJU KOŠARKU: Maljković pitao Bertomeua - kako je moguće da od Atine do Milana nema evroligaša?
Božidar Maljković, ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojic

tog je stava

SAMO BOGATI IGRAJU KOŠARKU: Maljković pitao Bertomeua - kako je moguće da od Atine do Milana nema evroligaša?

"Žao mi je što se sva krivica svaljuje na FIBU. Bili su uspavani punih 20 godina i platili su ceh toga što se dogodilo sa Evroligom"

Objavljeno:

Pre tačno 30 godina, tog 20. aprila 1990. godine, ispisana je istorija svetskog sporta. Pobeda Jugoplastike u Splitu protiv Barselone u finalu Evropskog kupa završila je na svim naslovnim stranama španskih sportskih listova. Bila je to druga od tri uzastopne titule koju je ovaj tim uzeo sa legendama poput Tonija Kukoča i Dina Rađe u svojim redovima.

Jedan od glavnih protagonista tog uspeha bio je i trener Božidar Maljković, kojem je 20. april utoliko poseban, zato što je to njegov rođendan. Nije ni njemu lako zbog pandemije virusa korona, kao ni mnogima koji jedva čekaju veliki povratak košarke.

Prisetio se Maljković u intervjuu za špansku Marku detalja sa početka devedesetih godina prošlog veka, a ujedno je analizirao stanje u svetskoj košarci.

"Žao mi je što se sva krivica svaljuje na FIBU. Bili su uspavani punih 20 godina i platili su ceh toga što se dogodilo sa Evroligom. Zaslužili su sve loše što im se dešava, ali to nije dobro za košarku. Sada, deluje da samo bogati mogu da igraju košarku. Pričao sam sa Đordijem Bertomeuom i pitao ga kako je moguće da između Milana i Atine nema klubova u Evroligi. Puno zvezda svetske košarke dolazi sa Balkana", rekao je Maljković za sezonu u kojoj je Budućnost bila u Evroligi.

Mnogi Maljkovića pamte i po tome što je trenirao Real Madrid, Unikahu i Barselonu, uz onaj drim tim koji je pokorio evropsku košarku.

"Kada smo igrali prvo finale, rekao sam momcima da ga igraju kao pripremni turnir, kako bi se svi opustili. Bilo je to nešto neverovatno. Nikada neće biti na okupu takav jedan sastav, koji je imao toliko talenta i želje za napretkom. Mislim da niko nije radio i toliko želeo titulu kao Jugoplastika", objasnio je srpski stručnjak.

Podsetio se i činjenice da Barseloni nije bilo nimalo prijatno kada je videla kakvim intenzitetom treniraju Maljkovićevi momci pred čuveno finale.

"Stručni štab Barselone mi je priznao da je počeo da drhti istog trenutka kada je video naš trening pred finale. A to nije bio ni poslednji, imali smo još jedan ujutru. Ipak, nije bilo lako pobediti Barselonu u tom periodu".

Pored svih ostalih, isticao se Toni Kukoč, koji je kasnije ostavio ogroman trag u evropskoj i svetskoj košarci.

"Bio je najbolji šesti igrač u NBA ligi u tom periodu. Nikada nisam trenirao igrača kakav je on bio. Znao sam da ću da imam problema ako na teren pustim najboljih pet. Želeo sam da ga sačuvam, stavljao sam Perasovića ispred, a onda je on dolazio i rešavao sve kada su ostali bili umorni. Imali smo ugovor sa njim, želeo je da igra za Barselonu pre nego što je otišao u Beneton. Šteta, mislim da bi Blaugrana uzela bar dve titule sa njim".

Kao i sve ljubitelje sporta, Božu Maljkovića potresla je smrt Radomira Antića, koji mu je bio veliki prijatelj.

"Bio mi je kao rođeni brat. Često smo se šetali Marbeljom. Ne mogu da verujem da je jedna tako dobra osoba preminula. Sećam se naših zajedničkih momenata".

Trenutno, Maljković se nalazi na čelu Olimpijskog komiteta Srbije. Ocenjuje da ne može da predvidi šta će biti sa Olimpijskim igrama planiranim za naredno leto u Tokiju.

"Teško je pričati, jer ovaj virus ne poznajemo dovoljno. Kao da igrate protiv nekoga koga niste skautirali. Ima mnogo konfuznih informacija. Čini se da će se vratiti i napraviti velike probleme. Ako se ovako nastavi, MOK će zaštiti zdravlje sportista. Japan je već izgubio dosta novca", zaključuje Maljković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.