SADA JE SVE JASNO: Eurobasket se otkazuje, poznato je i kada će biti odigran
Otkazuje se Eurobasket 2021., Foto: AP

nema uslova

SADA JE SVE JASNO: Eurobasket se otkazuje, poznato je i kada će biti odigran

- Danas je bila sednica Borda FIBA Evrope, što znači da nismo raspravljali o kvalifikacionim turnirima za Igre niti o olimpijskom turniru

Objavljeno:

Kao što se moglo i pretpostaviti, Evropsko prvenstvo u košarci 2021. biće otkazano.

Skoro sve sumnje oko ovog pitanja otklionio je predsednik Košarkaškog saveza Hrvatske Stojan Vranković, koji je pričao za "Index" nako četvoročasovnog video zasedanja sa prvim ljudima kontinentalne košarke.

- Danas je bila sednica Borda FIBA Evrope, što znači da nismo raspravljali o kvalifikacionim turnirima za Igre niti o olimpijskom turniru. Tu će odluku doneti centralni bord FIBA u četvrtak. Nakon četiri sata razgovora doneseni su zaključci da se ove godine otkazuju sva takmičenja mlađih selekcija i svi turniri pod ingerencijom FIBA Evrope - rekao je on.

Odigravanje Eurobasketa naredne godine je neizvodljivo.

- Naravno da je bilo govora i o idućoj godini, koja će biti olimpijska. Igre bi trebale početi 23. jula, a problem je činjenica što bi se mesec dana pre toga morali održati kvalifikacioni turniri, a onda samo mesec dana nakon Igara i Eurobasket. To je praktično nemoguće. Najpre, tako gust raspored nije normalan, mogao bi biti poguban za zdravlje igrača, kvalitet košarke, a nema šanse ni da će NBA liga pustiti svoje igrače na tri turnira u razmaku od tri meseca. Na koncu, pa NBA liga je nakon EP-a 2017. insistirala da se kontinentalni turniri ubuduće odigravaju svake četiri godine, a na svake dve kao što je bilo do tada. Na sutrašnjoj sednici saznaćemo kakva će biti budućnost Eurobasketa. Ovo još nije službeno, ali najverovatnije će biti prebačen u 2022. Takva odluka jedino ima smisla - kaže prvi čovek HKS-a za Index.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.