ZVEZDINA BURNA 2019. Tri koraka napred, pa dva nazad! Povratak u elitu, rat sa ’zvezdašima’ i nastavak dominacije!
KK Crvena zvezda u 2019. godini, Foto: Starsport©

godina za pamćenje

ZVEZDINA BURNA 2019. Tri koraka napred, pa dva nazad! Povratak u elitu, rat sa ’zvezdašima’ i nastavak dominacije!

Rekapitulacija prošle kalendarske godine

Objavljeno:

Ključne stvari su odrađene, Crvena zvezda se vratila u Evroligu, osvojila je 20. titulu udomaćem prvenstvu i dodala drugu zvezdicu na grbu, ali ako pitate prosečnog navijača kluba sa Malog Kalemegdana da li su crveno-beli mogli bolje u 2019. godini, odgovor bi bio da.

Kada se sve sabere i oduzme, aktuelni regionalni i srpski prvak je imao veoma uspešnu sezonu. Bilo je svega - tenzija, saopštenja, vanrednih konferencija, svađa, nemilih scena, smena trenera, rata sa lažnim navijačima… Sve u svemu, bilo je i više nego zanimljivo.

Ipak, rezultati su merilo svega, a oni kažu da je Zvezda u 2019. godini bogatija za dva pehara i to ona najbitnija, iako početak godine nije najavljivao tako nešto. Bolan poraz u finalu Kupa Radivoja Koraća je ostavio gorak ukus zvezdašima, koji ne uspevaju da se domognu Žućkove levice već dve godine. Još gore po crveno-bele je to što su u dramatičnom finalu poraženi od najvećeg rivala. Uzdrmao je Zvezdu neuspeh u Kupu, ali daleko od toga da se to osetilo u nastavku sezonu.

Osporavani Milan Tomić je dokazao, u svojoj prvoj sezoni kao glavni trener, da zna šta radi i da ume da se nosi sa pritiskom koji nosi vođenje kluba kao što je Crvena zvezda. Crveno-beli su ligaški deo ABA lige završili na prvom mestu sa samo jednim porazom! Podatak koji govori o kakvoj je dominaciji reč - zaista imati samo jedan poraz u kompletnom prvenstvenom delu regionalne lige je uspeh na koji ne smete da ostane nemi i koji je za svako poštovanje.

Doigravanje je donelo mnogo više uzbuđenja i da budemo realni, Zvezda uz dosta muke vratila pehar namenjen najboljem timu regiona u svoje vitrine. Prva prepreka ka trofeju ABA lige bio je Partizan, koji je pružio veliki otpor, ali je Zvezda pobedom od 2:1 u seriji pokazala da je bolji tim od crno-belih. Ono što je najupečatljivije u ovoj polufinalnoj seriji jeste ubedljiv trijumf u odlučujućoj utakmici.

Posle dva veoma neizvesna i dramatična meča usledila je utakmica pred Zvezdinom publikom u kojoj je klub sa Malog Kalemegdana pregazio večitog rivala (107:69) i tako zakazao duel sa podgoričkom Budućnosti.

Usledila je finalna serija i nezapamćene scene… Ružno je bilo gledati duel Zvezde i Budućnosti. Sve je bilo bitno izuzev onoga zbog čega publika dolazi u dvoranu, a to je košarka.

Napetost i tenzija su dostigle svoj vrhunac. Izabranici Milana Tomića su zahvaljujući osvojenom prvom mestu u regularnom toku ABA lige ostvarili prednost domaćeg terena, što se kasnije ispostavilo da je bilo od krucijalne važnosti. Nakon dva meča u Beogradu pred Delijama i ostvarenim pobedama Zvezde serija se preselila u Podgoricu, gde je nastao opšti haos. Navijači Budućnosti su pevali pogrdne pesme, pljuvali igrače i stručnu štab, uleteli na teren i od finala napravili ruglo.

Podgoričani su trijumfovali u oba meča u dvorani „Morača“, tako da je odlučivala majstorica u Beogradu. Umeli su da vrate navijači Zvezde i istom merom su uzvratili Budućnosti u dvorani „Aleksandar Nikolić“ Utakmica je na jedvite jade počela, a kada je sudija podbacio loptu za start pete utakmice krenula je rapsodija košarkaša Crvene zvezde, koji su poput onog meča protiv Partizana pregazili protivnika i na dominantan način stigli do slavlja i osvajanja pehara.

Ako je finalnu seriju ABA lige obeležila pesma „Izađi mala“ od Ferida Avdića, onda je ključne mečeve sa Partizanom u finalu domaćeg prvenstva najbolje opisati sa čuvenom numerom „Tri poljupca za sreću“.

Velika borba i drama obeležila je večite derbije, a Zvezda je slavila sa 3:1. Počelo je u znaku crveno-belih, koji su vrlo lako mogli da povedu sa 2:0 u seriji, ali se dogodio Rade Zagorac i trojka u poslednjim sekundama meča.

Treći duel obeležila je hladnokrvnost Dejana Davidovca, da bi se u četvrtom meču dogodilo nešto što će se dugo prepričavati. Košarkaši Crvene zvezde su ’gostovali’ Partizanu u dupke punoj bivšoj Hali Pionir i posle nezapamćene drame došli su do pobede, koju im je obezbedio Bili Beron u poslednjoj sekundi meča, kada je napravio tri koraka i položio loptu u koš za muk Grobara!

Upravo su nakon toga Delije prepevale stihove legendarne pesme i dodali u nju „tri koraka hoću ja, neću jedan, neću dva“. Goreo je Mali Kalemegdan, a treba istaći da je finiš sezone Zvezda igrala bez pomoći prvog plejmejkera Džo Reglenda i da je sav teret organizacije igre pao na Filipa Čovića, koji je bio jedan od ključnih igrača u velikim pobedama crveno-beli. Zaboravljaju mnogi navijači doprinos Čovića u finišu prošle sezone, pa sada bacaju drvlje i kamenje na sina prvog čoveka kluba.

Nova sezona je donela mnogo neočekivanih događaja u Zvezdi, pošto je sam početak obeležio šokantan poraz od Primorske u ABA Superkupu. Novajlija u regionalnom takmičenju je uzeo skalp ekipi koja se pojačala kao nikada do sada i mnogim navijačima Crvene zvezde je delovalo da njihov tim dugo nije imao toliko kvalitetan igrački katar. Međutim, došlo je do apokalipse i crveno-beli su loše krenuli i u domaćem prvenstvu, što je prouzrokovalo odlaskom Milana Tomića sa klupe srpskog šampiona.

Privremeno rešenje je bio njegov pomoćnik Andrija Gavrilović, koji jeste uspeo da dođedo nekih pobeda u Evroligi, ali je svima bilo jasno da on neće voditi Zvezdu u nastavku sezone.

Gavrilović je ostao u klubu, a za glavnog trenera je postavljen Dragan Šakota. Iskusni strateg se vratio na Mali Kalemegdan i Zvezda je konačno počela da beleži dobre rezultate, a pogotovo u Evroligi, gde se na kraju kalendarske godine nalazi na 11. mestu sa sedam trijumfa i devet poraza, dok je jednu pobedu od mesta koje vodi u plej-of. Kada je reč o ABA ligi crveno-beli se nalaze u problemu, pošto su posle 12. kola na sedmommestu sa skorom od 7 pobeda i pet poraza.

Kraj 2019. godine je bio baš turbulentan. Krenulo je za prozivkama i ružnim transparentom upućenim Filipu Čoviću na meču sa Olimpijakosom posle kojeg je kapiten Zvezde Branko Lazić izašao pred novinare i istakao da njegov tim neće više igrati u ovakvoj atmosferi i na taj način maksimalno stao uz svog saigrača. Pored toga došlo je i do promena u igračkom kadru. Zvezdu su napustili Mohamed Faje i Derik Braun, dok su na Mali Kalemegdan stigli Marko Jagodić Kuridža, Vladimir Štimac i Kevin Panter.

Pretposlednji dan decembra bio je vrhunac ’turbulencija’ u više nego turbulentnoj 2019. godini. Zvezda nije otputovala na meč sa Budućnosti u 13. kolu ABA lige zbog napete situacije u Crnoj Gori, gde se ’zakuvalo’ zbog spornog Zakona o veroispovesti, pa je bezbednosna procena bila takva da je najbolje da crveno-beli ne odu na meč sa Podgoričanima.

Dugo ćemo pamtiti 2019. godinu, a jedno što bi redakcija Espresa poželela srpskoj košarci i KK Crvenoj zvezdi jeste da se više bavimo upravo samom igrom ispod obruča, a ne nesportskim stvarima.

BONUS VIDEO:

(Blažo Komnenić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.