FIBA PRIZNALA GREŠKE O KOJIMA JE ĐORĐEVIĆ SVE VREME PRIČAO: Uvedene promene za sledeće Svetsko prvenstvo!
Saša Đorđević se žalio na naporna putovanja i nemogućnost treniranja, Foto: Dado Đilas

Donete su neke odluke

FIBA PRIZNALA GREŠKE O KOJIMA JE ĐORĐEVIĆ SVE VREME PRIČAO: Uvedene promene za sledeće Svetsko prvenstvo!

O nekim drugim promenama će se tek raspravljati

Objavljeno:

Svetsko prvenstvo koje je prošle nedelje završeno u Kini izazvalo je brojna negodovanja, pre svega zbog toga što je bilo verovatno najnapornije u istoriji ovog takmičenja.

Turnir na kome su učestvovale 32 reprezentacije teško je pao ponajviše igračima i timovima, ali i izveštačima i navijačima, s obzirom da su ekipe često menjale gradove i prelazile duge kilometraže kako bi stigle sa jedne utakmice na drugu.

Zbog toga nije bilo dovoljno vremena ni za odmor, kao ni za treniranje, što se na kraju krajeva odrazilo i na rezultate koje su pojedine reprezentacije ostvarile, poput Srbije, o čemu je i naš selektor Saša Đorđević govorio.

FIBA je odlučila da promeni nešto u sistemu takmičenja
FIBA je odlučila da promeni nešto u sistemu takmičenjafoto: FIBA

Mundobasket u Kini je održan čak u 8 gradova, a pojedine reprezentacije kako su napredovale tako su sve više morale da putuju, pa su neke reprezentacije igrale čak u 4 grada, a treba podsetiti da je najmanja razdaljina između dva grada koju su timovi prelazili bila 1.000 kilometara.

FIBA je kao organizator shvatila grešku koja je napravljena i imala sluha za brojne vapaje iz nacionalnih timova, pa je već sada donela neke odluke koje se tiču narednog Svetskog prvenstva koje će se održati čak u tri zemlje (Filipini, Japan i Indonezija).

Iz krovne svetske organizacije su odlučili da preduprede i da smanje broj putovanja i kilometražu koju će timovi morati da prelaze, kako bi se smanjili napori kojima se izlažu između utakmica.

Četiri grupe (16 timova) će biti smeštene na Filipinima u Manili i neće morati da putuju nigde do kraja turnira. Dve grupe će biti u Japanu na Okinavi (ostrvo koje je blizu Filipina), a ostale dve grupe u Džakarti u Indoneziji. Sledeći šemu iz Kine, ti timovi iz Japana i Indonezije će se seliti samo jednom i to u Manlu na završnu runud takmičenja od četvrtfinala.

Dainius Adomaitis je posebno besneo zbog lošeg suđenja
Dainius Adomaitis je posebno besneo zbog lošeg suđenjafoto: EPA/Fazry Ismail

Takođe, još jedan od problema u Kini jeste bilo suđenje, na koje su se žalili mnogi timovi. Razlog za to što je bilo loše i što su sudije na svakom meču pregledale po nekoliko puta snimke i na kraju opet donosile pogrešne odluke, jeste što zbog sukoba između FIBA i Evrolige na Mundobasketu nije bilo najboljih evropskih sudija, već su sudile sudije "druge lige" i iz "nekošarkaških" zemalja.

Zbog toga se očekuje skori sastanak dva prva čoveka organizacija, Đordija Bertomeua iz Evrolige i Andreasa Zagkilsa generalnog sekretara FIBA, kako bi se konačno ova svađa koja traje već godinama završila, jer jednostavno to nikome ne odgovara.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.