NOVI JOKIĆ I NAJVEĆI TALENAT EX-YU KOŠARKE: Ko su Smailagić i Šamanić, pikovi sa drafta o kojima će se tek pričati?
Jokić, Šamanić i Smailagić, Foto: EPA/JASON SZENES, AP

ESPRESO ANALIZA

NOVI JOKIĆ I NAJVEĆI TALENAT EX-YU KOŠARKE: Ko su Smailagić i Šamanić, pikovi sa drafta o kojima će se tek pričati?

Pred balkanskim ljubiteljima košarke je fantastična godina - imaćemo priliku da pratimo nove zveri sa ovih prostora u najjačoj ligi sveta

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Interesantno je bilo u noći između četvrtka i petka u najjačoj svetskoj ligi, pošto je na programu bio dugo očekivani NBA draft.

Prvi pik je, kao što je i očekivano, bio "najnahajpovaniji" košarkaš još od Lebrona Džejmsa - Zion Vilijamson, ali ljudima sa ovih prostora su u oko upala četiri pika - dva iz prve, dva iz druge runde.

Gruzin iz Mega Bemaksa Goga Bitadze i Olimpijin Hrvat Luka Šamanić izabrani su kao 18. i 19. po redu, dok su dva Srbina Alen Smailagić i Vanja Marinković "izvučeni" u drugom krugu.

O Goginim i Vanjinim karakteristikama već u suštini znate sve, ali sigurni smo da vas, koji niste upoznati sa likom i delom Šamanića i Smailagića, interesuje prvenstveno o kakvim se igračima radi.

Vanja Marinković, novi košarkaš Sakramento Kingsa
Vanja Marinković, novi košarkaš Sakramento Kingsa foto: Beta/Branislav Božić

Za početak, valja pomenuti gde su napravili prve ili bar one najbitnije košarkaške korake. Šamanić je daleko afirmisaniji od kolege iz Srbije, on je igrao za Barselonu u mlađim kategorijama, da bi prethodnih sezona branio boje ljubljanske Olimpije gde je od 2017. stekao neprocenjivo seniorsko iskustvo, radivši pod trenerima poput Saše Nikitovića.

Sada je postao igrač San Antonio Sparsa, a američki mediji najavili su ga kao sjajnog košarkaša, koji uz rad sa Gregom Popovičem može da postane samo još mnogo bolji, dakle, proriču mu dobru sudbinu u najjačoj ligi sveta.

Greg Popovič
Greg Popovič foto: AP/David Zalubowski

Kada su u pitanju njegove karakteristike, pored onoga što smo sami mogli da vidimo, malo smo se raspitali među strukom i došli do sledećih zaključaka.

Opšte je mišljenje da je jedan od najtalentovanijih, ako ne i najtalentovaniji košarkaš sa ex-Yu prostora, bar kada je njegovo godište u pitanju. Fizički je premoćan za momčića rođenog 2000, atletski veoma sposoban, a igra na poziciji pokretne četvorke, dakle, momka koji protivniku može da napravi probleme i širenjem i skupljanjem u napadu.

Voli da barata sa loptom, a za nekoga visokog čak 2.10 to radi više nego fascinantno. Ima odličan prodor, dobar je "spot-ap" šuter, a kretnja bez lopte mu nije daleko od idealne.

Dakle, predviđa mu se više nego ozbiljna uloga u NBA.

Kada je u pitanju Alen Smailagić, njegov doček u SAD neodoljivo podseća na onaj kakav je imao Jokić.

Novinari ne pišu gotovo ništa, ušao je na mala vrata, poput Jokare kao pik druge runde, ali prema rečima naših stručnjaka koji su tražili da ostanu neimenovani, kako ne bi svoj imidž gradili na grbači ove supertalentovane dece, karijera bi mogla da mu teče bukvalno kao Jokićeva.

Period aklimatizacije - pa bum. Ako se to desi, nemojte se začuditi, setite se ovog teksta.

Igra na istoj poziciji kao Šamanić, ali ima potpuno drugačije karakteristike. Na Jokića podseća po velikom košarkaškom "IQ" koji poseduje.

Alen Smailagić
Alen Smailagić foto: AP

Čvrst je, nije ga lako pomeriti, visok je 2.08, dakle samo za dva cm manje od Šamanića. Karijeru je počeo u KK Beku iz Srbije, odakle je kao najmlađi igrač u istoriji otišao u G ligu, gde je nastupao za Santa Kruz Voriorse (stoga ne čudi što je potpisao baš za Golden Stejt).

Sa gotovo 100 kilograma veoma je snažan, atletski građen, a ispod koša se snalazi poput pravog centra. Gotovo je nemoguće pomeriti ga!

Interesantno je da ume da šutne i spolja, samim tim da doda opciju viška svojoj ekipi u navali, ali za razliku od Jokića, voli i da zakuca, a to ume da uradi poprilično dobro i "sa autoritetom", što bi rekli Ameri.

Prema rečima stručnjaka, njegov stil podseća na "old-skul" košarkaše, uz to da poseduje i onu basketašku drskost (opet se vraćamo na Jokića), ali ume da izvede i pokoji trik sa loptom.

Ako se sa njim pravilno bude radilo, zaista možemo da dobijemo novu zver na koju bi i Sale Đorđević mogao da računa za reprezentativne izazove tokom narednih deceniju i po, dve...

Srećno momci, svoj četvorici vam želimo da napravite veliki uspeh, pa makar on došao i na mala vrata. Tako je, uostalom, slađe!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.