TREBA LI NEKO DA UMRE DA BISTE UPALILI KLIMU? Ko je kriv što Partizan i Zvezda igraju u paklu, iako postoji rešenje
Pričali smo sa Leonom Deleonom, direktorom KLS, i Dragoljubom Bakićem, arhitektom koji je sa suprugom projektovao halu, Foto: Espreso

ESPRESO ISTRAŽUJE

TREBA LI NEKO DA UMRE DA BISTE UPALILI KLIMU? Ko je kriv što Partizan i Zvezda igraju u paklu, iako postoji rešenje

"Pionir je potpuno pokriven klimom. Da li mislite da smo mi smeli da dovedemo Maršala Tita na partijske sastanke bez erkondišna?"

Objavljeno: 22:37h
Aleksa Radosavljević

Hala Pionir je hram srpske košarke i nikad ništa to neće moći da promeni...

Međutim, tokom finalne serije Superlige Srbije između Crvene zvezde i Partizana u organizaciji KLS svako ko se našao u ovom legendarnom zdanju izgrađenom sredinom sedamdesetih godina, osećao se poprilično neprijatno, čak i pored veoma zanimljivih utakmica koje su rešene u poslednjim sekundama.

Zašto, pitate se vi koji niste imali tu "sreću" da se nađete u sali koja sad nosi ime Aleksandar Nikolić?

Zato što je unutra, tokom mečeva, kada su se tribine poprilično napunile, bilo daleko toplije nego napolju, na suncu, na betonu, gde je bilo oko 35 stepeni. To ne samo da je neprijatno, već je i poprilično opasno, posebno za same igrače, ali i starije posetioce, kojih uvek ima u velikom broju. Neko bi mogao da kolabira, a onda bi nam ostalo samo da upiremo prstom i da krivimo pojedince ili sistem za nemar i za, u najgorem slučaju, gubljenje ljudskog života.

Hala Pionir i jedan od njenih tvoraca Dragoljub Bakić
Hala Pionir i jedan od njenih tvoraca Dragoljub Bakić foto: Espreso.co.rs, Stefan Jokić

Zato, kontaktirali smo arhitektu Dragoljuba Bakića, koji je sa suprugom Ljiljanom sedamdesetih godina projektovao ovu halu, da ga pitamo šta se događa sa klimom, da li ona uopšte postoji, da li je predviđena da radi na ovolikim temperaturama?

- Pionir je potpuno pokriven klimom. Da li mislite da smo mi smeli da dovedemo Maršala Tita na partijske sastanke bez erkondišna. Pa, morali smo da ugrađujemo poseban lift za njega, a ovo sad je smešno - razjasnio je Bakić za naš portal.

Šta je zapravo erkondišn u Pioniru?

Žute grede na plafonu su zapravo cevi za erkondišn i ventilaciju
Žute grede na plafonu su zapravo cevi za erkondišn i ventilaciju foto: Espreso

- Kada vidite one žute nosače, oni su kanali kojima teče vazduh. Dakle, iskorišćeni su u dve svrhe - da budu kanali za ventilaciju i da drže halu kao noseći stubovi. "Čileri" postoje, postoji ceo sistem, ali izgleda da se ne koristi iz nekog razloga. E, sad, da li je u pitanju štednja električne energije, jer je ogromna količina potrebna da bi to funkcionisalo, ili je u pitanju nešto drugo, u šta ja ne mogu da ulazim.

Leon Deleon
Leon Deleon foto: Starsport©

Dalje smo za odgovorima posegli direktno u vrh Košarkaške lige Srbije - pozvali smo direktora Leona Deleona...

- Nisam ja birao halu umesto njih, klubovi su na početku sezone odabrali gde će da igraju. Ja bih im odobrio da su po vrućinama predložili da promene mesto održavanja finalne serije, ali oni to nisu uradili, iako sam čuo šta su i Milan Tomić i Andrea Trinkijeri pričali na pres konferencijama. Nekih prethodnih godina je isto bilo veoma vruće, ali nikad baš ovoliko. Otprilike, bilo je za dva, tri stepena prijatnije - rekao je Deleon za Espreso.co.rs.

Da li ste pitali ljude iz hale zašto klima nije upaljena?

- Jesam, rekli su mi da je upaljena, samo da je slaba. Uveravaju da bi bilo još toplije za stepen, dva da je uopšte nema. Ko zna šta se s njom dešava - jasan je direktor KLS.

Ilustracija Hale Pionir koja gori od temperature
Ilustracija Hale Pionir koja gori od temperature foto: Stefan Jokić

Bakić nam je objasnio kako zapravo treba da funkcioniše taj "erkondišn", tačnije, kako je zamišljen, i kako je radio u vreme dok je on posećivao halu.

- Čitava nauka je bila da ne duva, a da vazduh stigne do terena. Sve to postoji, i funkcionisalo je. To se ne održava, to je cirkus, da oni hoće da ruše i ubacuju nove stolice... Pogledaj iz tvoje oblasti, ovi fotografi, ne možeš da uzmeš nijednu fotografiju ako ne staviš ime, a nas niko ne pita za autorska prava za celu zgradu. Ej, pazi, fotografiju, a ne najakustičniju dvorane u Evropi.

Da Deleon ima administrativnu moć da "natera" klubove da se zbog vrućine presele u Arenu, on bi to i uradio, ali...

- Ja ne mogu da nateram klubove da promene halu, pošto imamo propise o minimalnoj temperaturi, ali ne i o maksimalnoj.

Baš zbog ovakve situacije, on je već počeo da razmatra promenu tih propisa.

- Da, već razmišljam o tome.

Dakle, hala može da se promeni i usred finalne serije, ako klubovi to zatraže...

- Apsolutno. Ako bi klubovi to predložili, ja bih im odmah odobrio - jasan je Leon Deleon u izjavi za naš portal.

Ovim putem želimo da apelujemo na Zvezdu i Partizan, ali i KLS, da je zdravlje košarkaša i posetilaca uvek na prvom mestu.

Inače, nisu problemi sa klimatizacijom i vrelinom jedino što muči gledaoce u Pioniru. Pogledajte samo ove fotke na kojima se jasno vide rupe u plafonu, iz kojih curi voda iz cevi, a sve je sanirano tako što su postavljeni lavori.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

I to usred prostorije gde novinari posle svakog meča razgovaraju sa trenerima i igračima.

Šta vi mislite, da li klubovi treba da, prvenstveno zarad zdravlja svojih košarkaša presele ostale finalne mečeve u daleko moderniju, rashlađeniju i humaniju Beogradsku arenu? Pišite nam u komentarima vaše viđenje ove poprilično problematične situacije...

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.