DAN ZBOG KOG PLAČE KOŠARKAŠKI SVET: Jurili su 160 km/h, ovo su svi detalji pogibije legendarnog Dražena Petrovića!
Automobil u kom je bio nesrećni Dražen, Foto: Beta

KATASTROFA KOJA SE NE ZABORAVLJA

DAN ZBOG KOG PLAČE KOŠARKAŠKI SVET: Jurili su 160 km/h, ovo su svi detalji pogibije legendarnog Dražena Petrovića!

Petrović je igrao za Šibenku, Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi. Sa Cibonom je osvojio dve evropske titule

Objavljeno:

Na današnji dan, 1993. poginuo je legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš Dražen Petrović u saobraćajnoj nesreći kod Ingolštata.

Dražen Petrović je imao nadimak sportski Mocart, a poginuo je u 29. godini. Brojni stručnjaci smatraju da je Petrović jedan od najboljih igrača u istoriji evropske košarke.

On je poslednju utakmicu odigrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP 1993. godine. Hrvatska reprezentacija se iz Poljske se vratila avionom, ali je Dražen Petrović na put krenuo automobilom sa devojkom, nemačkom manekenkom Klarom Šalantzi, koja je bila za volanom.

Klara je vozila crveni golf, a usled slabe vidljivosti, mlada devojka nije videla šleper koji se preprečio na putu, te se zakucala u njega.

- Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlad vozač, sa malo iskustva, i u takvoj situaciji nije baš mogla najbolje da se snađe. Zakucala se u šleper koji se preprečio na putu brzinom većom od 160 kilometara na sat. Nije čak uspela ni da reaguje, nije kočila. I da je pokušala da zaustavi svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom da se šleper ispred njih pojavio iznenada. A onda je usledio strašan udarac od kojeg je Dražen, koji je u automobilu sedeo na suvozačevu mestu, poginuo - prepričavao je za hrvatske medije policajac Binder koji je prvi došao na mesto nesreće.

Dražen Petrović je poginuo, a Klara je prošla sa povredama. U automobilu je bila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je sedela na zadnjem sedištu, koja je zadobila teške povrede, ali se oporavila.

Petrović je igrao za Šibenku, Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi. Sa Cibonom je osvojio dve evropske titule.

Sa reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je zlato na SP 1990. i bronzu na SP 1986. Sa Jugoslavijom je osvojio zlato i bronzu na EP, kao i srebro i bronzu na OI. Sa Hrvatskom je osvojio srebro na OI 1992. u Barseloni.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.