ZABRANILI IM DA PRIČAJU NA SRPSKOM, PA SU PREŠLI NA HRVATSKI: Oni su KK Jugoslavija, noćna mora svih sudija u ligi!
Zastava Jugoslavije sa popularnom petokrakom, Foto: Printscreen/Youtube

NEVEROVATNA PRIČA

ZABRANILI IM DA PRIČAJU NA SRPSKOM, PA SU PREŠLI NA HRVATSKI: Oni su KK Jugoslavija, noćna mora svih sudija u ligi!

Sigurni smo da niste znali da u Dubaiju postoji košarkaški klub koji su osnovali momci sa ovih prostora i nazvali ga imenom nekadašnje domovine

Objavljeno:

U 20. veku, jugoslovenska košarka bila je neprikosnovena. Medalje na svetskim i olimpijskim smotrama bile su stvar rutine, nešto slično kao američka reprezentacija danas. Krešimir Ćosić, Radivoj Korać, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Dražen Petrović, Arijan Komazec, nedelju dana bi nam trebalo da nabrojimo sve legende koje su nastupale za jugoslovensku reprezentaciju, igrače koji su ovu regiju stavili na košarkašku mapu sveta.

Poslednji košarkaški turnir velika Jugoslavija je odigrala 1991. godine, no igrači pod njenom zastavom i dan danas nastupaju. Oko 5000 kilometara daleko od Srbije, u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, okupila se grupa košarkaških zaljubljenika s ovih prostora, osnovala klub i nazvala ga - KK Jugoslavija! Nabavili su i prepoznatljive dresove s natpisom "Jugoslavija" s petokrakom i grbom zemlje iz koje igrač koji ga nosi dolazi.

Zanimljivo, ekipu je osnovao Šveđanin Patrik Sedrel. Majka mu je iz Crne Gore i tamo je često provodio dane u djetinjstvu. Vidjevši dosta košarkaša s ovih prostora, odlučio ih je opet sve ujediniti i osnovati novu Jugoslaviju.

- Liga se zove Ball Above All, a radi se o amaterskoj organizaciji za ljubitelje košarke u Emiratima. Sastoji se od 2 divizije (razlika u kvalitetu i stepenu takmičenja) te mešovite lige i korporativne lige. Od ove godine postoji i juniorska liga. Organizacija je nastala kao odgovor na nedostatak takmičenja za sve koji žive u Emiratima, a bave se košarkom. Divizija 1 je zaista kompetitivna i poneke utakmice su na nivou pojedinih balkanskih nižih liga. Međutim, većinom se ipak radi o manje kompetitivnom takmičenju - priča član ekipe Zagrepčanin Vladimir Karmelić koji u Dubaiju živi već tri godine za 24sata.hr.

On je karijeru započeo u KK Maksimiru kada je imao devet godina, a tamo je proveo i većinu karijere. Od amaterske košarke se naravno ne može živeti, a Vladimir u Emiratima radi kao marketinški stručnjak.

- U Dubai sam se odselio pre tri godine, ponuđena mi je funkcija u marketinškoj agenciji, u kojoj i sada radim. Standard može biti jako visok, ali to zaista zavisi o vrsti posla i nivou plate koju osoba ima. Od košarke nemamo nikakvu zaradu, to radimo iz ljubavi, a svi momci uz to i rade, jer to je jedini način da budeš u Dubaiju, nema vize bez posla.

- KK Jugoslavija nastupa u ligi nepune dve godine, odnosno tri sezone. Krenuli smo sa 7-8 momaka iz Srbije, Makedoncem, Bosancem i jednim Hrvatom. Kako smo igrali, tako su nam se razne nacionalnosti priključivale jer im se sviđalo kako igramo. Tako danas ekipu čine momci iz Srbije, Hrvati, Šveđani, Senegalci i Marokanci. Nemamo još nikakvu himnu, ali ponosni smo što se družimo, pričamo isti jezik i znamo da igramo dobru košarku - kaže nam sa smiješkom.

Vladimir priznaje kako su im veliki problem fizikalije, kao i svima nama, no utakmice pobeđuju na "mozak". Igraju ubedljivo najlepšu košarku u ligi, a nahvalili su ih i Amerikanci.

- Malo smo slabiji u fizikalijama jer ipak smo svi već malo stariji momci koji sede za stolom 8-10 sati dnevno pa nas to često zna koštati boljih rezultata. Poslednjih nekoliko takmičenja smo došli do polufinala i tamo tesno izgubili.

Uz košarkaško znanje, zadržali su i balkanski temperament zbog kojeg "nastradaju" skoro svaku utakmicu, a naravno, razlog su tehničke koje jedu za doručak.

- Kao kolektiv, prilično smo vatreni tako da skoro na svakoj utakmici dobijemo nekoliko tehničkih grešaka zbog prigovora sucima. Jednom su nam zabranili da pričamo na "srpskom", pa smo se mi onda prebacili na "hrvatski", svejedno smo dobili tehničku hahah - kaže raspoloženi Karmelić.

U Srbiji, Hrvatskoj, BiH posle rekreacije ili nekih amaterskih utakmica, koji god sport da je u pitanju, sastavni deo je gajba piva. Ovaj momak kaže kako to ipak nije praksa u Emiratima.

- Ne baš, ali odemo na piće/kafu svi zajedno svakih mesec dana. Družimo se i privatno van košarkaških terena tako da se sad već zaista dobro poznajemo. Krajem sezone imamo i "žurku" da proslavimo rezultat, bez obzira koji je haha - priča Vladimir.

Upitan i Vladimira ko je po njemu najbolji košarkaš u istoriji Jugoslavije, a u moru fantastičnih igrača i ljudi, za njega jednostavno nema dvoumljenja.

- Pa za mene je to Toni Kukoč. Upoznao sam ga, odradio i poneki trening s njim i zaista je vrhunski igrač, a svedoče rezultati koje je ostvario - zaključio je.

Lepo je vidjeti ovakvo jedinstvo ljudi s ovih prostora i na drugom kraju sveta...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.