NIJE NI ČUDO ŠTO JE VUČEVIĆ ZVERINA: Njegov otac je 80-ih kucao kao lud, a najbolje ga se sećaju igrači Partizana!
Nikola Vučević, Foto: Printscreen

ZBOG NJEGA NIKOLA NOSI "devetku"

NIJE NI ČUDO ŠTO JE VUČEVIĆ ZVERINA: Njegov otac je 80-ih kucao kao lud, a najbolje ga se sećaju igrači Partizana!

Njegova karijera trajala je 27 godina, a umalo da je završi posle 17...

Objavljeno:

Malo ko zna, ali otac poznatog crnogorskog NBA asa Nikole Vučevića, koji trenutno nastupa za Orlando Medžik, je Borislav Vučević, bivši jugoslovenski košarkaš, koji je nastupao na poziciji krila.

Visok 201 cm, sa rasponom ruku od 212 cm, neverovatnih fizičkih predispozicija i talenta, ostao je skroman čovek, kog je košarka odvela u svet, a srce vratilo u Zupce.

Nikola Vučević
Nikola Vučević foto: AP

Sa "Bosnom" Bogdana Tanjevića je bio prvak Evrope i dva puta prvak neverovatno jake SFRJ košarkaške lige. Imao je 66 nastupa za reprezentaciju, ali mu je falilo sreće da se okiti medaljom. Neverovatno je da je počeo da trenira sa 17 godina, a karijeru završio 27 godina kasnije, u 44-oj!

- U dogovoru sa porodicom, pošao sam u Belgiju da završim karijeru, a ostao 10 godina! Sa 34 godine počnem u belgijskoj ligi, i završim karijeru sa 44! To su mi najbolje sezone u karijeri. Tamo se mnogo ulaže u košarku, sale su uvek pune. Igrao sam dve godine u Iperu, dve u Briselu, pet u Alstu i jednu za "Lijež". Ostao sam još godinu i kao pomoćni trener svom bratu Savu u ekipi "Šarloa". Te godine smo uzeli titulu samo sa jednim porazom. I onda sam rekao: dosta, vraćem se u Bar - svojevremeno je pričao

Igrao je za Mladost iz Bara, Bosnu (čak devet uspešnih sezona, uzeo je i Evroligu sa njom), te za Lozanu, Ipr, Brisel, Okapi Alstar i Lijež.

Međutim, retko ko se njega seća kao košarkaši Partizana iz sezone 1981/82, sa utakmice koju je njegova Bosna (koja se kasnije nije domogla plej-ofa) rešila u svoju korist sa 100:91, iako je gotovo ceo meč jurila prednost beogradskih crno-belih.

Vučević im je tada lupao banane, zakucavao preko njih, pravio mnoge minijature, a mi smo došli u posed video snimka sa tog meča.

Cela porodica Vučević je prožeta vezama sa sportom. Borova supruga Ljiljana (Kubura) je igrala košarku za sarajevski "Željezničar", bila i u reprezentaciji. Kćerka se bavila odbojkom. Brat Savo je priznati košarkaški trener, dok je njegova supruga Ljiljana Mugoša olimpijski šampion u rukometu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.