DONČIĆ IPAK NIJE IZABRAN KAO PRVI PIK NA DRAFTU, A NIJE GA PODIGAO NI DIVAC S DRUGOG MESTA: Na kraju je carski dočekan od strane velike NBA legende! (VIDEO)
Foto: AP

NBA DRAFT 2018.

DONČIĆ IPAK NIJE IZABRAN KAO PRVI PIK NA DRAFTU, A NIJE GA PODIGAO NI DIVAC S DRUGOG MESTA: Na kraju je carski dočekan od strane velike NBA legende! (VIDEO)

Nije sve išlo kako je Slovenac zamišljao, dok je na prvom mestu očekivano odabran DeAndre Ejton. U prvoj rundi izabran još jedan igrač s ovih prostora

Objavljeno: 10:20h
Saša M. Stajić

Najveći talenat evropske košarke, mnogi kažu od Dražena Petrovića naovamo, ipak nije izabran kao prvi pik na sinoć održanom NBA draftu.

Luka Dončić, od oca Saše Dončića (Srbina) i majke Mirjam (Slovenke), sad već bivši as Real Madrida i kolekcionar svih vrednih trofeja u Evropi (samo u poslednjih godinu dana osvojio je Evropsko prvenstvo sa Slovenijom, kao i Evroligu i špansko prvenstvo, a zatim i skoro sve MVP nagrade u dresu Madriđana), izabran je s treće pozicije od strane Atlante, ali je odmah trejdovan u Dalas, koji je birao peti.

Luka Dončić i NBA komesar Adam Silver
Luka Dončić i NBA komesar Adam Silver foto: EPA/jason szenes

Dončić je poslat u Meverikse za Tre Janga, jednog od najzanimljivijih igrača na ovogodišnjem draftu, kome, ako se poklope kockice, predviđaju karijeru Stefa Karija, jer u svemu podseća na njega: imaju sličnu visinu, sličan izbačaj, slične sulude trojke s devet metara i sličnu, moćnu statistiku na univerzitetu.

Što se Dončića tiče, mnogi su se kleli da će ga s druge poziciji "podići" Vlade Divac i Sakramento, utoliko pre što je pre nekoliko dana na Tviteru osvanula fotka Dončića i vlasnika Kingsa Viveka Ranadiva.

Dokoni su čak primetili da Dončić na društvenim mrežama u poslednje vreme koristi omiljeni pozdrav prstima Ranadiva.

Sve te tričarije na stranu, Divčev odlazak na finale španskog prvenstva između Reala i Baskonije, gde je uživo odmeravao Dončića takođe, Kingsi su se izgleda još pre par nedelja odlučili za centra Djuka Marvina Beglija Trećeg.

On je, naime, u prestonici Kalifornije održao monstruozan trening, a i jedini je od atraktivnijih igrača s ovog drafta želeo među Kingse (šuška se da svoj zdravstveni karton Sakramentu, između ostalih, nije želeo da dostavi čak ni Dončić).

Neki poznavaoci američke košarke tvrde da Begli, uprkos odličnoj koledž statistici, nije u stanju da odbrani ionako bušan reket Sakramenta, ali bilo kako bilo, mlad i talentovan tim Kingsa dobio je još jednog momka koga će morati da sačeka u godinama koje dolaze, što će reći da je i plej of jednako daleko kao u sezoni za nama.

Dončiću i Bogdanu Bogdanoviću nije se ispunila međusobna želja da zaigraju zajedno, ali je zato Slovenac dobio kraljevski doček u novom timu. Ikona Dalasa Dirk Novicki odmah je poslao upečetljivu poruku na Tviteru:

Na istoj društvenoj mreži oglasio se i prvi plej Meveriksa Denis Smit:

A i sam Dončić uzvratio je kompimente Novickom:

Dok Mark Kjuban, ekscentrični vlasnik Dalasa, zadovoljno trlja ruke, šta tek reći za Finiks Sanse, koji u novu sezonu ulaze s prvim neameričkim trenerom, našim Igorom Kokoškovim. Jedno kratko vreme smatralo se da će opet proraditi slovenačka veza, ali Sansi su odlučili da s prve pozicije na NBA draftu 2018. podignu igrača koga prate od srednjoškolskih dana.

DeAndre Ejton ima impresivnu statistiku, igrao je ove sezone u paru s bivšim Zvezdinom centrom Dušanom Ristićem (ipak nije izabran na draftu) i ubacivao 20 poena uz 11 skokova. Nije svoju Arizonu daleko doveo na NCAA turniru, ali izgleda da je bio suđen Finiksu, jer osim s njima, nije hteo da trenira ni s jednim timom pre drafta.

Ejton je, dakle, prvi, Begli drugi, Dončić treći pik, dok je s četvrte pozicije izabran, po mnogima najkompletniji igrač na ovogodišnjem draftu, Džaren Džekson Džunior. Njega je pokupio Memfis, a očekuje se da već od sledeće sezone zagospodari rupom u reketu Grizlisa, uz Marka Gasola.

Peti je, kao što rekosmo, klon Stefa Karija, Tre Jang, dok je na šestom mestu završio Mohamed Bamba, centar s najdužim rasponom ruku otkako je NBA drafta. Njega je uzeo Orlando Medžik.

Još jedan iz tima Majka Kšiševskog (ili kako god da se preziva najveći američki NCAA trener današnjice), otišao je u prvih 10. Sa sedme pozicije birao je Čikago Buls i odabrao Vendela Kartera Džuniora, zahvalanog krilnog centra koji je po mnogima bio nepravedno zapostavljen u odnosu na favorizovanog Marvina Beglija.

Osmo mesto bilo je vrlo zanimljivo, jer su s njega birali Klivlend Kavalirsi. Da li će Lebron ostati ili će rodni Ohajo zameniti sunčanom Kalifornijom (mesecima se šuška o Lejkersima) još uvek nije poznato, ali Klivlend je krenuo u ozbiljno popunjavanje rupe na poziciji plejmejkera odabravši Kolina Sekstona, eksplozivnog strelca s Alabame.

Njujork Niks podigao je s devetog mesta univerzalca s Kentakija Kevina Noksa...

... dok je Mikal Bridžis, odabran od strane Filadelfije s 10. pozicije, preživeo pravu malu dramu.

Njegova majka, naime, radi u Seventisiksersima u HR odeljenju, momak je igrao za obližnju Vilanovu s kojom je ove godine osvojio NCAA titulu, svi u njegovom boksu radovali su se ostanku u Fili, da bi 20-ak minuta kasnije stigla informacija da je Bridžis trejdovan u Finiks, a da će među Sikserse Zair Smit, krilo s Teksas Teka.

Da je sudbina Miloša Teodosića u L.A. Klipersima vrlo upitna pokazao je i izbor ovog tima s 11. i 13. pozicije, odakle su pokupili dva beka: Šaj Gildžes Alegzandera s Kentakija, koga su dobili u trejdu s Hornetsima (u Šarlot poslali Majlsa Bridžisa s Mičigen Stejta), kao i Džeroma Robinsona s Boston Koledža.

Konačno, na 14. mestu desilo se ono što su mnogi fanovi Denver Nagetsa priželjkivali. Majkl Porter Džunior pre godinu dana bio je drugi prospekt na draftu, smeliji su ga upoređivali s Kevinom Durentom, jer ima jednako meku ruku i visinu od 211, ali i pokretljivost s kojima može napasti i s pozicije tri i s pozicije četiri. Porter je upisao Misuri, odigrao tri utakmice, a onda otišao na komplikovanu operaciju leđa, posle koje je malo toga bilo poznato o njegovom zdravstvenom stanju.

Denver se definitivno kockao, ali ako su prošle godine idiotskim trejdom prosledili Donovana Mičela u Jutu, gde je ovaj povukao ekipu ka plej ofu, a sebe ka priznanju rukija godine, nadamo se da su ove godine uboli džek pot.

Jer, ako se Porter pokaže kao pun pogodak, uz Jokića koga očekuje maksimalan ugovor ovog leta, te Herisa i Marija, Nagetsi slažu ozbiljnu ekipu koja može daleko.

Od ostalih igrača iz prve runde drafta pominjemo Erona Holideja s UCLA, koji je otišao u Indijanu, ali je mnogo zanimljivije da je on rođeni brat dva NBA igrača: Džrua (Nju Orleans) i Džastina (Čikago, do pre nekoliko sezona u mađarskom Solnoku igrao ABA ligu).

Vredan pomena je i nemački centar Moric Vagner, koji je u dresu Mičigena odigrao sjajan NCAA turnir izgubivši tek u finalu od Vilanove. Njega su s 25. pozicije pokupili Lejkersi.

Na kraju, s 29. pozicije supertalentovanog Bosanca Džanana Musu odabrali su Bruklin Netsi. Musa je u u dvorani Barkli centar, u kojoj je bio održan draft, bio u društvu svog menadžera Miška Ražnatovića, a možda će već od ove godine zaigrati u dresu tima čiji je suvlasnik reper Džej Zi.

Evo i kompletne prve runde NBA drafta 2018:

1. DeAndre Ejton (Finiks Sans)

2. Marvin Begli Treći (Sakramento Kings)

3. Luka Dončić (Atlanta Hoks, trejdovan u Dalas)

4. Džastin Džekson Džunior (Memfis Grizlis)

5. Tre Jang (Dalas Meveriks, trejdovan u Atlantu)

6. Mohamed Bamba (Orlando Medžik)

7. Vendel Karter Džunior (Čikago Buls)

8. Kolin Sekston (Klivlend Kavalirs)

9. Kevin Noks (Njujork Niks)

10. Mikal Bridžis (Filadelfija 76ers, trejdovan u Finiks)

----------------------------------------------------------------------

11. Šaj Gildžes-Alegzander (L.A. Klipers)

12. Majls Bridžis (Šarlot Hornets)

13. Džerom Robinson (L.A. Klipers)

14. Majkl Porter Džunior (Denver Nagets)

15. Troj Braun (Vašington Vizards)

16. Zair Smit (Filadelfija 76ers)

17. Donte Divićenco (Milvoki Baks)

18. Loni Voker (San Antonio Spars)

19. Kevin Huerter (Atlanta Hoks)

20. Džoš Okogi (Minesota Timbervulvs)

21. Grejson Alen (Juta Džez)

22. Čendler Hačinson (Čikago Buls)

23. Eron Holidej (Indijana Pejsers)

24. Anferni Simons (Portland Trejl Blejzers)

25. Mo Vagner (LA Lejkers)

26. Lendri Šemut (Filadelfija 76ers)

27. Robert Vilijams (Boston Seltiks)

28. Džejkob Evans (Golden Stejt Voriors)

29. Džanan Musa (Bruklin Nets)

30. Omari Spelman (Atlanta Hoks)

U drugoj rundi podignuti su neki igrači s jako pristojnom NCAA karijerom (Džejlen Branson s Vilanove otišao u Dalas, Devonte Grejem iz Kanzasa u Atlantu), ali je za evropske ljubitelje košarke najzanimljiviji poslednji 60. pik. Odatle je Filadelfija pokupila najmlađeg od braće Adetokumbo, Kostasa.

Evo kompletne druge runde Drafta 2018:

31. Eli Okobo (Finiks Sans) - Francuska

32. Dževon Karter (Memfis Grizlis)

33. Džejlen Branson (Dalas Maveriks)

34. Devonte Grejem (Atlanta Hoks)

35. Melvin Frejžer (Orlando Medžik)

36. Mičel Robinson (Njujork Niks)

37. Geri Trent junior (Portland Trejl Blejzers, trejd iz Sakramento Kingsa)

38. Kajri Tomas (Filadelfija 76ers, trejdovan u Detroit)

39. Ajzak Bonga (LA Lejkers, trejd iz Filadelfije 76ersa) - Nemačka

40. Rodions Kuruks (Bruklin Nets) - Letonija

41. Džered Vanderbilt (Orlando Medžik, trejdovan u Denver Nagetse)

42. Brus Braun (Detroit Pistons)

43. Džastin Džekson (Denver Nagets, trejdovan u Orlando) - Kanada

44. Isuf Sanon (Vašington Vizards) - Ukrajina

45. Hamidu Dijalo (Bruklin Nets)

46. Dientoni Melton (Hjuston Rokits)

47. Svjatoslav Mihaljuk (LA Lejkers) - Ukrajina

48. Keita Bejts-Diop (Minesota Timbervulvs)

49. Čimezi Metu (San Antonio Spars)

50. Aliz Džonson (Indijana Pejsers)

51. Toni Kar (Nju Orleans Pelikans)

52. Vinsent Edvards (Juta Džez)

53. Devon Hol (Oklahoma Siti Tander)

54. Šejk Milton (Dalas Maveriks)

55. Arnoldas Kubolka (Šarlot Hornets) - Litvanija

56. Rej Spolding (Filadelfija 76ers)

57. Kevin Hervi (Oklahoma Siti Tander)

58. Tomas Velš (Denver Nagets)

59. Džordž King (Finiks Sans)

60. Kostas Adetokumbo (Filadeflija 76ers)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.