ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRPSKU KOŠARKU: Imamo PRVOG SRBINA NA ČELU NBA TIMA!
Kokoškov je poznat kao odličan taktičar, Foto: AP/Thanassis Stavrakis

bravo majstore

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRPSKU KOŠARKU: Imamo PRVOG SRBINA NA ČELU NBA TIMA!

Uprava Feniksa je objavila vest na svom zvaničnom sajtu

Objavljeno:

Mnogi su bili ubeđeni da će to biti Dušan Ivković, kasnije su pominjani Željko Obradović, pa i Duško Vujošević, ali prvi Srbin koji će kao glavni trener voditi jedan NBA tim je Igor Kokoškov (46), čovek koji je svoju trenersku karijeru i izgradio "preko bare".

Kokoškova su, naime, sinoć za svog prvog stratega imenovali Feniks Sansi, koji od njega očekuju da ih, posle sušnih i sušnih sezona, za par godina ponovo dovede do plej-ofa, sa podmlađenim i rekonstruisanim timom.

Kokoškov je ujedno i prvi trener nekog NBA tima koji nije rođen na teritoriji Severne Amerike. On će preuzeti kormilo Feniksa čim završi nastup u plej-ofu sa Jutom (u Juti je, ko ne zna, pomoćni trener).

- Uzbuđeni smo što se Igor Kokoškov vraća u Arizonu kao glavni trener Feniks Sansa (bio je pomoćni trener 2008-2013.) - rekao je generalni menadžer Feniksa Rajan MekDonou.

- Igor je bio inovator cele svoje košarkaške karijere i u klub donosi trenersko iskustvo na najvišem nivou. On je bio jedan od prvih ne-američkih pomoćnih trenerea i u NCAA i u NBA, a u poslednje vreme doveo je Sloveniju do titule prvaka Evrope, što je bila prva titula za ovu zemlju. Igorovi timovi su uvek za fokus imali razvoj igrača, kreativni stil igre i uspešne rezultate - rekao je MekDonou.

Kokoškov će biti 19. trener u istoriji Sansa. On je trenutno još uvek u trećoj sezoni ugovora sa Juta Džezom, i u 18. sezoni kao pomoćni trener u NBA, otkad je postao prvi ne-američki pomoćni trener, 2000. godine. On je pomogao Juti da dođe do polufinala Zapadne konferencije u poslednje dve sezone, kao glavni pomoćni trener.

Kokoškov je ranije radio kao pomoćni trener Sansa 2008-2013. godine i bio je na klupi za vreme finala konferencije koje je Feniks igrao 2010. godine. Igor je bio i pomoćni trener Orlanda (2015.), Klivlenda (2013-2014.), Detroita (2003-2008.) i Los Anđeles Klipersa (2000-2003.) On je bio u stručnom štabu 7 timova koji su došli do finala konferencija, dva tima koja su igrala NBA finale, osvojio je NBA titulu 2004. godine, kao pomoćni trener Pistonsa, ušavši u istoriju kao prvi ne-američki pomoćni trener kome je to pošlo za rukom.

Kokoškov je 18. juna 2010. godine postao građanin SAD, na ceremoniji upravo u Feniksu.

Igor je košarkašku karijeru završio brzo, zbog povrede, nakon čega se posvetio trenerskom poslu. Kao trener OKK Beograda bio je najmlađi trener u Jugoslaviji sa 24 godine, a u Srbiji je trenirao nekoliko beogradskih klubova. Bio je trener mlađih kategorija u Jugoslovenskoj reprezentaciji i pomoćni trener Srbije i Crne Gore na Olimpijadi u Atini 2004. i Evrobasketu 2005. godine.

Prvi angažman u SAD dobio je 1999. na Univerzitetu Misuri.

Od 2008. do 2015. godine je bio selektor košarkaške reprezentacije Gruzije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/NBA.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.