TRAGIČAN KRAJ SEZONE ZA JOKIĆA I DENVER: Imali su pobedu i plej of u svojim rukama, ali... (VIDEO)
Nikola Jokić je ostao bez plej-ofa, Foto: AP

NBA LIGA

TRAGIČAN KRAJ SEZONE ZA JOKIĆA I DENVER: Imali su pobedu i plej of u svojim rukama, ali... (VIDEO)

U najvažnijoj utakmici u njegovoj NBA karijeri srpski as je dominirao s 35 poena i 10 skokova, ali je Minesota otišla dalje

Objavljeno: 08:05h
Saša M. Stajić

Kakav epski meč i kako tragičan poraz Denver Nagetsa našeg Nikole Jokića!

U poslednjoj utakmici sezone za najvoljeniji "srpski" tim u NBA (svaka čast Klipersima Teodosića i Marjanovića, Vulvsima Bjelice i Kingsima Bogdanovića, ali ono što Jokić igra ipak je na vrhunskom nivou po najvišim standardima najjače lige na svetu), Minesota je savladala Denver sa 112:106 i na taj način obezbedila plej of.

S druge strane, drugu godinu zaredom ekipi Nagetsa doigravanje NBA lige izmiče za jednu utakmicu. U "biti ili ne biti" meču, posle šest vezanih trijumfa, Jokićev tim ipak nije uspeo da dođe do pobede koja bi ga odvela u nastavak sezone, uprkos monstruoznoj partiji Somborca.

Imao je Nikola na kraju 35 poena (šut 14-25, za tri 4-7, slobodna bacanja 3-4), uz 10 skokova i 3 asistencije. Vukao je sam tim u trećoj četvrtini, postigavši 17 od 27 koševa Nagetsa. Odličan je bio i u poslednjoj četvrtini, ali je onda presudio očajan sudijski kriterijum, zahvaljujući kome je Jokić "prebijen" od strane Tadža Gibsona, ali sudije su ostale neme.

Za one koji gledaju reprizu: pogledajte samo levu mišicu mladog Srbina i sve će vam biti jasno. Crvenela se kao "crvenci" za Uskrs.

Maliciozniji među nama tražiće dlaku u jajetu kroz činjenicu da Jokić nije ni šutnuo poslednji napad u regularnom toku utakmice na 101:101 (Gibson mu ukrao loptu).

Da je promašio zicer levom rukom na minut i kusur do kraja (opet preko Gibsona, posle nekoliko nedosuđenih faulova). Da je tražio sebe u produžetku (0 poena), ali da nije uspeo da nađe momentum iz prvih 48 minuta utakmice.

Međutim, budimo iskreni: Denver ne bi ni došao u priliku da igra produžetke da Nikola nije dao tih 35 koševa, da u gomili "clutch" situacija, maltene sa zvukom sirene, nije davao poen za poenom, trojku za trojkom...

Šta to vredi kad osim Džamala Marija u jednom delu četvrte četvrtine (20 poena na kraju, šut 8-18) i Vila Bartona (24 p. uz 9-22) na mahove, niko u Nagetsima nije imao onu stvar da povuče i makar malo rastereti srpskog super asa.

Trivia: najprecenjeniji igrač ovog tima Vilson Čendler za 48 minuta nije uspeo da se upiše u strelce.

Trivia br. 2: 30 miliona dolara po sezoni vredni Pol Milsap uglavnom se skrivao od lopte kad je bilo gusto, postigavši na kraju tek 10 poena uz 7 skokova za 35 minuta.

Stara kineska poslovica glasi: ne možeš pobediti utakmicu, posebno ne tako važnu kao što je bila ova, ako za poluvreme primiš 62 poena, ma kako razigran napad imao. Upravo se to desilo timu često osporavanog trenera Denvera Majkla Melouna. Poznat kao defanzivni strateg, Meloun prosto nema igrače koji igraju odbranu, što Nagetse, kao što rekosmo, drugu godinu ostavlja na pragu plej ofa, a samog Melouna dovodi na ivicu otkaza.

Jer, ako imaš jednog od najsjajnijih talenata lige (Jokić), ne tako davno all star igrača (Milsap), dvojicu mladih eksplozivnih bekova kakve ima malo koji tim u ligi (Mari i u ovoj utakmici na klupi zaboravljeni Geri Heris), kao i nepredvidivog, ali na momente čudesnog Bartona, onda se sve ispod doigravanja NBA lige ima smatrati neuspehom.

No, neka se time bavi prebogati vlasnik Denvera Sten Krenke (vlasnik L.A. Remsa u NFL, Kolorado Avalanša u NHL, Kolorado Rapidsa u američkoj fudbalskoj ligi MLS, kao i londonskog Arsenala).

Na drugoj strani, Nemanja Bjelica se iz prve petorke vratio na klupu otkako je Džimi Batler izašao iz povrede, pa je u ovom meču ostao bez poena za 10 minuta na terenu, promašivši sva 4 šuta upućena ka košu.

Povukao je, kao i uvek kad je "čupavo" za Minesotu, upravo Batler, omiljeni igrač trenera Vulvsa Toma Tibodoa. Dovukao je Tibodo u Minesotu, osim Batlera, i pomenutog defanzivca Gibsona, kao i superstara na zalasku karijere uništene povredama, Derika Rouza, svu trojicu nekad oslonce Čikago Bulsa, u kojima je Tibodo bio trener.

I vratilo mu se s kamatom. Batler je dao 31 poen, skoro svaki napad na kraju išao je na njega, imao je i blagu pomoć sudija koje su mu svirale ono što mu ni majka ne bi svirala, ali avaj, za prosutim mlekom besmisleno je žaliti...

U Soti odličan i Karl Entoni Tauns, uz Jokića, Embida i Porzingisa, jedan od 4 "jednoroga" NBA lige (u prevodu: mladih igrača od kojih se najviše očekuje).

Čak 26 poena i 14 skokova za Taunsa, 68 dabl-dabl ove sezone, najviše u čitavoj ligi.

U ključnim situacijama bio je smiren i Džef Tig (17 poena), a neke od važnijih koševa dao je i često osporavani Endru Vigins (18 na kraju).

Sve u svemu, užasno bolan poraz za Denver, koji, istine radi, plej of nije izgubio u ovoj utakmici, već u porazima od Atlante, Feniksa i Klipersa kod kuće, odnosno Dalasa, Memfisa i Sakramenta u gostima. Pet od ovih šest timova spada u najgore ekipe u NBA.

Sledi proleće i leto odmora za Jokića. Dobro za njegovo telo, loše za pobednički mentalitet. Ovo će leto biti i najvažnije u njegovoj karijeri, jer od Denvera se očekuje da ga zadrže maksimalnim ugovorom koji bi mu mogli ponuditi.

Bili bi ludi da to ne učine, jer ovakav talenat, posebno iz Evrope, ne rađa se svaki dan. Prema onome što se može čuti "preko bare", male su šanse da Denver iskešira tih 146 miliona dolara za pet narednih sezona. Veće su da Nikola postane ograničeno slobodan agent, što znači da će Denver testirati tržište, pa ako neki Feniks ili Bruklin ponude max ugovor Somborcu, Nagetsi mogu da izjednače tu ponudu.

Ekipi, po svemu sudeći, predstoji solidan ribilding, jer je Barton pre nekoliko dana odbio 10 miliona dolaza po sezoni u naredne 4 godine. Ima Vil poverenja u sebe i lakomislene vlasnike NBA franšiza, jer onaj ko tako nestabilnom igraču da velike pare mora da računa i na veliku glavobolju.

Pitajte navijače Denvera.

Tim je opterećen i besmisleno visokim ugovorima za neke igrače koji parketa ne vide, ali Nagetsi ne uspevaju da ih trejduju. U prevodu: Kenet Farid, nekad superstar, danas zaboravljen na klupi odlukom Majkla Melouna, prima skoro 13 miliona dolara po sezoni. Neupotrebljivi Vilson Čendler milion manje. Još jedan iz duboke hladovine klupe Nagetsa, Derel Artur, 7.5 miliona dolara.

Ako se reši ta tri ugovora, Denver će na raspolaganju imati 32.5 miliona, što bi trebalo da bude dovoljno za Jokića i još par pristojnih, pouzdanih igrača (pogledajte šta je npr. uradila Filadelfija s Belinelijem i Iljasovom).

Osnova tima je tu: Jokić - Mari - Heris, Milsap će naći mesto u timu ili će sam sebe preporučiti za trejd ako odigra još jednu ovako kilavu sezonu, a ostatak ekipe moraju da čine korisne i borbene vodonoše, poput Mejsona Plamlija, Treja Lajlsa, Huana Hernangomeza...

Konačno, Majkl Meloun. Mnogi smatraju da Jokić ne bi imao tu slobodu kod drugih trenera (Toma Tibodoa npr.), pa bi eventualno otpuštanje srčanog trenera bilo pogubno po karijeru Srbina. Ta odluka nije laka, ali su fakti neumoljivi, a oni govore da Denver, uprkos jako solidnom rosteru, već drugu sezonu ostaje kratak za plej of, i to u poslednjim utakmicama.

Prošle godine presudio im je Rasel Vestbruk onom nebuloznom trojkom s pola terena...

...ove godine sami su sebi skratili život gore pomenutim porazima od najgorih u NBA.

Teško i dugo leto je pred Denver Nagetsima.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.