NASTAVLJA SE LICITACIJA O DRŽAVNIM PARAMA: "Zvezda da objasni kako je dobila duplo više novca prošle godine"
Ostoja Mijailović, Foto: Starsport©

saga i dalje traje

NASTAVLJA SE LICITACIJA O DRŽAVNIM PARAMA: "Zvezda da objasni kako je dobila duplo više novca prošle godine"

Prvi čovek crno-belih izneo svoju analizu

Objavljeno: 12:01h

Predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović bio je gost jutarnjeg programa na Prvoj televiziji i tom prilikom je govorio o državnoj pomoći koju dobijaju beogradski klubovi.

Kada slušamo izjave čelnika "večitih" uvek je onaj drugi dobio više...

- Nekada sam tužan što se sklonimo sa parketa i pričamo o tome. Potpuno je normalno da unutar kluba pričamo o tome, a u javnosti o utakmicama. Nemojte se previše radovati kada pobeđujete, a nemojte tugovati kada gubite. Zvezda je potpuno zasluženo osvojila Kup Koraća. Mi smo imali prednost od devet poena, ali Zvezda je preokrenula i slavila. Već treću godinu ima prozivki sa tribina, i sa Zvezdine, ali i sa naše strane. To radi Crvena zvezda i neki naši ljudi. Mnogo utakmica smo dobili, nekada smo pobeđivali Zvezdu 25 razlike, ali smo i gubili 25 razlike. Neću da tražim alibi u nečemu drugom kada izgubimo. Mi smo tu zbog navijača, zbog miliona koji gledaju ovo i moramo profesionalno da istupimo - rekao je Mijailović u Jutarnjem programu, a prenosi b92.

Crvna zvezda - Partizan
Crvna zvezda - Partizanfoto: Espreso/Tamara Trajković

O vređanju predsednika Vučića od strane navijača Partizana:

- Nikada nisam podržavao vređanje i sto puta sam rekao da nije dobro vređati predsednika Vučića. Navijači imaju kartu i Partizan je do sada platio milion i po evra kazni. Za taj novac mogli smo da dovedemo jedno evroligaško pojačanje. Želimo da idemo ka stalnom članstvu u Evroligi, a ovo nam ne ide u prilog.

- Da li mislite da uprave klubova nagovaraju navijače da vređaju? Pravi se potpuno drugačija konotacija. Niko iz kluba nije učestvovao ni na jednim protestima. Na protestima opozicije učestvovali su kapiteni nekih drugih klubova. Država koja pomaže klubove na kraju izvuče deblji kraj. Ja nisam za to.

I jedni i drugi dobijate ogromne pare od države, a krivite državu posle svakog poraza, konstatovala je voditeljka.

- Sa tribina ne vređaju svi, već jedan deo naših navijača. To čine već 15 godina i ne dešava se samo ove ili prošle godine. Partizan i naša uprava ne podržava ničije vređanje, a ponajmanje predsednika Vučića. KK Partizan je šraf u sistemu, koji je ovoj zemlji doneo mnogo radosti. Kao što je šraf i KK Crvena zvezda. Nemojte da govorite u množini. Došao sam ovde kao predsednik KK i JSD Partizan. Kada sam za ovih sedam godina govorio sa nepoštovanjem o državi? Država ulaže u fudbalske, košarkaške, vaterpolo, rukomete klubove. Nisam na strani vlasti, niti opozicije. Ne pamtim da je neka vlast više ulagala u sport. Moramo da se vratimo na teren košarke. Ne kažem da to činimo samo mi. Uvek smo se zahvaljivali državi, a dobijali smo kritike zbog toga. Zašto da se ne zahvali?

Koliko je država dala za sve ovo vreme?

Ostoja MIjailović
Ostoja MIjailovićfoto: Starsport

- Izbacili smo tačne podatke. Kada sam došao 2017. dobili smo od države 1,2 miliona evra Zatim, 2018. je dala 1,8 miliona, a 2019. 2,7 miliona. U godini korone 2020. 4,4 miliona evra. Onda dolazi Željko Obradović, kada su svi rekli da je državni projekat i dobili smo 5,1 milion. Prošle sezone je Partizan dobio 5,6 miliona evra. Za ovu sezonu smo dogovorili šest, tri smo dobili, tri ćemo do kraja sezone. Ove sezone smo dobili pet puta više nego 2017. godine. Tu se vidi da država podržava projekat koji permanentno raste.

- Tu su i naše zarade od sezonskih karata, ulaznica, prodaje sportske opreme. Pre tri godine smo zaradili 1.800.000 evra, pre dve godine 6,800.000, prošle je to bilo 10.000.000 evra, a ove su naši sopstveni prihodi 14 miliona. Kada sam došao 33.000 na karte, a sada osam miliona od karata.

Zatim je podvukao crtu.

- Dakle, država je pratila naš rast, podržala ga i sada nam daje pet puta više nego 2017. Ali smo i mi podigli naše zarade skoro 50 puta nego pre sedam godina. I ne interesuje me koliko je država podržala druge projekte. Zahvalan sam na tome. Kažu mi ljudi da sam napravio ime u KK Partizan, a 2017. godine je Partizan bio pred gašenjem i da se to desilo, mene i moja pokolenja bi proklinjali doveka.

Podsetio je da 2021. godine Željko Obradović nije bio jedino veliko ime pristiglo u srpski sport.

Željko Obradović
Željko Obradovićfoto: Starsport©

- Kada je došao Željko, došao je iste godine i Piksi, došao je i Kari Pešić. I država je sve to pomogla, zašto to ne reći. Ali to što se koristi narativ da je Partizan državni projekat nije pošteno. Neka onda Zvezda objasni kako je dobila prošle godine duplo više novca od nas, 11 miliona evra naspram naših 5,6.

- Nisam nesrećan što je i Zvezda dobila državni novac, i jedni i drugi igramo Evroligu. Ja mogu da pričam samo o poslednjih sedam godina, koliko sam ja u klubu. Mi ne treba da se prepucavamo. Moj posao je da održavam dobar odnos sa državom, da obezbedim sredstva, dobre odnose sa "tiketingom". Država je dobro uložila novac. To što ovo neko koristi da se prepucava, to je druga stvar. Neko nekada ima više novca, neko manje, ali to je normalno.

Istakao je da je najdeblji kraj izvukla Crvena zvezda.

- Uvek ću biti tu da zaštitim zaposlene u klubu, da reagujem kada je potrebno. Na kraju se nije pričalo o utakmici, a najdeblji kraj je izvukla Crvena zvezda o čijoj se pobedi nije pričao".

Dugovanje za porez?

- Još 3,4 miliona. Objasniću. Potpisali smo sa Poreskom upravom ugovor o reprogramu. Do sada smo uplatili 5,6 miliona za porez. Iskoristili smo donaciju koju smo dobili od navijača. Ostala je još glavnica državi Srbiji, od 3,4 miliona i tada ćemo ukupno isplatiti sve. Mi ćemo ove sezone ukupno uplatiti na ime poreza čak 9 miliona - poručio je Mijailović.

Bonus video:

00:21

Izlazak igrača, večiti derbi, Crvena zvezda, Partizan

(Espreso/b92/Prenela J.B)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.