DUBAI IPAK U EVROLIGI - PLATILI ULAZ 150 MILIONA EVRA: Šta ovo znači za Partizan i Zvezdu?
Detalj sa poslednjeg večitog derbija, Foto: Starsport©

evroazijska liga

DUBAI IPAK U EVROLIGI - PLATILI ULAZ 150 MILIONA EVRA: Šta ovo znači za Partizan i Zvezdu?

Suprotno onome što su tvrdili najviši zvaničnici Evrolige, Dubai će imati tim u takmičenju već sledeće sezone

Objavljeno:

Košarkaški klubovi Partizan i Crvena zvezda su danas dobili negativan signal po pitanju aspiracija za dobijanje višegodišnje licence Evrolige, a sada je stigao još jedan.

Prema navodima španskog 'El Mundo Deportiva', Ujedinjeni Arapski Emirati će za šest sezona investirati u Evroligu 150.000.000 evra, počevši od takmičarske 2024/2025.

Prema dogovoru, svaki klub sa "A" licencom tj. 13 vlasničkih klubova (Barselona, Real Madrid, Baskonija, Olimpijakos, Panatinaikos, Anadolu Efes, Fenerbahče, Makabi Tel Aviv, Žalgiris, Olimpija Milano, CSKA Moskva, Bajern Minhen i ASVEL) će u tom periodu moći da računa na garantovanih milion evra po sezoni, za tih pet godina koliko će sporazum biti na snazi.

Ali zauzvrat, Dubai će od Evrolige dobiti jedno sigurno mesto za svog učesnika. A bar jednog učesnika će imati i ABA liga.

Dakle, suprotno onome što su nedavno tvrdili najviši zvaničnici Evrolige, Dubai će (verovatno) imati tim u najvišem evropskom takmičenju već sledeće sezone.

To je ideja o kojoj se najviše raspravljalo između ljudi iz projekta košarke Dubaija i pregovaračkog tima Evrolige, koji su činili predstavnici Panatinaikosa, Bajerna, Barselone i Fenerbahčea.

Konačno odobrenje za ovaj sporazum desiće se na sastanku 13 klubova akcionara Evrolige zakazanom za naredni mesec. U sredu je CEO Evrolige Paulijus Motiejunas sve to najavio i otvorio vrata za skori ulazak Dubaija, nešto što je odbacivao pre samo nekoliko meseci.

- Šansa da tim iz Dubaija uđe već sledeće sezone iznosi pedeset posto - kaže litvanski rukovodilac u intervjuu za "Basketnews".

Ekonomski sporazum je odobren na poslednjem sastanku krajem novembra 2023, uz samo jedan glas protiv (onaj Makabijev). Od tada je priča uznapredovala i bliži se realizaciji. Preostalo je još nekoliko detalja da se definišu i da se garantuje pravna sigurnost projekta.

Takođe je novina da će "FlyEmirates" postati glavni sponzor umesto Turkishairlines-a od 2025.

Standings provided by Sofascore

Bonus video:

00:22

Navijači Zvezde čekaju u redu za kartu za evroligaški derbi

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.