KO JE FREDI GILESPI? Rekorder po blokadama, mentalitet RATNIKA i životni moto koji će se dopasti Delijama! (FOTO)
Fredi Gilespi, Foto: Marcel Engelbrecht / AFP / Profimedia

TURBULENTNA KARIJERA

KO JE FREDI GILESPI? Rekorder po blokadama, mentalitet RATNIKA i životni moto koji će se dopasti Delijama! (FOTO)

Novi igrač Crvene zvezde je duboko religiozan

Objavljeno: 16:59h

KK Crvena zvezda je dovela pojačanje na poziciji centra, a u pitanju je nekadašnji NBA košarkaš Fredi Gilespi.

Nije imao zapažen učinak u Evroligi nakon što je obukao dres Bajerna iz Minhena, a šta će crveno-beli dobiti njegovom dolaskom?

Dvadesetšestogodišnji centar je igrao košarku na koledžu Karltonu i Bejloru koji se nalaze u Diviziji III NCAA, pa je njegov košarkaški put bio izuzetno izazovan i zahtevao je naporan rad i dosta motivacije.

Gilespi je odrastao u Sent Polu u Minesoti gde je prvo počeo da igrao fudbal, da bi se za košarku odlučio tek u osmom razredu.

Fredi Gilespi
Fredi Gilespifoto: kolbert-press/Ulrich Gamel / imago sportfotodienst / Profimedia

Imao je veliki peh na startu srednje škole pošto je doživeo tešku povredu i slomio skočni zglob na pripremama.

Potom ga je zadeslio novi hendikep u narednoj školskoj godini, ali konačno se vratio zdrav na teren u svojoj seniorskoj sezoni.

Odlučio se za Karlton zbog akademskog renomea, ali je njegov talenat za košarku pronašao put, pošto potom prelazi na Bejlor gde uspeva da se izbori za stipendiju.

Nakon što je ostao bez drafta na 2020. godine, Gilespi je potpisao ugovor za trening kamp sa Dalas Maveriksima, ali nije uspeo da uđe u tim.

U januaru 2021. Memfis Hastl je izabrao Gilespija za 2. pika na draftu NBA G lige.

U 15 utakmica u proseku je beležio 10,5 poena, 10,3 skoka i 2,3 blokade za 27,8 minuta dok je šutirao 0,570 iz igre i zabeležio šest dabl-dablova.

Gilespi je u aprilu 2021. potpisao 10-dnevni ugovor sa Toronto Reptorsima. Dva dana kasnije, debitovao je za Reptorse, zabeleživši šest poena, četiri skoka, jednu asistenciju, tri ukradene lopte i jednu blokadu za 18 minuta tokom pobede od 135–115 protiv Klivlend Kavalirsa.

Potom je odigrao nekoliko dobrih mečeva, izborio ugovor do kraja sezone, ali su ga se 13. oktobra 2021. Reptorsi odrekli.

Potom se vratio u Memfis Hastl gde je za 12 utakmica prosečno je beležio 11,4 poena, 12,2 skoka, 1,0 asistencije, 2,75 blokade i 1,17 ukradenih lopti za 33,2 minuta po utakmici, vodeći tim u skokovima i vodeći u celoj ligi u blokadama.

Gilespi je decembra 2021. potpisao 10-dnevni ugovor sa Orlando Medžikom, a potom još jedan da bi se po treći put vratio u Mefis gde je bio do prelaska u Bajern gde nije izborio pravu šansu.

Ono što navijačima Zvezde može da ulije veru da je u tim stigao "pravi čovek" je njegov mentalitet i misao kojom se vodi krož život.

- Bez obzira na to koliko visoko stignete, koliko nisko padnete, uvek zadržite malo vere i to će biti dovoljno da ostvariš svoje snove - to je Gilespijev životni moto.

Gilespi na meču sa Partizanom
Gilespi na meču sa Partizanomfoto: kolbert-press/Ulrich Gamel / imago sportfotodienst / Profimedia

Novi igrač Crvene zvezde je duboko religiozan, ali pre svega veruje u sebe i svoje sposobnosti.

- Znao sam da je to ono što želim da radim. Kada sam igrao košarku, to je bila moja strast. Zaista volim igru. Dakle, to je ono što sam osećao kao da je moja svrha. Znao sam da želim to da uradim na najvišem nivou. Bilo je malo anksioznosti i brige, ali ja sam rekao:"Mogu da radim ono što volim. Naporno ću raditi i dokazati se." To sam i mislio. To je bila moja stvar: poznavao sam svoju radnu etiku, znao sam svoj karakter, bio sam siguran u sebe.

Ono u čemu se slažu košarkaški treneri je da ga je velika volja za unapređenjem sebe na svim poljima i radna etika dovela dotle gde jeste uprkos mnogim izazovima.

- Samo želim da budem bolji, ne volim da me pobeđuju. Kada gubim kažem: "OK, idem da se oporavim, a onda ću da se i pokušaću ponovo.Na kraju ću stići tamo gde želim da budem" - reko je u jednom intervjuu Gilespi.

Bonus video:

00:22

Susret Teodosića i navijača Zvezde na aerodromu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.